Karjerą baigia ne tik skandalingi politikai

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kūrybinė ir visuomeninė veikla bei mįslingos užuominos apie didžiulius ateities planus – taip apie savo ateitį kalba Kauno miesto tarybos nariai, kurių pavardžių kovo 1-ąją vyksiančių rinkimų biuleteniuose nebus.

Kūrybinė ir visuomeninė veikla bei mįslingos užuominos apie didžiulius ateities planus – taip apie savo ateitį kalba Kauno miesto tarybos nariai, kurių pavardžių kovo 1-ąją vyksiančių rinkimų biuleteniuose nebus.

Pigios dvaro intrigos?

Penki kadenciją baigiančios Kauno miesto tarybos nariai ruošiasi užleisti vietą naujokams, nes nekandidatuoja į pavasarį vyksiančius rinkimus. Jų nedalyvavimo rinkimuose priežastys ir motyvai labai skirtingi – vieniems politinę karjerą apkartino teisėsauga, kiti ieškos laimės kitur ar tiesiog užleis vietą jaunimui.

"Kauno miesto taryboje nėra prasmės švaistyti laiko. Akivaizdu, kad Kaune niekas nepasikeis. Tai taip ir toliau gyvensime: su tokiomis gatvėmis, tokiais socialiniais būstais ir tokiais sprendimais", – pareiškė miesto tarybos narys Artūras Orlauskas. Jis prasitarė turintis kūrybinių planų: nors ir nebuvo pasitraukęs iš šou pasaulio, sakė norintis labiau susikoncentruoti į vieną veiklą, tad politiko duonos atsisakys.

Savo politinę karjerą A.Orlauskas 2000 m. pradėjo Naujosios sąjungos (socialliberalų) partijoje, 2009 m. tapo socialdemokratu. 2003–2011 m. A.Orlauskas sukosi Kauno rajono taryboje, porą metų dirbo Kauno rajono vicemeru, o 2011-aisiais gavo Kauno tarybos nario mandatą.

"Kauno rajone pavyko daugiau nuveikti, ir geranoriškumo iš kitų politikų pusės buvo daugiau. Kaune kiekviena normali iniciatyva, reikalinga žmonėms, atsimuša į politines bukas ambicijas ir pigias dvaro intrigas. Socialdemokratų ir konservatorių bukumas pralenkia viską, kas įmanoma. Su kvailiais sėdėti ir durnių volioti aš neturiu laiko", – politinę veiklą rajone ir mieste apibūdino A.Orlauskas.

Turi kitus favoritus

Jo nuoskaudas galima suprasti – 2011 m. rudenį A.Orlauskas buvo išbrauktas iš Lietuvos socialdemokratų partijos sąrašų partijos prezidiumo sprendimu. Teigta, kad A.Orlauskas pažemino partijos autoritetą, viršijo savo kaip tarybos nario kompetenciją sprendžiant laikinojo Kauno klinikinės ligoninės direktoriaus paskyrimo ir bendrovės "Kauno vandenys" klausimus.

Tuomet politikas prisijungė prie nuo socialdemokratų taip pat atskilusio ir savo visuomeninį judėjimą "Dirbam Kaunui" įkūrusio Gintauto Labanausko, tačiau atrodo, kad dabar jų keliai skiriasi. A.Orlauskas neslepia rinkimuose į Kauno tarybą palaikantis visuomeninį judėjimą "Vieningas Kaunas", nors pats jam ir nepriklauso.

Ar neketina grįžti į Kauno rajono politiką? A.Orlauskas tikino tokių planų neturintis, nes ten tarybos nario mandato siekia jo sūnus Martynas. "Jis nepartinis, eis Darbo partijos sąraše. Padedu konsultacijomis, patariu, rajone mano draugai likę", – pasakojo kadenciją baigiantis miesto tarybos narys. Buvo pasigirdę kalbų, kad A.Orlauskas dairosi į Šiaulių savivaldybės tarybą, tačiau jis pats tokias kalbas paneigė.

Teisėsauga pakišo koją

Tarybos narių kėdes turės apleisti ir kiti du buvę socialdemokratai – Valys Venslovas ir Kęstutis Kriščiūnas. Teisėsaugos akiratin patekusių politikų pavardžių nebus rinkimų biuleteniuose. Jie abu yra sustabdę narystę Socialdemokratų partijoje, tačiau politinės veiklos neišsižada.

"Jei nesi taryboje ar Seime, dar nereiškia, kad lieki be politiko duonos. Nematau jokių problemų dalyvauti politikoje", – aiškino K.Kriščiūnas, paklaustas, ką veiks pasibaigus kadencijai.

Nuo kadencijos pradžios ėjęs Kauno mero Rimanto Mikaičio pavaduotojo pareigas, K.Kriščiūnas šį postą išsaugojo ir po Kauno valdžios perversmo, kai į mero kėdę grįžo Andrius Kupčinskas, tačiau jo politinę karjerą gerokai sujaukė STT pareigūnai. 2012 m. mėnesį praleidęs belangėje, dabar K.Kriščiūnas turi minti teismo slenkstį, nes yra kaltinamas korupcija ir piktnaudžiavimu tarnyba.

"Kol mūsų politiką daro prokurorai ir STT, tai mums, paprastiems žmonėms, vietos nelieka. Kai visuomenė pasakys "ne" tokiai prokuratūros ir STT politikai, tada ir grįš normalūs politikai", – nuoskaudos neslėpė įkliuvęs politikas. K.Kriščiūnas mįslingai užsiminė turintis daugybę planų ateičiai, tačiau tiksliai dar nežino, kas ir kaip klostysis. "Politika man visada patiko", – prisipažino K.Kriščiūnas. Kauno miesto taryboje jis išdirbo beveik dvi su puse kadencijos, prieš tai dirbo Seime.

Paklaustas, ką veiks pasibaigus kadencijai, V.Venslovas garsiai nusikvatojo ir žadėjo toliau aktyviai dalyvauti politiniame gyvenime. "O ką dar galima daryti? Aš ir šiandien aktyviai dalyvauju politiniame gyvenime, nors ir esu suspendavęs savo narystę partijoje. To man niekas nedraudžia", – nedaugžodžiavo V.Venslovas, miesto tarybos nariu išrinktas 2011 m.

Jam politinę karjerą apkartino bendrovėje "Kauno vandenys", kur V.Venslovas dirbo technikos direktoriumi, apsilankę STT pareigūnai – miesto tarybos narys belangėje praleido aštuoniolika dienų. Jam pareikšti įtarimai dėl kyšininkavimo ir piktnaudžiavimo tarnyba, bet byla teismo dar nepasiekė.

Ūkininkui parūpo rajonas

Parašo po interpeliacija merui A.Kupčinskui išsižadėjęs ir vicemero postą už tai pusmečiui gavęs Kazimieras Nausėda savo politinę karjerą ketina tęsti Kauno rajone.
"Aš esu Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Kauno rajono skyriaus pirmininkas", – kaip pagrindinį motyvą palikti Kauną įvardijo K.Nausėda. Jis pripažino, kad ši partija kelia kandidatus ir į miesto tarybą, tačiau čia bandyti laimės jis nepanoro.

"Aš ūkininkauju, vykdau veiklą. Laisvas apsisprendimas", – trumpai paaiškino vicemeras ir prisipažino, kad tokia patirtis dirbant miesto taryboje – pirmą kartą jo gyvenime.
2011 m. į tarybą išrinktas K.Nausėda prisijungė prie valdančiajai daugumai priklausančios partijos "Jaunoji Lietuva" frakcijos, tačiau jau 2012-ųjų gegužę nusprendė palikti šią frakciją ir prisišliejo prie Liberalų ir centro sąjungos frakcijos. 2013 m. spalį buvęs Liberalų ir centro frakcijos narys K.Nausėda perbėgo į frakciją "Dirbam Kaunui". Pernai rudenį, net neinformavęs savo frakcijos, K.Nausėda trenkė durimis ir nusprendė palaikyti atnaujintą valdančiąją koaliciją. Valdantieji už tai jį pamalonino vicemero postu.
"Kauno diena" jau ne kartą rašė, kad tapęs Kauno miesto tarybos nariu K.Nausėda netruko išgarsėti. 2011 m. vasarą ūkininkai Kauno merui apskundė tarybos narį K.Nausėdą, kuris, anot skundo autorių, gindamas be leidimų prekiaujančią savo dukrą grasino uždaryti visus turgelius. Politikas savo elgesio tuomet nekomentavo, bet pripažino gynęs mergaitę. K.Nausėdos pavardė buvo minima mįslingoje kriminalinėje istorijoje, kai jo automobilyje mirė bulves prie prekybos centro pardavinėjęs žmogus – kaip įtariama, talkininkavęs žemės ūkio veikla užsiimančiam K.Nausėdai.

2012 m. savivaldybės administracijos direktorius Dainius Ratkelis gavo skundą dėl K.Nausėdos sūnaus – Miesto tvarkymo skyriaus vyriausiojo specialisto Vytauto Nausėdos elgesio su kauniečiais. Vyriausiuoju Miesto tvarkymo skyriaus specialistu V.Nausėda savivaldybėje įsidarbino po to, kai jo tėvas buvo išrinktas Kauno miesto tarybos nariu. Jo sūnaus įdarbinimo istorija pagarsėjo tuo, kad V.Nausėda yra įgijęs tik vidurinį išsilavinimą. Netrukus po skundų V. Nausėda buvo atleistas iš darbo savivaldybėje. Savivaldybės administracijoje dirba ir K.Nausėdos dukra Agnė.

Metas susivokti

"Nereikia laukti, kol kas nors pasiūlys išeiti. Reikia pačiam susivokti ir užleisti vietą jaunimui", – šyptelėjo konservatorė Ona Nijolė Rudgalvienė.

Dar pernai vasaros pradžioje, kai Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai suskubo paskelbti preliminarų savo sąrašą savivaldos rinkimams, O.N.Rudgalvienė neslėpė daugiau tarybos nario mandato nebesieksianti. "Jau ir šią kadenciją abejojau, ar man verta. Dabar suprantu, kad jau užimu jaunimo vietą", – sakė politikė.

Kauno miesto tarybos nare ji tapo 2004-aisiais, kai pakeitė į Seimą išrinktus kolegas, nes 2002 m. per savivaldos rinkimus buvo likusi už brūkšnio.

Ar nebus gaila atsisveikinti su kolegomis ir ar netrūks dalyvavimo posėdžiuose? "Gal per paskutinį posėdį širdis ir suvirpės, bet esu partijos narė, aktyviai dalyvauju veikloje, daug dėmesio skiriu moterims, dabar galėsiu dar geriau rūpintis pagyvenusių moterų užimtumu", – ateities planais dalijosi O.N.Rudgalvienė.

Rekordininkai, ilgiausiai dirbę Kauno miesto taryboje

Adolfas Antanas Balutis – 6 kadencijos
Vytautas Šustauskas – 4 kadencijos
Klemensas Rimšelis – 4 kadencijos
Audrius Skimborauskas – 4 kadencijos
Giedrius Donatas Ašmys – 3 kadencijos
Alvydas Banevičius – 3 kadencijos
Juozas Kameneckas – 3 kadencijos
Zigmantas Benjaminas Kazakevičius – 3 kadencijos
Evaldas Gustas – 3 kadencijos
Rytas Kupčinskas – 3 kadencijos
Kazimieras Kuzminskas – 3 kadencijos
Vytautas Mikėnas – 3 kadencijos
Rapolas Gediminas Sakalnikas – 3 kadencijos
Kazys Starkevičius – 3 kadencijos
Erikas Tamašauskas – 3 kadencijos
Birutė Vėsaitė – 3 kadencijos
Stasys Žirgulis – 3 kadencijos
Rekordininkai, vis dar dirbantys Kauno miesto taryboje
Petras Bingelis – 6 kadencija
Gediminas Budnikas – 6 kadencija
Kęstutis Mikėnas – 4 kadencija
Vasilijus Popovas – 4 kadencija
Arvydas Garbaravičius 4 kadencija
Andrius Kupčinskas 4 kadencija
Algimantas Kurlavičius – 4 kadencija



NAUJAUSI KOMENTARAI

storas

storas portretas
Skimborauskui gal vertėtų rėmelį uždėti. Ar lavonas irgi toliai dalyvauja politikoje?

Dainiukas

Dainiukas  portretas
Kaunieciai kaunieciai kas jums darosi . Ka kaunas pasieke ,ka mes gavome gero ?Ka sita partija padare per 20 metu Nusmukome i penkta vieta Lietuvoje .Tik idiotai (taip mus vadina vilnieciai )gali ir toliau balsuoti uz tuos kurie tiek metu pribaigineja miesta .Uz bet ka galima nauja balsuoti ,kad tik ne tuos pacius . Su jais jokios vilties argi nematote . 20 metu mus naikina ,o pries rinkimus papila asfalto ant kokios nors gatves ir vel kaunieciai meee meee .

geriausiai apibūdina

geriausiai apibūdina portretas
ir pajacus, ir panašius į juos, ir naujo-seno verslininko krabų patrioto užmojus kandidato į merus mikaičio obalsis "pralenksim Vilnių ir viskas bus gerai". Kažin, ar galėjo būti dar kvailesnis šūkis? ir ką jis reiškia? Kam mums lenkti Vilnių, jei galime stiprinti ir puoselėti tai, ką jau esame pasiekę. Ar Kaune įkurti romų legioną ir platinti narkotikus? Ar statyti dvimiestį ir penėti Vilnių, ar rietis dėl sovietinio paveldo išlikimo, ar užantyje auginti priešus tomaševskininkus ir pan.? O gal galime pralenkti Londoną ir viskas bus dar geriau? jei su tokiais obalsiais politikai eina į rinkimus, tai geriau tikrai nebus, tik - blogiau, nes tokie tikslai aiškiai parodo pažadų tuštybių mugę.
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių