Kas Lietuvos zoologijos sode padeda daugiausiai kiaušinių?

  • Teksto dydis:

Artėja gražiausia pavasario šventė – Velykos. Visi puikiai žinome, kad kiaušinis yra neatsiejamas Velykų simbolis ir pagrindinis patiekalas, kadangi simbolizuoja gyvybės atsiradimą. O kas gi Lietuvos zoologijos sode per metus padeda daugiausiai kiaušinių? Tai Indijos (bėgikės) greitosios antys.

Šios veislės antys iš Indijos pirmą kartą į Europą buvo atvežtos 1850 m. ir pradėtos jaukinti auginimui ūkiuose. Indijos bėgikės antys labai vertinamos dėl gausaus dėslumo, per metus jos padeda 200 ir daugiau kiaušinių.

Indijos bėgikių kiaušiniai yra skanūs ir skiriasi nuo kitų ančių kiaušinių, nes neturi specifinio ančių kiaušiniams būdingo skonio.

Naujojoje Zelandijoje Indijos greitoji antis pasiekė rekordą – per metus padėjo 363 kiaušinius. O ir kiaušiniai šių ančių ne bet kokie, o gražios žaliai melsvos spalvos, iš jų Velykoms galima primarginti nuostabiai gražių margučių.

Tačiau šios antys ypatingos ne tik dėl dedamų kiaušinių. Indijos bėgikės savo pavadinimą gavo dėl didelio judrumo, jų nepaveja jokios kitos antys. Jų kūnas status, primenantis pingvino ar butelio formą, todėl dažnai jos dar yra vadinamos butelinėmis antimis. Šios antys eina tiesiai, nekrypuodamos, o bėgdamos dažnam primena pingviną.

Indijos bėgikių plunksnos gali būti įvairiausių spalvų, nuo baltos iki rusvai margos ar netgi juodos spalvos. Patinėliai uodegoje turi vieną į viršų užsirietusią plunksną, taip juos galima atskirti nuo patelių.

Indijos greitosios antys yra labai tvarkingos, savo plunksneles prižiūri ir jas išsivalo į šiaudus ar žvyrą. Taip pat mėgsta pliuškentis vandenyje, tačiau vandens telkinys plaukiojimui joms nėra būtinas.

Lietuvos zoologijos sode gyvena 10 šios rūšies ančių, jas galima pamatyti vaikų labai mėgstamame ožiukų kiemelyje. Indijos bėgikės yra taikios, todėl puikiai sutaria su kitais šiame kiemelyje gyvenančiais paukščiais bei gyvūnais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių