Kaunas nusilenks ir Norvaišoms, ir L. Mažyliui

Trečiadienį nuspręsta, kad šiemet mūsų miesto garbės piliečių gretas papildys Kauną kelis dešimtmečius garsinantys Jūratė ir Česlovas Norvaišos. Nepamirštas ir Vasario 16-osios aktą suradęs profesorius Liudas Mažylis.

Gydytojai, šokėjai ir treneriai Norvaišos šokio pasaulyje paliko gilų įspaudą. Jų iki šiol vadovaujamas ansamblis "Sūkurys" užima garbingą vietą žemyno šokių pasaulyje, pelnė nesuskaičiuojamą skaičių sportinių apdovanojimų. Pora išugdė, meile šokiui užkrėtė daugybę jaunų šokėjų.

Akimirksniu išgarsėjęs Vytauto Didžiojo universiteto mokslininkas, politologas Liudas Mažylis šiemet bus apdovanotas Santakos I laipsnio garbės ženklu, kuris yra antras pagal miesto teikiamų apdovanojimų svarbą ir reikšmę.

Šiuo ženklu asmenys, nusprendus savivaldybės Apdovanojimų tarybai, gali būti pagerbiami tik už ypatingus nuopelnus Kaunui ir Lietuvai.

L.Mažylis kovo 29 d. Vokietijos užsienio reikalų ministerijos archyve atrado kol kas vienintelį žinomą iš Vasario 16-osios akto originalų. Juo pasauliui paskelbta apie Lietuvos nepriklausomybę. Kitų šio akto originalų likimas nežinomas.

Kauno miesto apdovanojimų taryba, nutarusi L.Mažylį apdovanoti Santakos garbės ženklu, priėmė ir kitą svarbų sprendimą.

Pritarus miesto tarybai ateinančią Vasario 16-ąją, kai šalis švęs moderniosios Lietuvos valstybės šimtmetį, L.Mažyliui bus suteiktas Kauno miesto garbės piliečio vardas.

Apdovanojimų tarybos pirmininkas Benjaminas Želvys pasakojo, kad tarybos narių nuomone, L.Mažylį būtina pagerbti. Logiškiausia, anot B.Želvio, kad mokslininkui miesto suteikiamo aukščiausio apdovanojimo – garbės piliečio – regalijos būtų įteiktos būtent Vasario 16-ąją. Tikimasi, kad tądien Istorinėje prezidentūroje Kaune bus eksponuojama L.Mažylio atrasto akto kopija, o gal net ir originalas.

„Būtų labai simboliška ir prasminga Garbės piliečio vardo suteikimo L. Mažyliui ceremoniją surengti būtent 2018 metų Vasario 16-ąją dieną, minint valstybės šimtmetį. Tuo pačiu turime dėti visas pastangas, kad šimtmečio proga šis dokumentas būtų eksponuojamas Kaune. Tai būtų du patys svarbiausias šimtmečio minėjimo akcentai“, – teigė Kauno miesto savivaldybės Apdovanojimų komisijos pirmininkas B. Želvys.

Būtų labai simboliška ir prasminga Garbės piliečio vardo suteikimo L. Mažyliui ceremoniją surengti būtent 2018 metų Vasario 16-ąją dieną, minint valstybės šimtmetį.

Santakos ženklas L.Mažyliui bus įteiktas taip pat per mūsų valstybingumo šventę – šių metų liepos 6-ąją. Asmeniui suteikus aukščiausiąjį – garbės piliečio – vardą, jo jau nebūtų galima apdovanoti Santakos ženklu.

Rotušėje garbės piliečių paskelbimo iškilmės tradiciškai vyksta atskirai nuo kitų apdovanojimų Kauno rotušėje.

Apdovanojimų tarybos narys Kęstutis Ignatavičius kalbėjo, kad J. ir Č.Norvaišos bei L.Mažylis bus ne vieninteliai, šiemet sulauksiantys miesto apdovanojimų.

Kol kas miesto garbės piliečių sąraše – 26 pavardės.

Kauno miesto garbės piliečio vardas suteikiamas asmenims už aktyvų Kauno miesto vardo garsinimą Lietuvoje ir užsienyje savo darbais bei veikla meno, mokslo, kultūros, sporto, visuomeninėje ar kitose srityse, taip pat už svarų indėlį kuriant Kauno miesto gyventojų kultūrinę, ekonominę, socialinę ir dvasinę gerovę.



NAUJAUSI KOMENTARAI

šiaip

šiaip portretas
kuo labiau pasilenksi tuo didesni įtarimai ................

JURATE IR CESLOVAS NORVAISOS

JURATE IR CESLOVAS NORVAISOS portretas
yra daug metu nusipelne Lietuvai, o p.Mazylis labai idomus ir toks gudrutis.......

Zaliakalnietis

Zaliakalnietis portretas
Tikrai nesiruosiu kazkam lankstytis del kazkokio apgriauzto popiergalio! -Tegu sumoka premija ir viska pamirsta...
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių