Karalystė Varluvoje, kur žmonės ir gyvūnai gyvena vienu ritmu

Domeikavos seniūnijos Varluvos kaime gyvenančių Augonių namuose ir tvartelyje gyvūnai laikomi iki natūralios jų mirties, todėl stulbina ilgaamžiškumu. Dekoratyviniai triušiukai – patys naujausi įnamiai, džiuginantys savo šeimininkus.

Labai draugiški triušiukai

Kai įžengėme į snieguotą Augonių kiemą, jame pasitiko juodas gauruotas amsintis šuo ir išdidžiai po kiemą vaikštinėjęs žąsinas.

"Nebijokite, nežnaibys. Jam jau 20 metų", – pribloškė žąsino amžiumi Rasa Augonienė ir pakvietė į gyvenamąjį namą. Vos pravėrus duris į svetainę, pakėlęs uodegą svečius pasitiko stambus Rainis.

"Turime šešis katinus ir kates – visi buvę benamiai, puikiai sugyvena, mėgaujasi laisve ir galimybe žiemoti lauke, – dar kartą nustebino šeimininkė. – Visi jie priglausti. Į namus ateina tik ko nors paskanauti. Pats jaukiausias iš jų – Rainis."

Svetainėje ant fotelio ramiai snaudė nykštukinių triušiukų porelė – triušė Pūkė su triušiuke Geltoniuke. Kaip ir dera atžalai, triušiukė glaudėsi prie mamos triušės ir nė kiek nesibaimino nepažįstamų žmonių. Netrukus Geltoniukė jau tupėjo ant šeimininkės dukters Gabrielės rankų, o po to šmirinėjo po kilimą, patiestą viduryje svetainės. Kai triušiukė atsidūrė už kilimo ribų, ant slidžių grindų, sumišo, nes slystelėjo, kai mėgino atsispirti šuoliukui.

Tuomet jai į pagalbą atskubėjo Gabrielė – perkėlė pūkuotą mažylę ant kilimo, nuo kurio ji lengvai pateko į vadinamąją zuikių skaityklą – staliuką su žema lentyna, kurioje guli žurnalai, įvairūs kiti leidiniai. Šie triušiukai ne tik "apsiskaitę", bet ir labai draugiški – nerodo jokios agresijos, net ir svetimam žmogui priėjus. Jie gyvena ant šieno, naudojasi vienu tualetu, mėgaujasi natūraliais kaimo produktais, vaišinasi ir pirktiniu specialiu maisteliu.

Šuniškas Zefyro įprotis

"Mes nevedžiojame triušiukų su pavadėliais – tai būdinga studentams. Mat jaunimui patinka drauge gyvenantys tokie jaukūs padarėliai kaip nykštukiniai triušiukai. Žinoma, šio padarėlio nepaliksi vieno kambaryje be priežiūros – jis tuoj suras, ką galėtų pagraužti ar nugraužti. Todėl jam reikalingas voljeriukas, o kad turėtų, ką graužti, pažeriu, pavyzdžiui, sukarpytų aviečių stiebų, kurių netrūksta, kai prie namų tvarkomas avietynas.

Tiesa, anksčiau turėjome nykštukinį triušiuką Zefyrą, kuris, nors ir turėdavo ką graužti, išleistas į svetainę, pirmiausia skuosdavo prie sofos ir traukdavo dantimis žemyn užtiesalą. Tai kartodavosi kiekvieną kartą, kai tik Zefyras patekdavo į svetainę – taip ir nesupratome iki jo gyvenimo pabaigos, ką jis tuo norėjo mums pasakyti", – pasakojo namų šeimininkė.

Rytais žadina sebraitas

Netrukus Rasa atnešė iš kito namo galo, kur šiltai gyvena kanarėlės, įvairių veislių dekoratyvinės vištelės, įspūdingos išvaizdos paukščių: kuoduotą paduanų veislės vištelę, jos pusbrolį – neregėtai pasišiaušusių plunksnų garbanotąjį paduaną, juodai nėriniuotomis apelsinų spalvos plunksnomis pasidabinusią sebraitų veislės porelę. Šių įspūdingų jaunų paukščių šeimininkė pastebėjo, kad jie visiems kelia pasigėrėjimą, tačiau kartu ir duoda naudos – deda kiaušinius, o lesa tai, ką ir paprastos vištos.

"Visa šeima einame gulti tuo pačiu metu, kaip ir mūsų gyvūnai, – apie 22 val., o sebraitų veislės gaidukas pradeda giedoti 5  val. ryto, bet mes prie to įpratę – miegame toliau", – tikino šypsodamasi Rasa.

Senbernis fazanas

Triušeliai, gyvenantys pas Augonius, suprantama, dauginasi ir iškeliauja iš namų pas kitus šeimininkus, o štai vištelės gyvens čia, kaip sakoma, iki gyvos galvos. Kaip ir kieme svečius sutikusi dvidešimtmetė Cholmogorų veislės žąsis Gargsė.

"Tų žąsų buvo keturios, bet trys dėl skirtingų priežasčių iškeliavo į amžinąsias pievas, o štai tvartelyje gyvena prieš kelerius metus dvidešimtmetį peržengęs fazanas. Jis – tikras senbernis. Būdamas jaunas, buvo įsimylėjęs vieną antelę, paskui kurią visur sekiodavo, bet ši paseno ir iškeliavo į dausas, o fazanas be jos liko senberniu", – šypsojosi pasakodama Rasa.

Ir iš peklos toks ožys?

Pašnekovė prisiminė kažkada čia gyvenusį ožį. Jis buvo  išskirtinis turbūt ne vien Lietuvos mastu – kasdien duodavo stiklinę pieno ir turėjo daug palikuonių. Šio ožio pažiūrėti važiavo ir eiliniai žmonės, ir specialistai, domėjosi žiniasklaida.

"Ožys buvo nepaprastai taikaus būdo, neužsispyręs – tikras geruolis, tačiau gyveno tik dešimt metų, o štai jo palikuonė Pipa – dvigubai ilgiau. Kai jai sukako aštuoniolika metų, ožką ištiko insultas. Po to ji atsigavo, bet galėjo gyventi tik minkštame aptvare. Mat griuvinėdavo. Taip griuvinėdama, bet nepraradusi sveikų įpročių, ji pragyveno dar dvejus metus. Ilgai pas mus gyveno ir priglausta labradorė Naida. Visi šie išvardyti gyvūnai sulaukė čia  natūralios savo mirties, nes nė vienam iš namiškių nekilo ranka jų žudyti – juk visi jie šitiek metų buvo šalia, džiugino, nešė naudą, ištikimai tarnavo", – kalbėjo išlydėdama svečius Rasa, kurios namus Varluvoje galima drąsiai vadinti gyvūnų karalyste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
O aš galvoju, kad mūsų šaly nors yra daug gerų, gyvūnus mylinčių žmonių, kaip ši aprašyta šeima, dar visgi trūksta suvokimo apie gyvūnų, ypač šunų, priežiūrą. Prie būdos amžinai grandine pririšto šuns gyvenimas - ne gyvenimas. Taip, jie prie to pripranta, iš ten ir mūsų patarlės "Šuo ir kariamas pripranta". Tačiau gaila, kad žmonės nesuvokia, jog būti pririštas žiemą vasarą kieme - tik ezsistencija. Ir, jei fazanas turi savo gardą, o triušiai laksto laisvi namie, kodėl nedidelio ūgio šunelis (kuriems ypač sunku prie būdų) negali gyventi viduje arba turėti bent jau savo voljerą ir būti reguliariais vedžiojamas/paleidžiamas palakstyti? Dar daug mumyse to kaimo - "šuo prie grandinės, katiną naktį - lauk" - kuris su humaniškumu prasilenkia. Nieko, nuseisim ir šituos kelius.

c

c portretas
Aciu uz straipsni

Wow...

Wow... portretas
Sypsena miela sukelia,,,skaitant si straipsni. Dar mes turime daug geru zmoniu ! Nuostabu ! Skaitau,,,rodosi kitas pasaulis,nes visur tik zudo,saudo,vagia...o cia sirdziai miela ....Sekmes gerieji zmones ! Tik nelabai supratau apie ta Ozi....kad ir pieno dave ir palikuoniu....gal apsigimimas,tiesiog buvo Ozka...sorry,gal as nesupratau.......
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių