Kaune atgijo „Žvaigždžių sėjikas“

  • Teksto dydis:

Antroji konkurso „Kauno akcentai“  idėja  įgyvendinta – skulptūra „Sėjikas“ atgijo. Tamsiu paros metu valstietis vėl sės mažus stebuklus. Šį kartą – granitines žvaigždes.

„Sėjikas“ yra gerai žinomas prieškario skulptoriaus Bernardo Bučo kūrinys, stovintis Vytauto Didžiojo karo muziejaus sodelyje. Prieš beveik 10 metų grafičių meno atstovas Morfai už skulptūros esančią sieną išpiešė žvaigždėmis. Tamsiu paros metu įjungus apšvietimą, skulptūros šešėlis ir žvaigždės susijungdavo, taip sukurdamos naują vaizdinį: žvaigždes sėjantį valstietį. Tais pačiais 2008 metais šis kūrinys, pavadintas „Žvaigždžių sėjiko“ vardu, buvo uždažytas.

„Pasiūliau atnaujinti šį unikalų klasikinio ir gatvės meno sintezės objektą. Prisiminkime, kad tokios galimybės kaip „Kauno akcentai“ nei anksčiau, nei prieš dešimt metų nebuvo. Sukurti kažką neribojant vaizduotės, leidžiant pasireikšti kūrybiškai minčiai ir palikti tai savo mylimam miestui Kaunui – tai perspektyva, kuri atsivėrė Kauno kūrėjams“, – kalbėjo „Žvaigždžių sėjiko“ autorius Morfai.

Sodelio siena už skulptūros pertinkuota ir perdažyta, o žvaigždės šį kartą nebeišpieštos, o įleistos į tinką. Tikimasi, kad kaip ir pirmąjį kartą, taip ir dabar šis gatvės meno kūrinys taps turistine stotele miesto svečiams.

„Tai dar vienas puikus pavyzdys, kad Kaunas laukia išskirtinių sprendimų, kurie viešąsias erdves darytų įdomesnes. Tai turbūt pirmasis atvejis Lietuvoje, kai gatvės meno kūrinys yra legalizuojamas ir tai tik įrodo, koks atviras įvairioms idėjoms ir meninėms formoms yra šis konkursas“, – sako Kauno miesto vicemeras Povilas Mačiulis.

Visi menininkai ir kūrybiški kauniečiai kviečiami dalyvauti konkurse „Kauno akcentai“ ir savo originaliomis idėjomis papuošti miestą. Iki šių metų balandžio 3 d. galioja kvietimas teikti paraiškas pagal sritį „Skulptūrų, kurios suteiktų erdvei patrauklumo ir individualumo, sukūrimas ir įrengimas“.

Šiemet į konkursą bus skelbiami trys kvietimai pagal tokias sritis: skulptūrų, dizaino objektų ir šviesos instaliacijų, kurie suteiktų viešosioms erdvėms patrauklumo bei unikalumo. Pasibaigus vienam kvietimui, eilės tvarka bus skelbiamas kitas. Idėjų autorių nevaržo jokie apribojimai, o konkurse dalyvauti ir miestą papuošti gali visi.

Kiek ir kokių meninių akcentų šįmet bus įgyvendinta, paaiškės po idėjų konkurso. Kiekvienos srities projektus vertins nepriklausoma komisija, kuri ir išrinks konkurso nugalėtojus. Idėjų įgyvendinimui šių metų miesto biudžete numatyta dvigubai daugiau lėšų – beveik 400 tūkst. eurų.

Visa informacija apie konkursą „Kauno akcentai“ ir paraiškų teikimą skelbiama čia.

Beveik prieš mėnesį į miesto vandenis išplaukė pirmasis konkurso „Kauno akcentai“ darbas – virš Laisvės alėjos pakibo menininko Tado Vosyliaus kurta valtis ir joje sėdintis žvejys.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lidlas

lidlas portretas
tas Sėjikas nukopintas nuo ruskiu 1 cervonso pirmas leidimas 1923 metais

jo jo

jo jo portretas
Normaliai reiktų sutvarkyti karo muziejaus fasadą ir Bokštą, nes nesibaigiantys remontai jau primena Kevišo biznio schemas..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių