Kas stabdo Laisvės alėjos rekonstrukciją?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Ar matėte Laisvės al. rekonstruoti pradėjusius darbininkus? Savivaldybė bent trumpam rado kaltininką, kodėl rekonstrukcijos procesas stringa nė neprasidėjęs ir trečią kartą teko atidėti konkursui pateiktų vokų su pasiūlymais atplėšimo procedūrą.

Ar matėte Laisvės al. rekonstruoti pradėjusius darbininkus? Savivaldybė bent trumpam rado kaltininką, kodėl rekonstrukcijos procesas stringa nė neprasidėjęs ir trečią kartą teko atidėti konkursui pateiktų vokų su pasiūlymais atplėšimo procedūrą.

Lydi nesklandumai

"Projekto vadovas architektas Šarūnas Kiaunė nespėja atsakinėti į užklausimus. Apie 30 bendrovių domisi šiuo pirkimu ir siunčia užklausimus", – priežastį, kodėl eilinį kartą atidėta rekonstrukcijos pradžia, įvardijo savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis.

Miesto valdžia žadėjo rugsėjo pabaigoje išrinkti rangovą, pasirašyti su juo sutartį, ir konkursą laimėjusi bendrovė kaipmat imtųsi darbo. Spalis persirito į antrąją pusę, tačiau vokų atplėšimo procedūra vis dar neatlikta ir darbininkų Laisvės al. dairytis neverta.

D.Ratkelis patvirtino, kad jau trečią kartą atidėtas vokų atplėšimas Viešųjų pirkimų komisijoje ir vis dar neaišku, kas imsis rekonstruoti pagrindinę Kauno pėsčiųjų gatvę. Skelbta, kad darbininkai pirmiausia imsis griauti grindinį nuo Šv. Arkangelo Mykolo (Įgulos) bažnyčios iki A.Mickevičiaus g., nes tai mažiausiai judri atkarpa, nors pagal pirminius planus, kurie skelbti dar prieš kelerius metus, pirmasis rekonstrukcijos etapas buvo numatytas kitame Laisvės al. gale – ties sankirta su Vilniaus g.

"Kauno dienos" žiniomis, savivaldybė sulaukė ir pretenzijos. Laisvės al. rekonstrukcija besidomintiems rangovams užkliuvo grindinio kaina – esą už ją tektų pakloti maždaug pusę visos rekonstrukcijai numatytos išleisti sumos, o tiekėjas – tik vienas.

Savivaldybės administracijos direktorius tikino apie pretenziją nieko nežinantis. "Ne savivaldybė, o projekto vadovas Š.Kiaunė turi atsakyti, kodėl parinkta būtent tokia danga ir iš vieno ar kelių tiekėjų galima nusipirkti", – atsakomybės kratėsi D.Ratkelis.

Savivaldybė žada šiam rekonstrukcijos etapui skirti 7 mln. litų skolintų lėšų. Kiek jų reikės iš tikrųjų, paaiškės sužinojus rangovo pasiūlymą.

Pasiteiravus, kada galima tikėtis kokio nors proveržio viešųjų pirkimų procedūrose, D.Ratkelis paaiškino: "Vokų plėšimas atidėtas dviem savaitėms. Jeigu nebus vėl kokių nors netikėtumų, po dviejų savaičių bus plėšiami vokai." Tik jeigu reikalai vėl klostysis ne taip, kaip žadama, gali būti, kad netikėtai speigas ir sniegas Laisvės al. pasirodys anksčiau už grindinį turinčius išardyti darbininkus.

Neranda gero granito?

Laisvės al. rekonstrukcijos projektą dar 2009-aisiais parengęs architektas Š.Kiaunė atsakomybės nesikratė. "Esmė ta, kad vyksta kova dėl akmens. Iškeltas gana aukštas reikalavimas akmeniui – granitui, ir rangovai neranda tokio gaminio, kaltina, kad gali būti tik vienas tiekėjas. Aš tiekėjų neparinkinėju, nežinau, iš kur jis tiekiamas", – aiškino projekto autorius.

Anot jo, projekte nurodytos akmens savybės, charakteristikos ir spalvos. Š.Kiaunė patvirtino, kad viešųjų pirkimų procesas iš esmės įstrigo dėl to, kad viena įmonė iš daugiau kaip 20 dalyvaujančiųjų konkurse pateikė pretenziją. "Savivaldybė priėmė sprendimą, kad jiems leisime paieškoti tiekėjų dar dvi savaites", – sakė architektas.

Anot Š.Kiaunės, aukštos kokybės granito reikalaujama ne šiaip sau. "Po to, kas nutiko Vilniuje rekonstravus Gedimino pr., mūsų projekte numatytas žymiai aukštesnės klasės granitas, ir tai, matyt, daug kam kelia problemų – Kinijoje gal tokio neranda. Pagrindinė priežastis ir yra, kad rangovai ieško akmens", – pakartojo projekto autorius.

Paklaustas, ar džiugina tai, kad pagaliau projektas nebedulkės stalčiuje ir Laisvės al. rekonstrukcija prasidės, Š.Kiaunė sureagavo santūriai. "Darbas yra darbas. Džiaugsiuosi, kai visos Laisvės al. rekonstrukcija bus baigta", – šyptelėjo architektas.

Veltui iššvaistytas laikas

"Raštu klausėme miesto valdžios apie rekonstrukcijos pradžią, jos eigą, įtaką Laisvės al. veikiančioms verslo įmonėms, tačiau akivaizdu, kad jokiais savivaldybės pažadais tikėti nebegalima. Spalio antroje pusėje vis dar atidėliojamas konkurso rezultatų paskelbimas, paskui dar užtruks ir sutarčių su rangovu derinimas bei pasirašymas, tad atrodo, kad šiemet darbai jau neprasidės", – įžvelgė liberalas Rimantas Mikaitis.

Anot jo, jau tampa įprasta, kad miesto valdžia tokiais atvejais kratosi atsakomybės. "Ir šįkart vėl girdime dejones, kad valdžia niekuo dėta, nekalta ar turi per mažai galių, o rezultatų vis nematyti", – apgailestavo R.Mikaitis.

"Visa atsakomybė tenka tiems, kurie rengė konkurso sąlygas ir skelbia viešąjį pirkimą", – pirštu dūrė jaunalietuvis Stasys Buškevičius.

"Dirbdamas ministerijoje gerai susipažinau su viešųjų pirkimų procedūromis ir negaliu suprasti, kaip šiame procese kaltas gali būti projektą rengęs architektas. Turbūt yra signalų, kad konkursą gali laimėti ne tie, kurie turėtų. Kaip kitaip tokius dalykus vertinti?" – svarstė Darbo partijos narys Gintaras Jonas Furmanavičius. Anot jo, jau tiek laiko iššvaistyta, kad kauniečiai spėjo pamiršti, kaip ta rekonstruota Laisvės al. turėtų atrodyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Onos fanas

Onos fanas portretas
Nebūkite kvaili, netikėkite žadančiais. Žadėtojai žadėti gali tiek kiek yra finansų. Visi kiti žadėjimai yra - POPULIZMAS.

skuba

skuba portretas
plėšt vokus .........neišsprendę granito problemos,liepų išsaugojimo vykdant žemės darbus ir neturint pinigėlių...........kaip 3 ubagai prie vieno alaus bambalio

kas griūva

kas griūva portretas
atsipeikėkit. Panemunės tilto statyba eina į pabaigą, keliai asfaltuojami, apskritai aš nematau jokio reikalo rekonstruoti Laisvės al. Ar norima dar stiklainių pristatyti? Dar neaišku, ko norima ir kaip norima rekonstruoti. Gal visas liepas išraus, carinės ir tarpukario statybos namus nugriaus? Kas kam nepatinka, rašykite, ko amžinai virkaujate.
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių