Kauną aptalžęs škvalas nepagailėjo ir „Jaguaro"

Sinoptikai prognozavo, kad trečiadienio vakarą kils škvalas, jo metu vėjo gūsiai sieks 15-20 metrų per sekundę, vietomis iki 25 metrų per sekundę. Prognozės išsipildė.

Kauną liūtis su perkūnija užgriuvo apie 18.30 val., tačiau ilgai neužsibuvo. Vis dėlto gamtos stichija spėjo pridaryti bėdų: užtvindyti miesto gatves ir nulaužti net tvirtus medžius.

„Didžiausios bėdos – Laisvės alėjoje, Rotušės aikštėje, kur išlaužyti medžiai. Ten jau išsiuntėme brigadas tvarkyti padarinių. Ko gero, labiausiai nepasisekė Miško gatvės gyventojui – ant 2006 metų laidos „Jaguaro" buvo nuvirtęs medis. Ugniagesiai medį supjaustė ir pašalino. Tačiau dėl škvalo situacija mieste nėra ekstremali“,  – ketvirtadienio rytą sakė Kauno miesto savivaldybės miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Jis priminė, kad valstybinėje žemėje esančių nulūžusių medžių liesti nevalia, tačiau jei yra nukritusi nedidelė šaka, nieko baisaus, jei žmonės jas pašalins. Toks reikalavimas taikomas tik dėl saugumo sumetimų. Pasak A.Pakalniškio, vien per 2010 metų škvalą bandydami pjauti lūžusius medžius Lietuvoje buvo prispausti ir žuvo du žmonės.

Savivaldybės atstovas prašė žmones būti sąmoningiems ir geriau apie lūžusius ar skilusius medžius pranešti ugniagesiams ar Miesto tvarkymo skyriui.

Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos atstovė spaudai Džiuginta Vaitkevičienė pateikė tokią statistiką: Kaune vakar užfiksuoti ir ugniagesių likviduoti septyni atvejai, kai medžiai buvo nuvirtę ant važiuojamosios kelio dalies. Ugniagesiams teko taisyti ir pavojingai pasvirusius namų pastolius.

Tiek pat atvejų, septyni, būta ir Kauno rajone, tik čia dažniausiai teko gesinti ugnį. Nuo žaibo iškrovos degė medžiai, šieno kupetos, ūkiniai pastatai. Nukentėjusiųjų, pirminiais duomenimis, nėra.

Smarkus lietus ir gūsingas vėjas taip pat siautėjo Vilniuje, Panevėžyje, Utenoje, Anykščiuose. Širvintų rajone esančiame Lapelių kaime maždaug dvylikai pastatų buvo nuplėšti stogai.

Artimiausiomis dienomis numatomi vėsoki orai, ketvirtadienį daug kur, penktadienį tik vietomis palis. Įdienojus gali sušilti iki 19-21 laipsnio.

Nukentėjote nuo škvalo? Siųskite savo nuotraukas ir pasakojimą adresu portalas@kaunodiena.lt.


Šiame straipsnyje: Škvalas

NAUJAUSI KOMENTARAI

tomas

tomas portretas
Kauno Ąžuolyne,einant nuo zoo.sodo link stumbro ,kairioje pagrindinio tako pusėje vos-ne-vos stovi didžiulis daugiau negu lyg pusės sutręšes Ąžuolas,"sutvirtintas" - užmąskuotas vinimis užkaltas lentelėmis,gerokai palinkes dešinėn.Po liūčių imirkusi dirva nepajėgi atlaikyti medžio pasvirimo-griūties nuo vėjo-škvalo.Derėtų juo pasirūpinti,kol dar nepribloškė taku ramiai vaikštančias mamas su kūdy kiais vežimėliuose,daugybę dviratininkų. Miesto aplinkos departamentas privalėtu vykdyti prevencinį darbą,ne tik teisintis gamtos stichija... -

jjj

jjj portretas
gailutes g-vej dingo po audros viena faze tai gedima prieme tik po 5 val.nes vis atsakinejo,kad remontuoja,o gedimu telefonas randasi ne Kaune,operatores net nezino,kad buvo skvalas,vis atsako,kad remontuoja ,o ka neaisku iki siol nera elektros,tai uz ka mokame,jei ten sedintis sedi tik del atlyginimu

Buzukis

Buzukis portretas
antras komentaras istaskantis :)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių