Karmėlavoje pradės tvarkyti užterštą raketinės bazės dalį

Balandį buvusioje raketinėje bazėje Karmėlavoje prasidės tvarkymo darbai. Pagal ES finansuojamą projektą bus sutvarkyta nedidelė, tačiau tarša išsiskirianti šios sovietų branduolinį ginklą menančios teritorijos dalis.

Sutvarkys nedidelę dalį

Pagal Kauno rajono savivaldybės administracijos kartu su valstybės įmone Lietuvos oro uostai įgyvendinamą projektą ruošiamasi sutvarkyti buvusios karinės teritorijos naftos bazės ir technikos kiemo užterštą teritoriją, užimančią 2 ha plotą, esančią Karmėlavoje, Oro uosto g. 4.

Tai nedidelė sovietmečiu buvusio itin slapto objekto dalis, įeinanti į oro uosto teritoriją. Visas buvęs raketinis dalinys, kuriame sovietmečiu buvo dislokuotos branduolinės raketos, užima 51 ha plotą. Prieš trejus metus visa ši teritorija buvo ištirta, išskirtos kelios vietos, kuriose aptikta aplinkos tarša. Tuomet užteršta teritorija buvo įtraukta į valstybės patvirtintą tvarkomų teritorijų sąrašą. Tarša grunte čia siekė iki 1 m gylį. Šios vietos, kuriose buvo rasta mazuto likučių gruntiniuose vandenyse, bus tvarkomos pagal parengtą projektą.

Kelia grėsmę aplinkai

"Atlikus potencialių taršos židinių inventorizavimą, buvusi naftos bazė ir technikos kiemas identifikuoti kaip keliantys ypač didelį pavojų gruntui, požeminiam ir paviršiniam vandeniui. Teritorijoje aptiktos vietos, kuriose užterštumas naftos produktais viršija leistiną normą, griūnantys statiniai (pastatai, rezervuarai) ne tik žaloja aplinką, bet ir potencialiai kelia grėsmę žmonių sveikatai", – sakė projekto vadovė Kauno rajono savivaldybės administracijos Aplinkos skyriaus vyriausioji specialistė Jurgita Rakauskaitė.

Buvusi naftos bazė ir technikos kiemas identifikuoti kaip keliantys ypač didelį pavojų gruntui, požeminiam ir paviršiniam vandeniui.

Čia planuojama išardyti ir pašalinti statinių, pamatų, dangos, mazuto likučius ir užterštą gruntą, taip pat rekultivuoti (atstatyti) tvarkomą teritoriją. Planuojama, kad įgyvendinus projektą bus pašalintas tiesioginis pavojus žmogaus sveikatai ir aplinkai.

Paaiškės tikroji padėtis

Projektas finansuojamas ES Sanglaudos fondo lėšomis, skiriamomis užterštoms teritorijoms tvarkyti. Bendra projekto vertė – 295 tūkst. eurų, iš jų ES struktūrinių fondų lėšos – 280 tūkst. eurų, partnerio (Lietuvos oro uostų) lėšos – 15 tūkst. eurų. Darbus planuojama baigti 2020 m. gegužę. "Kai bus pašalintas statybinis laužas ir pradėtas kasti gruntas, tada ir paaiškės tikroji padėtis, darbų mastas ir realūs terminai", – sakė J.Rakauskaitė. Tvarkymo darbus atliks viešoji įstaiga "Grunto valymo technologijos".

Šią teritoriją, iš kurios dar neišsivadėjęs sovietinio branduolinio ginklo kvapas, kurioje netrūksta griūvančių pastatų, pamėgo alternatyvus jaunimas. Čia vyksta nelegalios automobilių lenktynės, vakarėliai. Kai kurie vietos gyventojai nesibodi nesaugomoje teritorijoje išversti atvežtas šiukšles.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių