Kauną okupuoja meno kūrėjai

Kaip be fotoaparato padaryti nuotrauką? Kaip atgaivinti Nemuno krantinę? Tai vos keli iš daugelio festivalio „Dizaino savaitė 2016“ projektų. Šią savaitę Kauną okupavus  dizaineriams, architektams, fotografams, meno kūrėjams, miestiečių laukia nemažai įdomybių.

Pasinaudojo saule

Kauniečiai jau spėjo atkreipti dėmesį į „Pieno centro“ rūmų išorę puošiantį cianotipijos darbą „Gyvybės medis“ Laisvės alėjoje. Šis gigantiškas darbas yra didžiausias Lietuvoje cianotipijos – senovinės fotografijos metodu – išgautas kūrinys. Jo plotas – apie 90 kv.m.

Šio projekto idėjos autorius Kauno fotoklubo narys fotografas Regimantas Meilutis pasakojo, kad seniausia fotografijos technika – cianotipija – puikiai pasitarnavo šiuolaikinio meno proceso įgyvendinimui ir įprasminimui.

Kūrybinių dirbtuvių metu kuriant „Gyvybės medį“ dalyvavo apie 30 žmonių. Šiai fotografijai, gimusiai be fotoaparato, pakako didžiulio audeklo, specialių cheminių medžiagų, saulėtos dienos ir savanorių.

Iš anksto buvo sugalvota, kaip ir kiek ant chemija apdoroto audeklo suguls savanorių, kad sudarytų norimą vaizdą. Grafiniai vaizdai ant audeklo išryškėjo po pusvalandžio, praleisto saulėkaitoje.

Po to audeklas buvo išplautas, kad vėliau saulės poveikis kūriniui būtų minimalus, aiškino R.Meilutis.

Visas procesas buvo filmuojamas, fotografuojamas. Dar daugiau žmonių apie cianotipiją sužinos pamatę atviroje erdvėje jau eksponuojamą darbą.

Dizaino idėjos visiems

„Dizaino savaitės“ renginiai vyks gegužės 2 – 8 d. Pagrindiniai renginiai suburti po vieno žinomiausių Kauno tarpukario pastato stogu – „Pieno centro“ rūmuose.

Viršutiniai aukštai atiduoti parodoms, seminarams, konferencijoms, pristatymams, kūrybinėms dirbtuvėms, užsiėmimams vaikams. Čia vyks ir tris dienas truksianti Lietuvos dizainerių mugė – „KODAS|477“.

„Dizaino savaitės 2016“ renginiai vis tik neapsiribos vien tik „Pieno centro“ rūmų erdve. Vienos tokių festivalio dirbtuvių – Kauno Nemuno krantinės atgaivinimo iniciatyva „TẽKA: Kauno kultūrinio gyvenimo priartėjimas prie vandens“  bei kūrybinės dirbtuvės su „NYKOKA“ projekte „Veidasienė“.

Taip pat visą gegužės pirmąją savaitę Laisvės alėjoje praeivių ir dalyvių nuotaiką kurs „Lietuvos DJ Asociacija“, o sklandų informacijos srautą užtikrins lauko palapinėje įsikūręs „Dizaino Savaitės 2016“ savanorių štabas.

Šis festivalis – tai platforma, kur įvairūs menininkai, architektai, dizaineriai gali realizuoti save ir savo idėjas, ir tai darydami viešai visuomenei pademonstruoja, kaip gimsta dizainas, koks vyksta procesas iki jo pardavimo, festivalį pristatė jo organizatoriai Kaune – VŠĮ „Interjero Erdvė”.

Organizatorių teigimu, viena pagrindinių renginio idėjų bei aktualijų šiemet – antrinis dizainas, pritaikomas mūsų kasdienybėje.

Susitikimas su legendomis

Šiemet į festivalio programą noriai įsitraukė Kauno mokyklos bei interjero salonai. Pavyzdžiui, antradienį 18 val. „Namų idėjų centre“ vyks susitikimas su legendomis – jungtinės skulptoriaus Juozo Ruzgo ir tapytojos Filomenos Linčiūtės-Vaitiekūnienės parodos atidarymas.

Trečiadienio pavakarę čia bus pristatomos interjero tendencijos bei naujienos iš Milano parodos. Taip pat vyks konferencija - diskusija „Sinergija būsto įrengime: architektų ir interjero dizainerių glaudesnio bendradarbiavimo galimybės", kurią ves architektas urbanistas ir paminklosaugininkas Jurgis Rimvydas Palys.

„Šiais ir kitais edukaciniais renginiais norime prisidėti prie visuomenės didesnio supratimo apie dizainą, skatinti juo domėtis ir tas žinias mokėti pritaikyti kasdieniniame gyvenime“, – sakė „Namų idėjų centro“ rinkodaros vadovas Nerijus Urbonavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių