Pažaislio vienuolynui įteikta unikalios vienuolių knygos kopija

  • Teksto dydis:

Lietuvoje viešintis Gruzijos užsienio reikalų ministras (URM) Micheilas Džanelidzė ir Lietuvos diplomatijos vadovas Linas Linkevičius trečiadienį apsilankė Kaune, Pažaislio vienuolyne, ir Šv. Kazimiero ordino vienuolyno seserims bei Kauno apskrities archyvui įteikė unikalios XVIII amžiaus Pažaislio kamaldulių vienuolių kapitulos knygos kopiją.

Šią knygą ir daugybę kitų vienuolyno rankraščių, itin svarbių Lietuvos ir jos vienuolių kultūrai, XX amžiaus pradžioje išvykdamas iš Lietuvos išsaugojo Gruzijos bažnyčios patriarchas Kirionas II. Vienuolyno kapitulos knyga – unikalus ir vertingas šaltinis tiek akademinei bendruomenei, tiek plačiajai visuomenei vykdant Pažaislio vienuolyno tyrinėjimus. Jos originalas buvo atrastas Lietuvos istorikų Gruzijos rankraščių institute, kur ir šiuo metu yra saugomas.

Rankraščiai Gruzijos archyvuose buvo surasti istoriko Mindaugo Paknio iniciatyva. Lietuvos užsienio reikalų ministerijos pastangomis šis unikalus istorinis šaltinis buvo suskaitmenintas ir išleistas trimis egzemplioriais.

„Lietuvą ir Gruziją sieja ne tik stipri draugystė, abipusė pagarba, bet ir šimtmečius siekiantys istoriniai saitai. Šiandien Lietuva ir Gruzija dar kartą sutvirtina draugystės, kultūros ir istorijos tiltus tarp mūsų tautų. Nėra labai plačiai žinoma, kad unikalūs rankraščiai, kuriuose užfiksuota XVIII amžiaus Pažaislio vienuolyno istorija, buvo išsaugoti Gruzijoje. Džiaugiuosi galėdamas padovanoti šių rankraščių knygos kopiją Pažaislio vienuolynui ir Kauno apskrities archyvui. Nuo šiol šie unikalūs istoriniai dokumentai bus prieinami akademinei bendruomenei ir plačiajai visuomenei“, – sakė Lietuvos URM vadovas L.Linkevičius.

Gruzijos užsienio reikalų ministras M.Džanelidzė pasidžiaugė galėjęs apsilankyti unikaliame Pažaislio vienuolyne, prie kurio istorijos puoselėjimo prisidėjo ir Gruzijos bažnyčios patriarchas.

Ministras L.Linkevičius atkuriamai Pažaislio vienuolyno bibliotekai taip pat padovanojo Lietuvos istorijos knygų rinkinį.

Apsilankymo Pažaislio vienuolyne metu ministrai taip pat susitiko su Kauno valdžios ir akademinės bendruomenės atstovais.

Balandžio 6-7 dienomis Lietuvoje su oficialiu vizitu besilankantis Gruzijos užsienio reikalų ministras M.Džanelidzė kartu su savo kolega L.Linkevičiumi pirmininkauja dvišalės Lietuvos–Gruzijos europinės ir euroatlantinės integracijos komisijos posėdžiui, kurį rengia Lietuvos URM.



NAUJAUSI KOMENTARAI

matai

matai portretas
o seserys tai jau nesvarbios? :))

Anonimas

Anonimas portretas
Gintaras priėmė knygą atstovaudamas Kauno apskrities archyvą.

Anonimas

Anonimas portretas
Gintaras priėmė knygą atstovaudamas Kauno apskrities archyvą.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių