Kaunas apsuko galvą filmą kuriantiems vokiečiams

Šią savaitę Kaune baigiamos filmuoti paskutinės vokiečių režisierės Saskios Weisheit dokumentinio filmo scenos. Jau antrą kartą Kaune dirbanti kūrėja prisipažino esanti pakerėta miesto unikalumo ir architektūroje bei interjeruose išsaugotos tarpukario dvasios.

Dešimties serijų dokumentinis filmas pasakoja automobilizmo istoriją. Daugiausia dėmesio sutelkta į tarpukarį, „Grand Prix“automobilių lenktynes ir Vokietijos lenktynininkus. Pagrindinis televizinio projekto „Sidabrinių strėlių legenda“ herojus – pirmuoju profesionaliu komandos lenktynių vadovu automobilių sporto istorijoje laikomas legendinis „Don Alfredo“ – Alfredas Neubaueris. Jis daugiau nei 30 metų vadovavo „Daimler Benz“ lenktynių komandai, išugdė keliolika pasaulinio garso lenktynininkų ir daug prisidėjo prie „Mercedes Benz“ markės automobilių įvaizdžio kūrimo.

Vokiečių režisierės akimis įspūdingą tarpukario architektūros ir interjero paveldą turintis Kaunas nurungė sostinę. Kūrybinė grupė filmavimui čia pasirinko keturias vietas: Kauno įgulos karininkų ramovės salę, „Metropolio“ viešbučio fojė, buvusios „Mercedes“ markės automobilių atstovybės Kęstučio gatvėje patalpas ir Kauno marių prieplauką.

Vokiečių kūrybinę grupę lydinti bendrovės „Baltijos filmų paslaugos“ prodiuserė Lineta Mišeikytė prisiminė, kaip režisierei buvo sunku išsirinkti vietas filmavimui, nes pasirinkimas buvo labai didelis.

„Ji sakė, kad jai sprogsta galva nuo Kauno unikalumo. Čia gausu vietų, pulsuojančių tarpukario dvasia. Kur tik kamera pasisuka, visur autentika – sienų architektūra ir detalės, langų stilistika, durys“, – pasakojo L. Mišeikytė.

Kęstučio gatvėje tarpukariu veikė „Mercedes“ markės automobilių atstovybė. Pastatas, kiemo išsidėstymas, patalpos išliko nepasikeitę iki šių dienų ir idealiai tiko filmavimui. Operatorius net padarė keletą papildomų kadrų, kad užfiksuotų šią istorinę vietą. Vokiečius taip pat labai sužavėjo „Metropolio“ viešbučio fojė interjeras ir tarpukarį menančios lauko durys.

Daugelyje pasaulio miestų dirbusius vokiečius nustebino ir Kauno kompaktiškumas. Jie pirmą kartą iš viešbučio į darbą gali ateiti pėsčiomis. Beveik visos filmavimo vietos yra miesto centre, o prireikus vykti toliau, kūrėjų grupei nė sykio neteko įstrigti automobilių spūstyje, skelbiama savivaldybės pranešime.

Į Lietuvą atvykusi vokiečių kūrybinė grupė darbo pasiūlė maždaug šimtui kino srities specialistų ir aktorių. Šiame filme vaidmenis atlieka 10 lietuvių aktorių. Režisierė S. Weisheit labai vertina jų profesionalumą ir net norėtų skirti didesnius vaidmenis, tačiau dokumentiniame filme yra ilgų dialogų ir lietuviams sunku įveikti kalbos barjerą. Trumpesnius dialogus, režisierės nuomone, jie atlieka puikiai.

Televiziniame projekte dirba ir daugiau lietuvių: grimo dailininkė, kostiumų dailininkė, techniniai darbuotojai, siuvėjai, daiktų gamintojai. Operatoriaus padėjėju dirba taip pat lietuvis.

„Lietuviškas kinas gauna labai menką finansavimą. Tad čia atvykę užsieniečiai sukuria papildomų darbo vietų, sudaro galimybę aktoriams, operatoriams, dailininkams ir kitiems kino specialistams įgyti daugiau patirties ir tobulėti“, – teigė L. Mišeikytė.

Antradienį filmo kūrėjai darbavosi Karininkų ramovės salėje, o vakar – prie Kauno marių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

E.G.

E.G. portretas
Esu vilnietis, bet patiriu magišką Kauno trauką. Tarpukario Kauno architektūra verta UNESCO globos. O Šv. Jurgio bažnyčia?

by the way

by the way portretas
Tarpukario Kauną statė talentingi architektai. Reikia tikėtis, kad bus išsaugotas.

Skrandis

Skrandis portretas
„Esame labai dėkingi Kauno miesto vadovams už paramą ir pagalbą sprendžiant įvairias problemas. Labai padeda Kauno kino studija ir jos padalinys „Kaunas Film Office". Užtenka vieno skambučio ir su jų darbuotojų pagalba per 2 dienas užsieniečiams galime parodyti visą Kauną. O kiekviena kūrybinio darbo diena - tai juk filmavimo vietose, viešbučiuose, kavinėse paliekami pinigai", - akcentavo UAB „Baltijos filmų paslaugos" prodiuserė.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių