Kasmet nuo širšių ar bičių įkandimų Kaune miršta žmogus (interviu)

Vasarą pavojai mūsų tyko ne tik vandens telkiniuose, bet grėsmę gyvybei kelia įvairiausi vabzdžiai, nuo kurių įgėlimo galima ir numirti.

Portalui kaunodiena.lt pakalbinus Kauno klinikų Pulmonologijos klinikos gydytoją, alergologę Jūratę Staikūnienę paaiškėjo, kad kasmet Kaune nuo širšių, vapsvų ar bičių įgėlimo miršta bent vienas žmogus, kuris yra alergiškas jų įgėlimams.

–Kokių vabzdžių įgėlimai, kurie gyvena Lietuvoje, yra pavojingi žmogaus sveikatai?

–Vasaros metu reikėtų saugotis širšių, vapsvų ir bičių, kurios po žiemos miego atbunda šiltuoju metų laiku. Šie vabzdžiai įgelti gali ne tik būnant gamtoje, lauke, bet ir namie. Kamanės taip pat gali įgelti. Jos yra labai taikios, kad jos įgeltų reikia labai jas išerzinti, tačiau įgėlimo pasekmės bus tokios pačios kaip ir nuo kitų vabzdžių.

Rudosios skruzdėlės taip pat gali sukelti mirtiną alerginę reakciją. Tačiau per mano 15 metų darbo patirtį negirdėjau, kad Lietuvoje nuo skruzdžių sugėlimo būtų miręs bent vienas žmogus.

Visi kiti vabzdžiai, gyvenantys Lietuvoje, žmonių gyvybei pavojaus nekelia.

–Ar visiems žmonėms yra pavojingi vabzdžių sugėlimai?

–Ne kiekvienas žmogus yra alergiškas širšių, vapsvų ar bičių įgėlimams. Po bet tokio įkandimo nemalonių pojūčių pajaučia kiekvienas žmogus, parausta oda, atsiranda niežulys. Tai yra normali reakcija į vabzdžių paskleistus nuodus. Reikėtų skubiai išgerti vaistų nuo alergijos, kad niežėjimas kuo greičiau praeitų.

–Kodėl jų įkandimai yra pavojingi alergijas turintiems žmonėms?

– Vabzdžiai suleidžia savo nuodus, kurie iš karto patenka į kraują, todėl reakcija įvyksta labai greitai, jeigu žmogus yra alergiškas. Įgėlimo vieta iš karto pradeda tinti, niežėti.

Nuo įkandimo įsialergizuoja visas kūnas, atsiranda bėrimai, parausta visas kūnas, ant kūno atsiranda į šlapias pūsles panašios dėmės. Sutinsta vokai, lūpos, rankos, kojos, netgi gerklė, todėl žmogui sunku kvėpuoti, ryti seiles, netgi kalbėti pasidaro be galo sunku.

Jeigu žmogus nesulaukia pagalbos, jam pradeda svaigti galva, išpila karštis, vėliau žmogus nualpsta – įvyksta anafilaktinis šokas. Vieniems žmonėms gali reikėtų tik 15 minučių, kitiems ir pusvalandžio – per šį laikotarpį nesuteikus tinkamos pagalbos žmogus gali ir numirti.

–Ką patartumėte alergiškiems žmonėms, jeigu būnant gamtoje įgėlė vabzdys?

–Žinoma, iš karto reikia skambinti medikams. Žmonės, kurie tikrai žino, jog yra alergiški, turėtų pasikonsultuoti su alergologu, kurie gali jiems iš anksto padėti, išrašyti vaistų – adrenalino. Jeigu žmogui netikėtai įgelia širšė, jis šali susileisti adrenalino ampulę. Šie vaistai žmogui išgelbėja gyvybę, kol atvyksta gydytojai.

Noriu perspėti, kad adrenalinas nėra šiaip sau paprasti vaistai, kuriuos galima nusipirkti vaistinėje. Juos išrašyti gali tik gydytojas, žinodamas, jog žmogus yra alergiškas.

–Ar alergiją šių vabzdžių įgėlimams galima nugalėti, bent kiek pristabdyti?

– Žmonės dažnai vengia alergologų, nes galvoja, kad jeigu jau turi alergiją, niekas jiems negali padėti. Jie klysta – pagalba tikrai yra.

Alergiškiems žmonės yra taikoma alergenų imunoterapija. Mes padedame sumažinti alergiją skirdami kelis metus alergenų preparatus. Tokios terapijos Kauno klinikose yra taikomos jau keturis metus. Šio gydymo efektyvumas yra 95 proc.

–Ar šįmet Kaune nuo šių vabzdžių įgėlimo mirė nors vienas žmogus?

–Mano žiniomis, šįmet nuo vabzdžių įgėlimo Kaune dar nemirė ne vienas žmogus. Pernai buvo vienas atvejis. Jaunas žmogus būdamas namuose norėjo apsiauti šlepetę, o joje buvo vabzdys, kuris įgėlė į pėdą. Šis pavyzdys tik dar kartą įrodo, kad įkandimo galime sulaukti ir sėdėdami namuose. Vyras iš karto atsidūrė reanimacijoje, deja, gydytojas nepavyko išgelbėti jo gyvybės.

–Kiek tradiciškai per mėnesį pas jus patenka pacientų dėl vabzdžių įgėlimo?

–Vamzdžių sukandžiotų žmonių kiekvieną vasarą sulaukiame panašaus kiekio. Per mėnesį į mus kreipiasi apie 10 pacientų.

–Kaip patartumėte vasarą apsisaugoti nuo širšių, bičių ar vapsvų?

–Visų pirma, nereikėtų artintis prie vabzdžių lizdo ir jų erzinti.

Vasaros metu žmonės gamtoje labai dažnai geria saldžius gėrimus, alų, o šie skysčiai itin vilioja širšes, bitės, vapsvas, kurios įkrenta į skystį. Jeigu žmogus paragauja gėrimo, kuriame plaukioja vabzdys – įgėlimas į liežuvį ar gomurį garantuotas. Tokiu atveju net ir žmogus, kuris yra nealergiškas įgėlimams, tikrai atsidurs ligoninėje. Juk ištins burna, todėl žmogui gali tapti sunku kvėpuoti, gali grėsti pavojus gyvybei. Todėl būdami gamtoje atidžiai apžiūrėkite gėrimus, prieš juos vartodami. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

mat

mat portretas
mat jas bala, tas klaidas, geriau paprašykim , kad koks vabzdys sukąstų labiausiai prisidirbusius Kauno "politikus"...

Skaitytoja

Skaitytoja portretas
o klaidas tekste gali kas nors ištaisyti?????
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių