Karo muziejus gavo išskirtinį ir retą eksponatą iš Brazilijos

Užsienio reikalų ministerija Vytauto Didžiojo karo muziejui perdavė ilgus metus San Paule saugotą emigrantų iš Lietuvos atvežtą tarpukario karininko uniformą. Muziejininkai tikina, kad tokios komplektacijos uniformos labai retos.

Svarbus eksponatas

Penktadienį Lietuvos Respublikos užsienio ministerija Kaune įsikūrusiam Karo muziejui perdavė vertingą eksponatą, kuris buvo saugomas Brazilijoje. Karininko uniforma ir medinis lagaminas leis iš arčiau susipažinti su tarpukario istorija.

„Džiaugiamės, kad šiandien muziejų papildė toks vertingas 1931 metų uniformos modelis. Pagal ženklus galime identifikuoti, jog tai – leitenanto uniformos komplektas. Jis ilgus metus buvo saugomas išeivijoje. Brazilijos atstovybė žinodama, kad Lietuvos istorijos relikvijos turi būti mūsų šalyje, pasirūpino, kad uniforma pasiektų muziejų

Šis eksponatas taip pat labai simboliškas ne dėl to, kad muziejus neturėjo, o dėl to, jog žmogus tokį reliktą išsaugojo kažkur toli nuo Lietuvos.

Ji tikino, kad šis konkretus modelis iš tiesų yra labai vertingas, nes iš to laikotarpio uniformų iki šių dienų likę labai mažai. Muziejininkė pasakojo, kad po 1940-tų metų sovietinės okupacijos daug daiktų išsibarstė po visą pasaulį, todėl muziejaus kolekcijos nėra tokios gausios.

„Tokio modelio uniformos yra vos keli vienetai. Perpetinių karininkų diržų turime vos kelis, o čia yra pilna komplektacija: kepurė, švarkas, kelnės bei visi reikiami diržai“, – sakė Karybos skyriaus vedėja Lina Kasparaitė-Balaišė.

Kartu muziejui perduotas ir rankų darbo medinis lagaminas, kuriame buvo laikyta uniforma tol, kol buvo Brazilijoje. Lagaminas priklausė Jonui Terviliui, nes yra išlikęs užrašas. Tačiau kol kas istorikai negali tiksliai pasakyti, ar tam pačiam žmogui priklausė ir uniforma.

„Šiandien neturime jokių duomenų apie karininką būtent tokia pavarde, todėl uniformos nešiotojo tapatybė dar nėra žinoma, tačiau bandysime tai nustatyti“, – kalbėjo Karo muziejaus istorikė.

Garbingas įvykis

Ilgus metus Brazilijoje saugotą Lietuvos karininko uniformą 2017 m. Lietuvos generaliniam konsulatui Brazilijoje perdavė buvusio Lietuvos garbės konsulo San Paule Jono Valavičiaus artimieji. Vytauto Didžiojo karo muziejui šie daiktai perduoti tarpininkaujant Lietuvos Respublikos generalinei konsulei San Paule Laurai Tupei ir Lietuvos Užsienio reikalų ministerijai.

„Tai yra garbinga ir jaudinanti misija. Tai ne pirmas eksponatas ir muziejus, kai iš viso pasaulio kampelių suplaukia uniformos, knygos, rankraščiai, kurie mena mūsų šimtmetį. Žmonės nori tai paminėti ir prisiminti. Tai labai prasminga“, – sakė užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

Jis sakė, kad visai neseniai Lietuvos jūrų muziejui buvo perduota Antano Smetonos karo laivo vėliava, Istorinė Lietuvos Respublikos prezidentūra gavo rankraščių, rašytų pačių prezidentų.

„Šis eksponatas taip pat labai simboliškas ne dėl to, kad muziejus neturėjo, o dėl to, jog žmogus tokį reliktą išsaugojo kažkur toli nuo Lietuvos. Žmonių didelio pasišventimo dėka, mes turime galimybę muziejui perduoti karininko uniformą. Džiaugiamės kartu, kad dalį mūsų istorijos galės pamatyti ir jaunimas“, – pridūrė užsienio reikalų ministras.

Pasimatuoti neleis

Karininko uniforma ganėtinai gerai išsilaikiusi, tačiau yra keletas laiko paveiktų ženklų, pradilusių vietų, todėl teks kruopščiai padirbėti restauratorių rankoms.

„Metų uniformai nėra mažai ir kadangi tai – tekstilė, ją buvo pamėgę ir kandys. Yra laiko žymių, tačiau uniformos būklė tikrai nėra bloga. Iki parodos atidarymo uniforma bus pas restauratorius, kurie ją šiek tiek patvarkys. Žinoma, pilnas restauracijos procesas įvyks vėliau, nes tai reikalauja kruopštaus ir ilgo darbo“, – tikino L.Kasparaitė-Balaišė.

Karo muziejuje kai kuriuos eksponatus lankytojams leidžiama liesti rankomis ar net pasimatuoti. Tačiau tarpukario Lietuvos uniformos karo istorijos mėgėjams apsivilkti negalės. Taip siekiama išsaugoti autentišką ir retą eksponatą.

„Kai žmogus ateina į muziejų, jam yra visada smagu paliesti, pasimatuoti, pajudinti ar pasukti. Tai yra gerai, bet labai kenkia eksponatui. Vertinant, kad ši uniforma yra labai vertinga, velkantis ją mes galėtumėme pakenkti, todėl šį kartą lankytojams nesuteiksime galimybės jos pasimatuoti. Reikia tokį eksponatą patausoti“, – tikino Karo muziejaus darbuotoja.

Naujas eksponatas visuomenei bus pristatytas lapkričio mėnesio pabaigoje, kai bus atidaryta Lietuvos kariuomenės šimtmečiui skirta paroda.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Alis Petkus...

Alis Petkus... portretas
Malonu prisiliesti prie istorijos... ačiū emigrantams...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių