Karštis ir lietūs neužaugino grybų

Šią vasarą ne vienas pasiruošė didžiules pintines grybų sezonui. Karštas ir drėgnas oras, rodos, turėjo nudžiuginti grybautojus. Tačiau krepšius galima slėpti - šiemet derlius kur kas skurdesnis negu pernai.

Baravykai - deficitas

Kauno stoties turguje vasaros gėrybėmis prekiaujanti Skaistė Zavistanavičiūtė su nusivylimu kalbėjo apie šiųmetį derlių. „Voveraites perkame iš Varėnos grybautojų, apie baravykus galime tik pasvajoti – šiemet jie labai sukirmiję“, - apgailestavo mergina. Ji pridūrė, kad karštis išdžiovino grybus, todėl net voveraitės šiemet prastesnės. Litras voveraičių turguje kainuoja 7 litus.

„Prieš keletą dienų ant vieno iš turgaus prekystalio pasirodė baravykų. Neįsivaizduojate, kokia eilė prie jų nusidriekė – žmonės pirko, nežiūrėdami į kainą. Nors penki baravykai – 15 - 20 litų kainavo“, - stebėjosi turguje prekiaujanti Vida.

Moteris prisiminė, kad prieš kelerius metus prekystaliai tokiu laiku buvo nukrauti įvairiausių grybų, o šiemet įpusėjant rugpjūčiui grybų – nė kvapo. Grybautojai ir turgaus prekiautojai pastebi, kad grybų derlius apskritai kas metai prastėja.

Turgaus kulinarija

Lietuvio akiai įprastų daržovių – bulvių, morkų ar kopūstų nepakeičia įmantresnės, tačiau prekybininkai pastebi, kad žmonės vis dažniau mėgsta paįvairinti racioną.

Baklažanais, žiediniais kopūstais ir šparaginėmis pupelėmis nukrauto prekystalio savininkė Vida sakė, kad daržovių paklausai daro pastebimą įtaką kulinarinės TV laidos. „Ką vakare pamatai per televiziją, ryte išvysi turguje“, - šypsojosi moteris. Ponia Vida pasakojo, kad visai neseniai pati žiūrėjo laidą, pristatančią patiekalą iš šparaginių pupelių. Kitą dieną šparaginės pupelės buvo nušluotos nuo prekystalių. Anot jos, pirkėjai, susipažinę su užsienio šalių virtuve, labai pamėgo baklažanus.

Renkasi lietuviškas uogas

Bananai, persikai ir vynuogės, prasidėjus lietuviškų miško uogų sezonui, praranda populiarumą. Anot prekybininkų, žmonės dažniau renkasi mokėti 10 litų už litrą aviečių nei pirkti importuotas vynuoges.

250 gramų šilauogių kainuoja 5 litus, už litrą reiktų sumokėti net 20 litų. „Kainos nemažos dėl menko derliaus, tačiau žmonės visada klausia „Ar lietuviškos uogos?“ – pasakojo ponia Vida.

Tačiau kai kurie importuoti maisto produktai gerai perkami. „O kaip žmonėms virti slyvų uogienę, kai lietuviškų dar neturim“, - juokėsi vengriškas slyvas pardavinėjanti mergina.


Šiame straipsnyje: grybaiturgusgėrybėsuogos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Pinokis

Pinokis portretas
Nebus grybų, nebus ir grūdų - dėl kurių labai džiaugėsi. Sulijo, išguldė - o visi jau pinigus skaičiavo. Nerteikia peilio galąsti kol veršis užpakalyje.

JOOOOO

JOOOOO portretas
O Kleboniškio miške pilna vovieraičių - tik spėk pjauti. Ir nei vieno balamuto.

to-jooo

to-jooo portretas
ka!?neatskiri zmogshudziu nuo grybu,a?.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių