Kaunas atidavė duoklę anglų filantropei

Šiandien Kaune, ant Laisvės alėjos 24-uoju numeriu pažymėto namo, atidengta memorialinė lenta, skirta anglų filantropei Murielei Paget. Būtent šiame name filantropės pastangomis 1922 m. buvo įkurtas pirmasis Lietuvoje Motinos ir vaiko sveikatos centras.

1923 m. rudenį šiame centre Kauno universiteto Vaikų ligų katedros vedėja prof. Vanda Tumėnienė pradėjo skaityti vaikų ligų paskaitas IV kurso studentams.  Be to, tame pačiame pastate 1932 m. Lietuvos motinoms ir vaikams globoti organizacijų sąjunga įsteigė Motinos ir vaiko muziejų.

„Džiaugiamės, kad ši lenta primins tai, kas įvyko prieš 90 metų. Ši moteris dabar bus pagerbta ne tik Gedimino III laipsnio ordinu, bet ir šia memorialine lenta ant sienos institucijos, kurią kažkada pati ir įkūrė“, – kalbėjo viena iniciatorių, habilituota biomedicinos mokslų daktarė Dalia Baliutavičienė.

„Lygiai po 20 metų Lietuvoje turėjome jau 25 tokius centrus. Pati M. Paget dar ilgai rūpinosi jų veikla, buvo atvykusi į Lietuvą, bendravo su tuometiniu prezidentu Kaziu Griniumi“, – pasakojo ji.

Lietuvos gydytojų sąjungos, kuri ir finansavo paminklinės lentos gamybą, prezidentas Liutauras Labanauskas sakė, kad praeities svarbu nepamiršti.

„Būtina atsiminti savo srities istoriją, žinoti, nuo ko viskas prasidėjo“, – sakė profesorius.

Motinos ir vaiko globa tarpukario Lietuvoje daugiausia rūpinosi privačios labdaros organizacijos. Lietuvos Motinoms ir vaikams globoti organizacijų sąjunga, kuri jungė 23 labdaros organizacijas, tarpukario Lietuvoje rūpinosi gimdyvių ir kūdikių sveikata,  visuomenės švietimu higienos ir sveikatos priežiūros klausimais. M. Paget su savo pagalbininkais padarė pradžią medicininei vaikų ir besilaukiančių bei maitinančių motinų priežiūrai.

Už savo humanitarinę veiklą filantropė apdovanota ne tik Lietuvoje, bet ir Latvijoje, Estijoje, Didžiojoje Britanijoje, Belgijoje,  Japonijoje, Latvijoje, kitose šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

DUOKLĖ

DUOKLĖ portretas
per ką tą duoklę atidavė, jei moteiškė jau seniai kapuose? Ir kada ji uždėjo prievolę kauniečiams duoti jai duoklę?

to 1

to 1 portretas
o apie metaforas teko ką nors girdėti?;)))

Dantys

Dantys portretas
Šokiruoja dantų reklamos ir atminimo lentos kaimynystė. Kodėl niekas netikrina, kad akivaizdžiai pažeistos išorinės vaizdinės reklamos taisyklės, kurios draudžia reklama (tuo labiau fotografuotine) dengti langus ir balkonus. Įdomu, kam čia taisyklės negalioja?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių