Per karantiną – kitokia kultūra daugiabučių kiemuose: kas jau vyko ir ko dar laukti

Šįsyk ne apie Mohamedą ir kalną, o apie žmogų ir kultūrą, per karantiną daugiabučių kiemuose susiradusią publiką ir dovanojusią pliūpsnį muzikos.

Teko atšaukti renginius

Scena – lengvai į ritinį susukamas kilimas, patogiausia vieta, be išankstinės rezervacijos ir pasistumdymų eilėje dėl bilieto – nuosavame balkone arba pro virtuvės langą, beramstant vaisiais ir puodeliais nuklotas palanges. Tokį vaizdą praėjusią savaitę buvo galima pamatyti bent keliuose Kauno rajono daugiabučių kiemuose, kur pastarąjį mėnesį nesigirdi ne tik vaikų balsų, bet ir užvedamų automobilių garso. Kauniečius kvietę į zumbos treniruotes, "Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022" (KAUNAS 2022) kartu su bendruomenių programa "Fluxus Labas" inicijavo naują, karantino laikotarpiui skirtą projektą "Kultūra į kiemus".

"Karantinas pakoregavo ne tik daugumos žmonių, bet ir mūsų projekto planus. Teko atšaukti arba perkelti begalę įvairių veiklų, – KAUNAS 2022 komanda, anot vienos iš projekto organizatorių Irutės Tumaitės, ėmė ieškoti būdų, kuo ir kaip pakeisti kultūrinę netektį. – Pradėjome ieškoti įvairaus turinio, kuriuo būtų galima dalytis virtualiojoje erdvėje. Įtraukėme Kauno kultūrinius partnerius, iniciatyvas, pavienius asmenis, siūliusius atitinkamą turinį, o tada pamatėme, kad internetas lūžta nuo rekomendacijų. Supratome, kad sunku dirbti nuotoliniu būdu ir ieškoti kultūrinio turinio virtualiojoje erdvėje."

Taip, anot pašnekovės, kilo mintis kultūrą atnešti į žmonių kiemus, o žmonėms parodyti, kad net ir pačio garsiausio atlikėjo koncertas negali prilygti jausmui, kurį, stovėdamas kelių ar keliolikos metrų atstumu nuo tavo lango ar balkono, transliuoja menininkas. Nesvarbu, šokėjas, cirko artistas ar dainininkas. Taip, karantinui skaičiuojant penktą savaitę, kultūra žengė į Kauno rajono kiemus.

Geriausia dovana vaikams

Pirmiausia kultūra atvyko į Kauno rajono miestelį Linksmakalnį – praėjusį ketvirtadienį daugiabučių gyventojams muzikinius linkėjimus čia siuntė Kauno valstybinio muzikinio teatro solistas, baritonas Raimondas Baranauskas, sukūręs daugiau nei kelias dešimtis įvairių vaidmenų operose, operetėse ir miuzikluose.

Po koncerto publikos numylėtinis neslėpė, kad tokio formato pasirodymas jam buvo nauja patirtis, o balkonuose sėdintys ir pro langus žiūrintys žmonės tik darsyk priminė, kaip stipriai jis pasiilgo jaudulio užkulisiuose, teatro scenos ir dainavimo joje, pakilus užsklandai. Sulaukęs pasiūlymo dalyvauti projekte, R.Baranauskas nė akimirkos nedvejojo, nes noras dainuoti ir teikti džiaugsmą kitiems žmonėms buvo neišmatuojamas.

"Aš vis galvojau, kaip pasikeis žmonių poreikiai po karantino. Ar jie eis į teatrą, ar žiūrės spektaklius, kai viskas baigsis? Dėl savo baimių ir žinoma, dėl finansų. Koncertas Linksmakalnyje leido suprasti, kad ir po karantino žmonės sugrįš į teatrą. Gal ne iš karto, bet sugrįš, – mintimis R.Baranauskas atgaivino praėjusios savaitės emocijas prieš ir po susitikimo su balkonų publika. – Po pasirodymo žmonės pasakojo, kad ir patys netikėjo, kaip stipriai per tą laiką buvo pasiilgę muzikos. Buvo labai jautru."

Koncertuos savo balkone

Tokia pat aistra degė ir atlikėja Jurga Šeduikytė, praėjusį ketvirtadienį savo balsu užpildžiusi vieną daugiabučių kiemą Garliavoje. Jai talkino pianistas Giedrius Nakas. I.Tumaitė džiaugėsi, kad pasirodymas Kauno rajone solistę įkvėpė naujam startui – grįžusi namo, šeštadienį, žinoma atlikėja surengė koncertą savo balkone ir davė startą naujai muzikinei iniciatyvai #grojuišbalkono.

"Po ketvirtadienio koncerto Garliavoje į mane kreipėsi nepažįstamas žmogus, kuriam buvo labai malonu išgirsti muziką, pasiekusią namus iš kiemo. Paaiškėjo, kad jis taip pat muzikantas, kuris nebegali sėdėti tyloje, nori groti, bet bijo, nes nežino, kaip tai išpildyti. Aš jį paraginau tiesiog išeiti į balkoną ir pagroti savo kaimynams. Muzikantų situacija dabar yra išties sudėtinga, nes koncertai ir visi vieši renginiai bus atverti vėliausiai. Tačiau tai nereiškia, kad turime tylėti iki galo. Turime surasti būdą, kad muzika ir toliau išliktų gyva, kad neužstingtume mes patys, nedepresuotume, o ir kitiems žmonėms padarytume dovaną bei motyvuotume save saugiau išbūti tuose namuose", – atlikėjus ir muzikantus J.Šeduikytė kvietė suremti pečius bei instrumentus, kad įkalinimas namuose būtų bent šiek tiek malonesnis ir muzikalesnis.

Kaip? Jei ne kasdien, tai bent kartą per savaitę, 19 val. vakaro savo balkonus paversti mažomis scenomis, o muziką transliuoti ne tik šalia gyvenantiems kaimynams, bet ir kelti į virtualiąją erdvę su grotažyme #grojuišbalkono.

Karantino metu J.Šeduikytė surengė jau keturis pasirodymus. Balandžio 8-ąją internetu buvo transliuojamas velykinis "Pageidavimų koncertas" po atvirtu dangumi iš pievos Elektrėnų rajoje, o kovo 15-ąją koncertas iš tuščios Kotrynos bažnyčios Vilniuje.

Turi daugiau planų

Praėjusį penktadienį Ringaudų publikai lenkėsi atlikėjas Kazimieras Likša. Kiek vėliau scena buvo pastatyta Akademijoje, kur daugiabučių gyventojai galėjo mėgautis unikaliu elektroninės muzikos projekto "Girių dvasios" pasirodymu.

"Labai smagu sulaukti įvairių atsiliepimų iš kiemų gyventojų. Kai kurie jų dalijosi džiaugsmais, kad tą dieną jų vaikas ar kitas artimas žmogus kaip tik šventė savo gimtadienį", – I.Tumaitė džiaugėsi iš žmonių neišgirdusi nė vienos piktos replikos, dėl jų ramybę trikdančio triukšmo.

Visi klausytojai balkonuose atlikėjus pasitiko ir išlydėjo su pačiais gražiausiais žodžiais, o koncertų organizatoriams siuntė ne tik padėkas, bet ir dovanas.

"Žinoma, dovanos buvo perduodamos saugiu, karantino rėžimui priimtinu būdu", – I.Tumaitė prisiminė akimirkas, vertas fotoaparato juostos.

Organizatorė neabejojo, kad tokie pat neišdildomi įspūdžiai bus ir po šios savaitės kultūrinių veiksmų kiemuose, kurie praskaidrins Karmėlavos, Neveronių, Užliedžių ir Raudondvario gyventojus. Antradienį karantino įkalintiems rajono gyventojams jau koncertavo sintpopso atlikėja Rūta MUR ir indie folk stiliaus grupė iš Lietuvos "Kamanių šilelis". Ketvirtadienio programoje numatytas oro akrobatų Elenos ir Konstantino pasirodymas, vėliau – savo gimtadienį mininčio violončelės virtuozo Justo Kulikauso reveransas.

"Pasirinkome labai skirtingus menininkus. Norėjome, kad skirtinguose kiemuose bendruomenėms būtų pristatyti kuo įvairesni žanrai", – kalbėjo I.Tumaitė.

Kultūriniai renginiai numatyti iki balandžio pabaigos, tuo metu projekto sumanytojai viliasi, kas prie jų tęstinumo prisidės ir patys žmonės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

minde

minde portretas
as norejau kad jurga sedukyte padainuotu vyno nusipirkau pavaisint taip ir nedainavo pas mus.tai pats padainavau.

Pagirtinas ir kilnus

Pagirtinas ir kilnus portretas
kultūros ir meno žmonių žestas praskaidrinti kaimynų kasdienybę. Pamenu pokario metus, kai į mūsų kiemelį Kauno centre dažnai ateidavo žmogus su užrišta viena akimi. kaip Kutuzovas. Kaimynai sakė, kad tai garsus operos solistas, bet niekas nesakė jo pavardės. Jo balsas buvo išlavintas ir stiprus. Buvo malonu klausyti. Po jo koncerto tuojau žmonės susiorganizuodavo ir jam atnešdavo pinigėlių. Kas kiek galėdavo. Visgi buvo nelengvi pokario metai, tačiau to nežinomo dainininko balsas ilgam palikdavo didelį įspūdį jo klausytojams. Tačiau dainininko pavardės taip ir neteko sužinoti. Gal kas iš to meto pokario vaikų, kurie jau dabar yra žilagalviai seneliai, klausėsi to kerinčio balso ir žino, koks tai buvo Dainininkas?

Menas

Menas portretas
Gerai žmonės ES gyvena.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių