Kaunas padėkojo Lietuvos parolimpiečiams

Nemažai kauniečių atidžiai stebėjo Rio de Žaneire vykusias sportines kovas, kuriose dalyvavo Lietuvos parolimpiečiai.

Įkvepiantį ryžtą ir pastangas parodžiusi rinktinė iškovojo du aukso ir vieną sidabro medalį. Tačiau ne tik už medalius - už jų ištvertas varginančias treniruotes, suteiktas geras emocijas, norą veikti, sportuoti, Lietuvos vardo garsinimą šeštadienio vakarą ir susirinkta padėkoti Kaune. 

Parolimpinėse žaidynėse 34 metų šiaulietis Mindaugas Bilius rutulio stūmimo rungtyje iškovojo auksą, o mesdamas diską - sidabrą. Lietuvos vyrų golbolo rinktinė visus šlavė sau iš kelio ir taip pat lipo ant aukščiausios apdovanojimų pakylos. Lietuvos golbolo riktinę sudarė: Mantas Brazauskis, Nerijus Montvydas, Mantas Panovas, Genrikas Pavliukianecas, Justas Pažarauskas ir Mindaugas Suchovejus (vyriausiasis treneris - Karolis Levickis).

Į Braziliją vyko ir visą širdį įdėjo daugkartinė Europos, pasaulio čempionė ir prizininkė, pasaulio rekordininkė šuolio į tolį bei ieties metimo rungtyse Ramunė Adomaitienė, kuri Rio de Žaneire varžėsi šuolio į tolį rungtyje. Taip pat itin tituluotas kaunietis Kęstutis Skučas metė diską ir dalyvavo 100 metrų vežimėliais lenktynėse. 37 metų šiaulietis Jonas Spudis bandė įrodyti pranašumą ieties metimo rungtyje, o neregys septyniolikmetis plaukikas kaunietis Edgaras Matakas sėkmingai finišavo plaukimo takeliuose.

Parolimpiadoje taip pat sėkmingai varžėsi 26 metų klaipėdietis irkluotojas Augustas Navickas, 22 metų ukmergiškis dziudo meistras Osvaldas Bareikis.

Prie Miesto sodo šeštadienio vakarą atvyko ne visi minėti parolimpiniai sportininkai, tačiau atvykusieji nuoširdžiai bendravo su visais norinčiais pasikalbėti renginio dalyviais.

"Kurio nori?" - paprašytas leisti pasimatuoti nusišypsojo M. Bilius ir iš kišenės išsitraukė abu Brazilijoje iškovotus medalius. Nusifotografuoti su parolimpiniu čempionu panoręs vaikinas turės nuotrauką ne tik su juo, bet ir medaliu ant savo kaklo.

M. Bilius portalui „kauno.diena.lt“ pasakojo, kad grįžęs į Lietuvą dar nespėjo kaip reikiant išsimiegoti. Kol kas jį kviečia į televizijos laidas, renginius. Kad ir šį vakarą - parolimpiečių buvo paprašyta Miesto sode pasirodyti dar prieš šeštą valandą vakaro. Pasirodę jie lūkuriavo, kol sužinojo, kad programa pasikeitė - eilė lipti į sceną ateis tik apie 19 val., per socialinės įtraukties festivalio „Draugystės spalvos“ užbaigiamojo koncerto petraukėlę.

M.Bilius, besitreniruojantis Kaune ir Šiauliuose, sakė gaunantis nemažai laiškų iš pavienių žmonių ir iš grupių su prašymais pasidalyti patirtimi ir savo sėkmės istorija. Jis džiaugiasi, kad vis labiau mažėja žmonių su negalia atskirtis, ir yra užsimojęs pakeisti neįgaliųjų sporto valdymo sistemą paruošiant išsamią neįgaliųjų sporto strategiją.

K. Skučas sakė esąs patenkintas savo Rio de Žaneire pasiektais rezultatais, nes pasirengimui turėjo labai mažai laiko. Nepaisant to, vyras pasiekė netgi geresnį rezultatą nei per treniruotes. Jis pasakojo, kad net trys jo bandymai nebuvo užskaityti dėl to, kad buvo blogai pritvirtintos jo kojos.  

Sportininkas įsitikinęs, kad neįgaliesiems judėjimas ir sportas yra dar svarbesnis dalykas nei sveikiesiems. "Sportas ne tik sutvirtina fizinį kūną, bet ir padeda įveikti moralinius sunkumus, su kuriais anksčiau ar vėliau susiduria visi neįgalieji", - patarė K. Skučas. 

Šiame koncerte dalyvavo Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų orkestras, Povilas Meškėla, Ingrida Kazlauskaitė, Ramūnas Difartas, LSKD „Guboja“ nacionalinis „Spalvų muzikos“ orkestras, grupė „Thundertale“, Samanta Tina (Latvija), GON bei kiti.

Renginį vedė judėjimo negalią turintys Audrius Kalvėnas ir Aistė Krušinskaitė.

Rio parolimpiadoje dalyvavo daugiau kaip 4 tūkstančius sportininkų iš daugiau kaip 170 šalių. „Pasaulyje neįgaliųjų sportas labai stipriai populiarėja, o Lietuvoje dar turime požiūrį, kad čia – mėgėjų užsiėmimai, tik rekreacija. Jeigu anksčiau buvo įmanoma per 5-7 metus treniruojantis pasiekti parolimpinio čempiono rezultatą, dabar – be šansų, nes rezultatai yra smarkiai išaugę ir nuolat gerėja“, – yra pasakojęs Lietuvos parolimpinio komiteto generalinis sekretorius Gintaras Zavadckis.

Padėkos vakarą parolimpiečiams Kaune organizavo Kauno savivaldybė kartu su „Baltijos ugdymo centru“.

Šis susitikimas yra penktuosius metus vykstančių Kauno jaunimo dienų pabaiga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių