Kas Kaune mes pirštinę konservatoriams?

Buvę Kauno merai, būrys visuomenės veikėjų – tai tik dalis politikų, kovosiančių Seimo rinkimuose. Bene didžiausia intriga, ar Kaune kam nors pavyks įveikti čia nuolat laiminčius konservatorius?

Intriga – Dainavoje

2008 m. per Seimo rinkimus Kaune vienmandatėse apygardose triuškinamai laimėję konservatoriai nusprendė, kad ir šiemet dėl parlamentarų mandatų kovos tie patys kandidatai.

Vienintelis bastionas, kurio konservatoriams nepavykdavo įveikti per ankstesnius Seimo rinkimus – Dainava. Čia ne kartą triumfavo  Liberalų sąjūdžio (LS) atstovas Kęstutis Glaveckas. Šiemet politikas nusprendė nedalyvauti rinkimuose.

Pasak K.Glavecko, tokį sprendimą jis priėmė dėl sveikatos problemų. Prieš trejus metus į Aliaską išvykusį žvejoti K.Glavecką ištiko širdies priepuolis. Jam atlikta širdies šuntavimo operacija ir implantuotas širdies stimuliatorius.

Dainavos rinkimų apygardoje konservatoriams atstovaus Seimo narys, buvęs Kauno vicemeras Kazimieras Kuzminskas. Liberalų sąjūdis nusprendė, kad K.Glavecką šioje apygardoje pakeis Seimo pirmininkės pavaduotojas Erikas Tamašauskas.

Pasak Vytauto Didžiojo universiteto Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto dėstytojo Giedriaus Česnako, jau ne vienus Seimo rinkimus Kaunas išlieka konservatorių tvirtove, todėl ir šiemet šios partijos politikai – neabejotini favoritai.

„Įdomu, kaip žmonės įvertins jų valdymo laikotarpį tiek šalyje, tiek mieste. Manau, kad konservatorių populiarumas bus sumažėjęs, tačiau labai nedaug“, – prognozavo G.Česnakas.

Neaiškumai dėl A.Gelūno

FNNT skandalo purslai šiek tiek sujaukė ir Kauno rinkimų žemėlapį. Liberalų ir centro sajunga buvo numačiusi, kad kultūros ministras Arūnas Gelūnas kandidatuos Centro apygardoje, tačiau dabar ieško kito kandidato.

A.Gelūnas pastaruoju metu siejamas su Liberalų sajūdžiu, tačiau neatskleidžiama, ar su šia partija jis dalyvaus ir Seimo rinkimuose. Liberalų sąjūdžio atstovai Kaune kol kas nepasirinko kandidatų Pramonės ir Šilainių rinkimų apygardose.

Trys buvę merai

Artėjančiuose Seimo rinkimuose dalyvaus ir trys buvę Kauno merai. Dainavos rinkimų apygardoje kandidatuos K.Glavecką pakeitęs E.Tamašauskas, Žaliakalnio – Arvydas Garbaravičius, o Centro – Rimantas Mikaitis.

„Įdėta daug darbo gaivinant miesto Centrą ir Senamiestį praėjusią vasarą. Manau, kad mūsų darbas nenuėjo veltui. Kaune buvo juntamas tikras atgimimas. Ir būdamas meru, ir vicemeru daug bendravau su Centro ir Senamiesčio benduomenėmis, todėl ir pasirinkau šią rinkimų apygardą“, – sakė R.Mikaitis.

Kitam buvusiam merui A.Garbaravičiui Žaliakalnio apygardoje teks kovoti su krašto apsaugos ministre R.Juknevičienė. „Visos apygardos bus galingos. Žaliakalnio rinkimų apygarda pasirinkau, nes čia gimiau ir gyvenau, mokiausi dabartinėje “Saulės„ gimnazijoje. Tai mano rajonas, kuriam jaučiu sentimentus“, – sakė A.Garbaravičius, paklaustas, kodėl pasirinko šią rinkimų apygardą.

Sostinėje tarp liberalcentristų ir konservatorių jaučiama ne tik įtampa, bet ir pasigirsta skambių bei įžeidžiančių epitetų. Ar ši įtampa tarp šių dviejų partijų atsiris ir iki Kauno?

„Galiu pažadėti, kad per rinkimus jokio purvo pylimo ant ministrės iš mano pusės nebus. O rinkimai parodys, ar pavyks mesti iššūkį R.Juknevičienei. Manau, kad kauniečiai įvertins gerus darbus“, – sakė A.Garbaravičius.

K.Kriščiūnas nekandidatuos

Lietuvoje socialdemokratai neslepia savo ambicijų laimėti Seimo rinkimus, tačiau Kaune šios partijos situacija sudėtinga.

Dėl vidinių konfliktų iš partijos pasitraukė vienas populiariausių lyderių Gintautas Labanauskas. Su juo kartu išėjo ir Antanina Medviedevienė, Artūras Orlauskas buvo pašalintas iš partijos, o kitą lyderį – buvusį vicemerą Kęstutį Kriščiūną išsivedė Specialiųjų tyrimų tarnybos pareigūnai.

G.Labanauskas patvirtino, kad tikrai dalyvaus Seimo rinkimuose. Paklaustas, ar pats iškels savo kandidatūrą, ar prisišlies prie kokios nors partijos, buvęs socialdemokratas neatskleidė: „Mane iškels žmonės.“ Dėl kandidatavimo į Seimą dvejojo ir miesto tarybos narė A.Medviedevienė.

Kauno socialdemokratų skyriaus pirmininkė O.Leiputė teigė, kad tikslus vienmandatininkų sąrašas turėtų paaiškėti balandžio viduryje. Politikė neslėpė, kad bent vieną apygardą žadama patikėti jaunimo atstovui.

„Jeigu ne kilęs skandalas, manau, kad K.Kriščiūnas tikrai būtų dalyvavęs. Tačiau žinome, kad teisminis procesas trunka labai ilgai“, – paklausta apie buvusio vicemero planus, sakė O.Leiputė. Šiuo metu K.Kriščiūnas yra laisvėje, tačiau jam pareikšti įtarimai piktnaudžiavus tarnyba.

Politologo G.Česnako nuomone, G.Labanausko išėjimas iš socialdemokratų gretų susilpnino pastarosios partijos pozicijas Kaune. „Tačiau tai atveria galimybes siūlyti “naują veidą„ ir  politinį atsinaujinimą“, – pastebėjo politologas.

Mandato nori ir Šerifas

Vicemero Stanislovo Buškevičiaus Kalniečių apygardoje laukia nelengva kova dėl Seimo nario kėdės. Jam teks įveikti konservatorių A.Dumčių,  miesto tarybos narį, darbo partijos atstovą Rytį Šatkauską, „Kaunas Jazz“ krikštatėvį, liberalcentristą Joną Jučą ir kitą vicemerą, partijos Tvarka ir teisingumas narį Vytautą Vasilenką.

Kad S.Buškevičius planuoja kelti savo kandidatūrą Kalniečių apygardoje, patvirtino jo sūnus, vienas „Jaunosios Lietuvos“ lyderių Stasys Buškevičius.

 

Politologas G.Česnakas neabejojo, kad šioje apygardoje favoritas – A.Dumčius, praėjusius Seimo rinkimus čia laimėjęs didele balsų persvara.

„S.Buškevičiaus kandidatūrai šioje apygardoje rinkėjai jau nepritarė kelis kartus, tad nemanau, kad jam pavyks prasibrauti į Seimą ir šiais metais“, – Šerifo pergale abejojo G.Česnakas.

Planų kol kas neatskleidžia

Daug sumaišties kovojant dėl Seimo madatų Kauno vienmandatinėse rinkimų apygardose gali įnešti visuomeninis judėjimas „Vieningas Kaunas“.

Miesto tarybos narys Povilas Mačiulis teigė, kad visuomeninis judėjimas savo kandidatų sąrašo per Seimo rinkimus neturės. „Tačiau niekas nedraudžia kandidatuoti pavieniams mūsų judėjimo nariams“, – sakė P.Mačiulis. Jis kol kas neatskleidė, kokie „Vieningo Kauno“ atstovai ketina siekti Seimo nario mandato.

Šis visuomeninis judėjimas vienija nemažai žinomų kauniečių.

Dalyvaus ir zuokininkai

„Į Seimą einantys kandidatai greičiausiai turės išlaikyti egzaminus ir įrodyti, kad tikrai turi kompetencijos būti Seimo nariais“, – teigė Artūro Zuoko sąjungos TAIP Kauno skyriaus pirmininkas Donatas Pilinkus.

Nors jis neatskleidė, kokie žmonės Kauno rinkimų apygardose sieks Seimo nario kėdės, neabejojama, kad rinkimuose dalyvaus pats D.Pilinkus, A.Zuoko aplinkos žmogus, miesto tarybos narys Židrūnas Garšva, skulptorius Stasys Žirgulis. Pastarasis, kilus vadinamajam abonento skandalui, pasitraukė iš liberalcentristų gretų ir su bendraminčiais įsteigė Liberalų sąjūdį. Tuomet S.Žirgulis piktinosi A.Zuoko politiniu elgesiu. Tačiau dabar viskas pasikeitė.

Politologas G.Česnakas pastebėjo, kad per paskutinius savivaldybių tarybų rinkimus būtent S.Žirgulio vedamas kandidatų sąrašas Kaune surinko vos šiek tiek mažiau balsų nei Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga.

„Atsižvelgiant į dviejų didžiausių Lietuvos miestų perspektyvą, A.Zuokas turi daug galimybių laimėti, jei ne vienmandatėse apygardose, tai surinkti reikiamus 5 proc. balsų daugiamandatėje apygardoje ir patekti į Seimą“, – sakė politologas.


Kauno rinkimų apygardos (preliminarūs kandidatai)

Apygarda  Konservatoriai  Liberalcentristai  Liberalų sąjūdis  Socialdemokratai  Darbo partija  Jaunalietuviai  „Tvarka ir teisingumas“

Šilainių Rimantas Dagys  Robertas Stanionis  ?  Birutė Vėsaitė  Jolanta Solnyškinienė  ?  Loreta Kekienė
Žaliakalnio Rasa Juknevičienė  Arvydas Garbaravičius  Dalia Teišerskytė  Vilija Vertelienė  Anželika Banevičienė  ?  Rimvydas Velykis
Aleksoto-Vilijampolės Rytas Kupčinskas  ?  Ona Balžekienė  Steponas Vaičikauskas  Sigitas Klimas  ?  Vygaudas Molis
Centro Vincė Vaidevutė Margevičienė  ?  Rimantas Mikaitis  Orinta Leiputė  Mečislovas Zasčiurinskas  ?  Vaidas Jurgilas
Dainavos Kazimieras Kuzminskas  Mindaugas Šivickas  Erikas Tamašauskas  Violeta Boreikienė  Gediminas Grigas  ?  Sonata Rudžianskienė
Pramonės Kazys Starkevičius  Pranas Paškevičius  ?  ?  Žaneta Simanavičienė  Stasys Buškevičius  Gedvydas Celiešius
Kalniečių Arimantas Dumčius  Jonas Jučas  Simonas Kairys  ?  Rytis Šatkauskas  Stanislovas Buškevičius  Vytautas Vasilenko
Panemunės Vida Marija Čigriejienė  ?  Adelė Majauskienė  ?   Dženeta Tolišauskienė  ?  Rimas Antanas Ručys


NAUJAUSI KOMENTARAI

pykc

pykc portretas
šerifui ir monotonijui ne pirštinę, granatą reikia mest...

CHA

CHA portretas
Kažkos šerifas atsirado ??? Ansksčiau jis burokėlius reklamavo.

va

va portretas
KONSERVAI BALSAVĘ PRIEŠ MAŽĄ MERGAITĘ, Konservatoriai vakar balsavę kartu su socdemais, liberalais prieš mažos mergaitės problemos svarstymą Adomėnas Mantas Aleknaitė Abramikienė Vilija Anušauskas Arvydas Ažubalis Audronius Bekintienė Danutė Bilotaitė Agnė Dagys Rimantas Jonas Dautartas Julius Degutienė Irena Dumčius Arimantas Jankauskas Donatas Jurkevičius Evaldas Kazulėnas Algis Luomanas Petras Margevičienė Vincė Vaidevutė Masiulis Kęstutis Matulas Antanas Matuzas Vitas Pečeliūnas Saulius Ramanauskaitė-Skokauskienė Auksutė Razma Jurgis Saudargas Paulius Stankevičius Česlovas Vytautas Stundys Valentinas Šedbaras Stasys Vareikis Egidijus Vidžiūnas Arvydas Zingeris Emanuelis Žeimys Pranas Žilinskas Rokas
VISI KOMENTARAI 46

Galerijos

Daugiau straipsnių