Kas iškraustė kauniečio bagažą?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Ar vertingi daiktai registruotame bagaže yra saugūs? Kaunietis Raimundas J., skridęs iš Kauno į Rygės oro uostą Norvegijoje, tuo pagrįstai abejoja ir siūlo pasimokyti iš jo patirties.

Ar vertingi daiktai registruotame bagaže yra saugūs? Kaunietis Raimundas J., skridęs iš Kauno į Rygės oro uostą Norvegijoje, tuo pagrįstai abejoja ir siūlo pasimokyti iš jo patirties.

Pasigedo daiktų

Vyras pasakojo pigių skrydžių kompanijai "Ryanair" pridavęs lagaminą, kuriame buvo leidžiamas kiekis – vienas blokas cigarečių, parfumerijos, asmens higienos priemonių, drabužių, tačiau po skrydžio kai kurių daiktų nerado.

"Atskridęs į Norvegiją ir nuvykęs į vietą pastebėjau, kad lagaminas ne taip uždarytas, nes puikiai prisimenu, kokį  jį pridaviau. Kilo įtarimas, kad bagažas buvo kraustytas", – pasakojo kaunietis.

Jis nerado cigarečių ir dviejų buteliukų vardinių kvepalų. Viso to vyras pasigedo, tik iš oro uosto nusigavęs į nakvynės vietą.

"Draugai dažnai pasakojo, kad iš į bagažą priduotų krepšių, lagaminų, kartais dingsta daiktai, ypač skrendant iš Lietuvos oro uostų. Po šio skrydžio įsitikinau, kad tai tiesa. Noriu perspėti visus žmones, kad nedėtumėte jokių vertingų daiktų į bagažą. Kauno oro uosto vadovai turėtų atkreipti dėmesį į mano pastabą ir tinkamai nubausti ilgapirščius", – prašė "Kauno dienos" skaitytojas.

Atsakinga oro bendrovė

Kauno oro uosto aviacinio saugumo vadovas Linas Saukaitis teigė, kad už keleivio bagažą įstatymų numatyta tvarka materialiai atsakingas vežėjas, tai yra, oro bendrovė. Pagal taisykles keleivis dėl žalos bagažui atlyginimo turi kreiptis į aviakompaniją tame oro uoste, į kurį atskrido.

"Aviakompanijos dažniausiai neturi savo darbuotojų oro uostuose, todėl antžeminiams darbams atlikti yra samdomos aptarnavimo įmonės. Kauno oro uoste aviakompanijai "Ryanair" atstovauja antžeminio aptarnavimo bendrovė "Litcargus". Jos darbuotojai atlieka bagažo krovimo į ir iš orlaivių darbus ir, be abejo, turi sąlytį su keleivių bagažu", – teigė L.Saukaitis.
Gavus informaciją apie dingusius iš bagažo daiktus, vidinis patikrinimas atliekamas ir oro uoste.

"Dėl dingusių iš bagažo daiktų keleivis gali kreiptis ir į policiją, kad dėl, kaip įtariama,  įvykdytos nusikalstamos veikos būtų pradėtas ikiteisminis tyrimas, taip pat neatmestina tikimybė, kad daiktai galėjo dingti ne tik Kauno, bet atvykimo oro uoste", – pridūrė L.Saukaitis. Jo manymu, su panašiomis problemomis susiduria visos aviakompanijos ir visi oro uostai. Nuostolių dėl sugadintų ar dingusių daiktų išvengti padeda papildomas bagažo draudimas.

Grąžino tik pareikalavus

Kas ir kur gali prieiti prie jau registruoto keleivių bagažo? "Kauno oro uosto aviacijos saugumo tarnybos darbuotojai tikrina keleivių registruotą bagažą specialia rentgeno įranga, tačiau jeigu reikia fiziškai bagažą atidaryti, visada kviečiamas keleivis minėtai procedūrai atlikti. Tą patį gali atlikti ir muitinės pareigūnai, tačiau keleivis taip pat turi dalyvauti", – aiškino L.Saukaitis.
Patalpose, kuriomis keliauja keleivių bagažas, yra viskas filmuojama.

Civilinės aviacijos administracijos direktorius Kęstutis Auryla "Kauno dienai" sakė, kad skundų dėl dingusių ar sugadintų daiktų, buvusių registruotame bagaže, gauna retai.
"Vienas paskutinių atvejų – keleiviui buvo prapuolęs gėrimo butelis. Paaiškėjo, kad jis iš bagažo išimtas teisėtai, nes gėrimas buvo alkoholinis ir viršijo stiprumo ribą – buvo net 70 laipsnių", – pasakojo K.Auryla.

Minėtas butelis keleiviui buvo grąžintas, bet tik tada, kai šis ėmėsi ieškoti teisybės.

"Ryanair" kompanijos, kurios paslaugomis ir naudojosi Raimundas J., atstovai nesileido į detales, kiek per metus gauna skundų dėl dingusių daiktų. Vis dėlto pažadėjo išsiaiškinti, kur ir kodėl kauniečio bagaže nebeliko cigarečių ir kvepalų.

Vykstant iš vienos ES šalies į kitą asmeninėms reikėms, kai nereikia mokėti akcizo mokesčio, galima vežtis iki 800 cigarečių. Bloką sudaro 200 cigarečių, tad R.J. normos neviršijo, o jei ir būtų viršijęs, apie tai turėjo būti informuotas ir paprašytas susimokėti.

Politika, kai galima vežtis tik riboto tūrio skysčių pakuotes, kvepalams ir kitiems leidžiamiems dalykams, esantiems registruotame bagaže, negalioja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Jurg

Jurg portretas
Is Kauno orouosto skrendant su Ryanair rankinis lagaminas buvo patalpintas i bagazo skyriu ir is 4 bloku cigareciu dingo vienas blokas.ir tai jau antras kartas

>>> jopapa..

>>> jopapa.. portretas
ei tu sudvabali...cia ne tamsteles reikalas,,ka veza kiti keleiviai savo bagazuose.As ka noriu ta vezu..ne gi vesi auksus,deimantus,,o tai cia jei pavogtu,,tai reiski galoima kreiptis.Keleivio bagazas jau buna tiesiog apdraustas,,kad niekas nepavoks..bet kartais pasitaiko,kad bagazas nuklysta i kita lektuva..o tada gauni PINIGINE SUMA..tiesiog atsi[rasymas..nes didele kokkurencija dabar,,GERAI SIS JAUNUOLIS NENUTYLEJO..AS NENORECIA JAU SU SITA KOMPANIJA SKRYSTI..persiprasau,,nenoriu nelalonumu..!!!

gafas

gafas portretas
Skraidau labai daug,taciau niekas man is bagazo nedingo.Gal but todel, kad lagaminas buna uzrakintas ,su spinele.Patariu visiem taip padaryti.Nezinau,man patinka" Ryanair" ,jeigu skrendu tai visada su sia "Ryanair" skridziu firma.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių