Kaune atidarytas modernus automechanikų rengimo centras

  • Teksto dydis:

Lapkričio 14 dieną, ketvirtadienį, Kauno statybininkų rengimo centre (SRC) atidarytas naujai įrengtas Variklinių transporto priemonių remonto praktinio mokymo centras. Ši praktinio mokymo bazė yra viena moderniausių tokio pobūdžio mokymo įstaigų Europoje.

Iki šiol Lietuvoje praktinis mokymas buvo nepelnytai nuvertinamas, nors profesinių mokyklų vadovybės stengiasi analizuoti darbo rinką, atnaujinti mokymo bazes ir sukurti kuo palankesnes mokymosi sąlygas mokiniams. Šiems tikslams įgyvendinti labai reikalinga ir nepakeičiama Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų parama ir suteiktos galimybės ja pasinaudoti įgyvendinant projektus. 

Kauno statybininkų rengimo centro direktorius Stanislovas Janukaitis, sveikindamas susirinkusius svečius, negailėjo padėkos žodžių Lietuvos Respublikos Švietimo ir mokslo ministerijos darbuotojams, kurie prisidėjo prie šio projekto įgyvendinimo. „Anksčiau mes neturėjome tokios puikios įrangos, todėl specialistus ruošėme tiesiog rūsiuose. Abejotina, kad ankstesnėmis sąlygomis galėtume gerai ir atsakingai išmokyti mokinius reikalingo amato. Dabar turime patį geriausią ir moderniausią centrą, kurio mums baltai pavydi ne tik profesinio ugdymo centrų vadovai Lietuvoje, bet ir visoje Europoje“, – teigė SRC direktorius S.Janukaitis. „O jei nebus geros ir kokybiškos profesinio mokymo bazės, negalėsime tinkamai paruošti specialistų. Tokiu atveju apie gerai besivystančią valstybės ekonomiką negalime ir kalbėti“, - pridūrė mokyklos vadovas.

SRC Variklinių transporto priemonių remonto praktinio mokymo centro atidarymo renginyje dalyvavo delegacija iš LR Švietimo ir mokslo ministerijos. „Jūs sėkmingai įgyvendinote projektą, įveikėte visas kliūtis. Nėra paprasta įgyvendinti tokio lygio projektą. Atidarytas naujas centras suteiks jums naujas galimybes: nauji pastatai, nauja įranga, nauja ugdymo kokybė, ir visiškai kitoks požiūris į profesinį mokymą jūsų įstaigoje ir kitose Lietuvos profesinio mokymo įstaigose. Juk gerai parengti specialistai bet kurioje profesinėje mokykloje – tai geras atgarsis visoje Lietuvoje“, – sveikindama susirinkusius ir mokyklos vadovybę teigė viceministrė Genoveita Krasauskienė.

Atidarytas naujasis Variklinių transporto priemonių remonto praktinio mokymo centras yra atviras visiems. Mokytojai jame laukia vidurinių mokyklų moksleivių, kolegijų ir universitetų studentų, bedarbių, siekiančių įgyti naują kvalifikaciją. „Džiaugiuosi, kad šis centras suteiks naujas galimybes ne tik jūsų profesinei mokyklai, bet juo galės pasinaudoti ir kitų bendrojo lavinimo mokyklų moksleiviai, universitetų studentai, bedarbiai, norintys įgyti profesijas. Šis mokymo centras atvirtas visiems“, - papildė viceministrė G.Krasauskienė.

Daugiau nei prieš dvejus metus SRC pradėtas vykdyti projektas „Variklinių transporto priemonių remonto praktinio mokymo centras“, kurio bendra vertė yra 8,6 mln. Lt, iš kurių 7,31 mln. Lt – 2007-2013 metų Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos lėšos, likusi dalis – valstybės biudžeto lėšos. Pasak SRC projektų vadovės Aidos Ilonos Gružinskienės, be ES struktūrinių fondų paramos tebūtų „stengimasis išlikti, bet nebūtų proveržio į priekį“.

Už įgytą finansavimą atnaujinus anksčiau turėtas variklinių transporto priemonių remonto praktinio mokymo dirbtuves naujai įrengtame pastate ir įsigijus naujas ir modernias mokymo priemones, mokytojai geriau ir tiksliau perteiks žinias būsimiems automechanikams. Mokiniai, atėję mokytis po 10 klasių, per pirmus dvejus metus įgyja vidurinį išsilavinimą. Per metus jų profesiniam tobulėjimui skiriama apie 200 val. (120–140 val. praktinio mokymo, kitos valandos – teorinei mokymo daliai). Trečiaisiais metais mokiniai mokosi tik profesijos. Projekto įgyvendinimas yra labai svarbus mokymosi paskatinimas – mokiniai nepraleidinėja pamokų, dalyvauja praktinio užsiėmimo pamokose. Jie labai stengiasi mokytis, nes atidarius naują modernų Variklinių transporto priemonių praktinio mokymo centrą, mokslas čia tampa nepalyginamai įdomesnis ir naudingesnis.

Siekiant gerinti besimokančių asmenų pasirengimą praktinei veiklai ir sudaryti sąlygas mokytojams ir dėstytojams nuolat tobulinti kvalifikaciją, per daugiau nei dvejus metus buvo įsigyta daug būtinos veiklai vykdyti šiuolaikiškos įrangos. Mokymo dirbtuvėse įrengta automobilių plovykla ir dažykla,  transporto priemonių apžiūros duobė su išmetamųjų dujų patikros sistema, labai modernus automobilio kėbulo lyginimo stendas, sumontuota automobilių pakėlimo įranga, lazerinės ratų balansavimo staklės. Projekto įgyvendinimo metu buvo įsigyta praktinėms pamokoms skirtų mokomųjų automobilių ir vienas didelis, net 33 vietų, autobusas. Naujai įrengtose patalpose pastatyti nauji darbastaliai, kompiuterine įranga modernizuotos visos mokytojams reikalingos darbo vietos.

Variklinių transporto priemonių remonto praktinio mokymo centro projekto įgyvendinimas suteikia galimybę išplėsti pasirenkamąsias specialybes. Dėl turimos naujos įrangos bus galima ruošti automobilių kėbulų dažytojus, remontininkus ir kitus specialistus. Jau šiais mokslo metais ruošiami elektromechanikai.

Švietimo ir mokslo ministro patarėjas Andrius Stankevičius džiaugėsi kauniečių darbštumu, kurie įgyvendino tokį projektą. „Mokyklos vadovui S.Janukaičiui norėčiau palinkėti ir toliau nenuleisti rankų, judėti su mintimis ir su savo patirtimi tolyn. Visi kartu judėsime į priekį ir duosime naudos ne tik mokyklai, bet ir visam Kaunui“, - teigė ministro patarėjas.
„Profesinis mokymas įgauna tam tikrą pagreitį ir tai, kiek mokinių įstojo mokytis, rodo tam tikrą perspektyvą ir būtinumą Lietuvos ekonomikai. Šis praktinio mokymo centras su kitomis profesinio mokymo įstaigomis gali konkuruoti ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Džiaugiuosi, kad toks centras atidarytas būtent Kaune. Šiuo metu Švietimo ministerijoje yra sudarinėjamas profesinių mokyklų tinklelis, kuris geografine prasme padės spręsti praktinio mokymo įstaigų problemą Lietuvoje. Siekiame, kad ten, kur yra verslo koncentracija, būtų ir tam tikras profesinis mokymas“, - pridūrė ministro patarėjas A.Stankevičius.

Hamburgo automobilių verslo mokyklos profesijos mokytojas, ilgametės pasikeitimo mokiniais programos vadovas Hartmutas Teske taip pat pasveikino susirinkusius į centro atidarymo renginį. „Daugiau nei 20 metų mane sieja ryšys su šia mokykla – Hamburgo automobilių verslo mokykla kartu su Kauno statybininkų rengimo centru organizavo apsikeitimo moksleiviais programą, kurioje buvo dalijamasi profesine patirtimi. Dabar tokio pobūdžio apsikeitimo programos turėtų būti tęsiamos, nes jos skatina toleranciją, suteikia daug idėjų. Bendradarbiavimas per šiuolaikines technologijas, kompiuterius, tik netobulai gali pakeisti moksleivių apsikeitimo programas“, - kalbėjo H.Teske.

„Su šios mokyklos bendruomene susipažinau po Sovietų Sąjungos žlugimo. Hamburgo profesinė mokykla siekė suteikti paramą Kauno SRC: padėjo surinkti reikalingą mokymuisi įrangą, o pasikeitimas mokiniais buvo pats svarbiausias patirties dalijimosi žingsnis. Dabar Hamburgo profesinė mokykla gali pavydėti modernių pastatų ir naujausios įrangos“, – prisimindamas mokyklų bendradarbiavimo pradžią pridūrė svečias iš Vokietijos.

Variklinių transporto priemonių remonto praktinio mokymo centro atidaryme mokyklos vadovybę sveikino gausi svečių delegacija iš užsienio valstybių. Gražių pasveikinimų ir tolesnės darnios ir tikslingos profesinio mokymo ateities linkėjo bendražygiai iš daugelio profesinių mokyklų ir verslo atstovai. Renginio pabaigoje vyko automobilių slalomo lenktynės, kuriose lenktynininkai – mėgėjai varžėsi dėl Kauno SRC direktoriaus taurės.

Projektas „Variklinių transporto priemonių remonto praktinio mokymo centras“ parengtas bendradarbiaujant pagal Europos Sąjungos Sanglaudos veiksmų programą. Projekto bendra vertė  yra 8,6 mln. Lt, iš kurių 7,31 mln. Lt -  2007-2013 metų Europos Sąjungos (ES) struktūrinės paramos programos lėšos, likusi dalis – valstybės biudžeto lėšos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onutė

Onutė portretas
Dėl kainos teiraukitės Kauno statybininkų rengimo centro internetinio puslapio pateiktais kontaktais.

sveikintina

sveikintina portretas
Stai tokiu mokyklu ir specialybiu , tokiu kvalifikuotu zmoniu reikia Lietuvai.Sveikintina.O tokias mokyklas kaip rysininku reikia naikinti. Kam siandienos Lietuvai reikalingos apskaitininkes, , banko operatoriai?Tokiu specialistu daug paruosia aukstosios mokyklos, kolegijos. Kiek gi liko tu banku Lietuvoje?Ar reikalingos sekretores su profesine kvalifikacija? Tai bereikalingai svaistomi mokesciu moketoju pinigai,o svietimo ministerija turetu paruosti reikalingu specialistu zemelapi.

jaronimas

jaronimas portretas
labai gerai,eisiu mokytis,kiek kainuoja?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių