Kauną valdanti koalicija kol kas nesubyrėjo

Kauną valdanti koalicija nesugriuvo. Ketvirtadienį miesto savivaldybėje susirinkę koalicijos nariai nusprendė toliau dirbti kartu.

Staiga tapo diplomatiški

Po dvi valandas trukusio Kauno valdančiųjų posėdžio koalicija išliko tos pačios sudėties.

„Visokių nuomonių buvo, bet susitarėme. Kantrybės taurė nėra perpildyta. Suprantame, kad susitarti nėra lengvas darbas, bet reikia susitaikyti ir dirbti toliau“, – po posėdžio sakė meras Andrius Kupčinskas, nors dar prieš kelias dienas buvo viešai pareiškęs, kad konservatorių netenkina kai kurių koalicijos partnerių veiksmai, ir net užsiminė apie galimas permainas.

„Koalicijoje buvo nesutarimų, opozicija bandė tuo pasinaudoti, tačiau visų penkių koaliciją sudarančių partijų atstovai sutarė dėl pagrindinių klausimų“, – tikino frakcijos Tvarka ir teisingumas seniūnė Aušra Ručienė.

„Kalbų buvo visokių, tačiau po šio posėdžio galima sakyti, kad svarstymai apie galimą koalicijos griūtį buvo perdėti. Koalicija yra darbinga, jos sudėtis nesikeis. Tiesiog prieš rinkimus visi yra irzlesni“, – sakė socialdemokratų vicemerė Orinta Leiputė.

Koaliciją ir toliau sudarys konservatorių, socialdemokratų, liberalcentristų, jaunalietuvių ir partijos Tvarka ir teisingumas frakcijos.

Šauks neeilinį posėdį

Mažiau nei prieš metus susibūrusios ir mieste valdžią perėmusios koalicijos kasdienybėje netrūko nesutarimų, o pastaruoju metu daugelis ginčų buvo susiję su Kauno termofikacijos elektrinės (KTE) akcijų pardavimu. Konservatoriai ne kartą pareiškė, kad dėl KTE nesutaria su kai kuriais koalicijos partneriais.

Vakar A.Kupčinskas aiškino, kad dėl pačių svarbiausių dalykų su koalicijos partneriais esą jau susitarta. Bendrai nuspręsta, kad greičiausiai kitą ketvirtadienį bus sušauktas neeilinis uždaras Kauno miesto tarybos posėdis, kuriame konfidencialumo pasižadėjimą pasirašę politikai galės susipažinti su dokumentais, liečiančiais KTE akcijų pardavimą.

„Sutartys yra konfidencialios, tačiau viešoje erdvėje yra labai daug interpretacijos, todėl norisi, kad miestui svarbiausius sprendimus priimantys tarybos nariai turėtų visapusišką informaciją ir galėtų susidaryti asmeninę nuomonę“, – sakė A.Kupčinskas.

Mero vedami tarybos konservatoriai taip pat deklaruoja norą nušalinti KTE akcijas leidusios parduoti „Kauno energijos“ valdybą ir stebėtojų tarybą. Šiuo klausimu koalicija prie bendros nuomonės nepriėjo. Jis atidėtas ateičiai. A.Kupčinskas teigė, kad dėl to gali būti tariamasi su visais savivaldybės tarybos nariais.

V.Matijošaičio neprisileido

Koalicijos posėdžio rezultatų nekantriai laukė ir opozicijos atstovai. Sklandė kalbos, kad liberalcentristus bei partijos Tvarka ir teisingumas atstovus valdžioje gali pakeisti šiuo metu opozicijoje esantys penki „Vieningo Kauno“ frakcijos nariai. Jų lyderis Visvaldas Matijošaitis neneigė, kad apie galimą bendradarbiavimą yra kalbėjęs su meru Andriumi Kupčinsku, tačiau tvirtino, jog koalicijos pamatai su konservatoriais nebuvo liejami. Prieš valdančiųjų posėdį V.Matijošaitis jo baigties neprognozavo.

„Labai marga minia ten susirinkusi, todėl neįsivaizduoju, ką jie ten gali nutarti“, – sakė jis.

Neoficialiomis žiniomis, konservatoriai nusprendė, kad su V.Matijošaičiu jiems – ne pakeliui.

Griūties tikėjosi ne visi

Taip pat opozicijoje esantis Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Rimantas Mikaitis koalicijos griūties nesitikėjo.

„Neatmetu prielaidos, kad kas nors gali trenkti durimis, tačiau labiausiai tikėtina, kad pasibars ir dirbs toliau. Jeigu būtų noro kažką keisti, buvo daug progų ir momentų, kai reikėjo priimti ryžtingus sprendimus“, – sakė R.Mikaitis.

Jis mano, kad greičiausiai durimis gali trankyti tik konservatoriai, nes kitoms frakcijoms priklausantys miesto tarybos nariai viešai apie nepasitenkinimą koalicijos partneriais nėra kalbėję.

Prieš metus iš mero posto išverstas R.Mikaitis teigė nesvarstęs galimybės dirbti su konservatoriais, tačiau neabejoja, kad jie turėtų likti valdžioje.

„Jų yra daugiausia, tad stabilus darbas be konservatorių yra sunkiai įsivaizduojamas. Mes jokių iniciatyvų dirbti su jais nesame rodę, bet jeigu mus kviestų, svarstytume“, – sakė R.Mikaitis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

už nuosmauku išlaikymą

už nuosmauku išlaikymą portretas
Čia visiškai nepriklauso nuo koalicijos partijų , jei gazstonys pamokės Kauną mielai parduos :D

Ramiai

Ramiai portretas
Nesugrius, nesugrius.

bronius

bronius portretas
Kas tavę kvies p.Mikaitį, juk jau prisivaldei būdamas meru .Geriau ruoškis seimo rinkimams tai nors pasiparinsi
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių