Chirurgas R. Benetis: atlyginimą Kazachstane gaunu nafta

Kazachstanui vakar devalvavus savo valiutą tengę, tą pajuto ir kai kurie kauniečiai.

Kazachstanui devalvavus savo valiutą tengę, tą pajuto ir kai kurie kauniečiai.

Kauno klinikų profesorius kardiochirurgas Rimantas Benetis Almatoje kazachams padeda įkurti Širdies centrą. Ten jis praleidžia daugiau laiko nei Lietuvoje. Paklaustas apie įspūdžius dėl valiutos nuvertinimo, jis nebuvo itin kalbus.

„Nelabai galiu komentuoti tokių dalykų. Ir negalėčiau, ir nenorėčiau“, – sakė Kauno klinikų Širdies, krūtinės ir kraujagyslių klinikos vadovas.

O kaip jam pačiam atsilieps toks Kazachstano valdžios žingsnis? Atlyginimas jam mokamas eurais ar vietine valiuta?

„Negaliu pasakyti. Tarkime, nafta“, – nusijuokė profesorius.

Kiek vėliau jis pridūrė, kad toje šalyje dažnai sutariama už darbą ar paslaugas apmokėti doleriais arba eurais.

Almatoje dirbanti kaunietė architektė Rasa Urbonė pasakojo, kad vakar, kai buvo devalvuota vietinė valiuta, kilo sumaištis.

„Čia visiems buvo šokas: bankomatai uždaryti, pinigų niekas nekeitė. Užsidarė ir parduotuvės – kėlė kainas“, – portalui kaunodiena.lt pasakojo ji.

Anksčiau 1 doleris kainavo 150, dabar – apie 195-200 tengių. Bet keičiant banke skirtumas yra dar didesnis dėl banko mokesčių.

Kazachstane R. Urbonė dirba kartu su vyru. Abu iš Lietuvos ten vyko pagal trejų metų sutartį. „Mes algas gaunam litais ir eurais, tad dėl devalvacijos jos nenukentės, bet pragyvenimui reikės kiek daugiau lėšų. Netikiu, kad pakeitus kainas jos buvo apvalinamos pirkėjo pusėn“, – sakė kaunietė.

Jos bendradarbiai sunerimę, nes įsitikinę, kad maistas ir kitos prekės brangs, o algos greičiausiai nedidės.

„Vienas bendradarbis pasakojo, kad planavo pirkti televizorių. Nusižiūrėtos prekės kaina per dieną pakilo 30 proc., nors tengė buvo devalvuota 20 proc.”, – kalbėjo kaunietė.

Anot jos, kiek teko kalbėti su aplinkiniais žmonėmis, nė vienas nerado paaiškinimo, kodėl devalvuota valiuta. „Kazachai mažai ką patys gamina, beveik viską importuoja. Šalia – Kinija, Kirgistanas, kur viskas labai pigu“, – vardijo R. Urbonė.

Anksčiau daug kazachų buvo pamėgę Kauno automobilių turgų. Tačiau jų bumas baigėsi prieš dvejus metus. „Šiuo metu kazachų pas mus yra vos keli. Jie perka nebe automobilius, o tik jų detales“, – pasakojo turgaus direktorius Valentinas Naujanis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jurgitai

jurgitai portretas
...yra istatymai, kinantys zmogaus garbe ir oruma!

klausimas

klausimas portretas
ar Kauno klinikos jam visą etatą apmoka, jei didesnę dalį specialistas tarnauja kazachams?

luki

luki portretas
fainas daktaras... antraste kvailoka...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių