Kam naudingas skaitiklių keitimas?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Šalto vandens skaitiklių keitimo vajų jaučiantys kauniečiai niršta – keičiami net poros metų neištarnavę skaitikliai, kurių patikra turėtų būti atliekama kas šešerius metus. "Kauno vandenų" vadovai dievagojasi, kad skaitiklių keitimas kauniečiams nekainuoja ir netgi leidžia sutaupyti.

Šalto vandens skaitiklių keitimo vajų jaučiantys kauniečiai niršta – keičiami net poros metų neištarnavę skaitikliai, kurių patikra turėtų būti atliekama kas šešerius metus. "Kauno vandenų" vadovai dievagojasi, kad skaitiklių keitimas kauniečiams nekainuoja ir netgi leidžia sutaupyti.

Kažkam naudinga?

"Šalto vandens skaitiklių keitimas – juodas biznis, už kurį sumokame visi vandens vartotojai", – pareiškė kaunietis Juozas Dadurka. "Kauno vandenų" veikla kauniečiui įtarimų sukėlė po to, kai bendrovės siųsti specialistai atvyko keisti šalto vandens skaitiklio. Pagal įstatymą juos metrologijos specialistams reikia pateikti tikrinti ne rečiau kaip kas šešerius metus. Įtarimų kamuojamas vyras susirado senus šalto vandens skaitiklio keitimo dokumentus ir įsitikino, kad skaitiklis buvo pakeistas trigubai greičiau nei privalo būti keičiamas – nuo paskutinio keitimo nepraėjo nė dveji metai.

J.Dadurka dienraščio žurnalistams pateikė dokumentus, įrodančius, kad kur kas anksčiau, nei privalo būti keičiami, šalto vandens skaitikliai keisti ne tik jo, bet ir jo mamos bei šios kaimynės butuose.

"Kaimynė tik rudenį baigė remontą vonioje, tuo pačiu metu pasikeitė skaitiklius, bet jai dabar vėl pakeitė, nepraėjus nė pusei metų", – stebėjosi J.Dadurka.

Į "Kauno vandenis" paskambinusiam kauniečiui įmonės darbuotoja atšovė, kad šis nesijaudintų dėl pakeistų skaitiklių, nes neva nei pats skaitiklis, nei jo pakeitimo procedūra vartotojams nekainuoja.

"Kaip nekainuoja? Juk viskas įskaičiuota į vandens kainą. Akivaizdu, kad čia yra juodas biznis. Pernelyg dažnas skaitiklių keitimas kažkam naudingas: jei ne "Kauno vandenims", tai skaitiklių pardavėjams", – svarstė J.Dadurka.

Sudėtinga aritmetika

Su J.Dadurka telefonu kalbėjusi "Kauno vandenų" darbuotoja iš dalies teisi – keitė kauniečio namuose skaitiklį ar nekeitė, jam mėnesinis mokestis už skaitiklį ir jo pakeitimą nepakis. Jis šiuo metu butuose gyvenantiems kauniečiams atsieina 3,49 lito per mėnesį.

Toks tarifas buvo nustatytas dar tuo metu, kai metrologinė skaitiklių patikra buvo privaloma ne rečiau kaip kas ketverius metus. Pernai maksimalų patikros galiojimo terminą nuspręsta pailginti dviem metais.

Apskaitos prietaiso mokesčio dydį privalančiai palaiminti Valstybinei kainų ir energetikos kontrolės komisijai (VKEKK) naujas kainos dedamąsias "Kauno vandenys" ketina pateikti vasarą.
"Galvojant logiškai, dėl retesnės privalomos patikros apskaitos prietaiso mėnesinis mokestis turėtų sumažėti, bet kiek mažės, pasakyti negaliu – dar skaičiuojame", – kainos neatskleidė "Kauno vandenų" generalinis direktorius Linas Baltrėnas.

Teoriškai retesnė patikra mėnesinį mokestį turėtų sumažinti, tačiau ar jis gali mažėti, jei patikra vis tiek bus atliekama kas porą metų? "Kauno vandenų" vadovas dievagojosi, kad skaitikliai be pagrindo anksčiau laiko netikrinami ir nekeičiami, o kiekviena patikra atliekama vartotojo labui.

"Dažnu skaitiklių pakeitimu reikia tik džiaugtis. Naujo skaitiklio patikimumas yra žymiai didesnis. Pavyzdžiui, prastesnės būklės vamzdynuose apnašos kaupiasi greičiau prie filtrų bei skaitikliuose ir šie ima rodyti neteisingus rodmenis žmonių nenaudai", – tikino L.Baltrėnas.

Skaitikliai keičiami ne tik "Kauno vandenų", bet ir gyventojų iniciatyva. Kai kurie kauniečiai skundžiasi, kad po skaitiklio pakeitimo išauga vandens suvartojimas, todėl įtaria, kad naujas skaitiklis rodo netiesą.

Gali atsidurti pas kaimyną

Po įstatymu apibrėžtos metrologinės patikros paaiškėja, kad daugiau nei pusė visų išmontuotų skaitiklių yra tinkami naudoti, todėl sumontuojami kito vartotojo namuose.Neatmetama galimybė,kad vieno vartotojo namuose išmontuotas skaitiklis gali atsidurti pas šalia gyvenantį kaimyną.

"Kauno vandenų" Tinklų skyriaus vandens apskaitos prietaisų tarnybos viršininkė Vida Sriubienė pasakojo, kad kurį laiką skaitikliai buvo tikrinami pernelyg mažais tempais, todėl pernai nuimta ir patikrinta 75 tūkst. apskaitos prietaisų. Nuo šių metų ketinama tikrinti apie 43 tūkst. skaitiklių kasmet.

L.Baltrėnas teigė, kad anksčiau termino skaitikliai specialistų dėmesio sulaukia tada, kai įtariama, jog jie gali rodyti neteisingai ir dėl žmonių įsikišimo, ir dėl natūralių priežasčių. "Kauno vandenų" vadovas įsitikinęs, kad dažnas skaitiklių rodmenų tikrinimas ir prietaisų keitimas daug prisidėjo mažinant nuostolius, kurie patiriami dėl nesąžiningų vartotojų. Kuo mažiau vandens nutekės neaišku kur, tuo mažiau už vandenį turės mokėti kauniečiai.

"Vandens praradimų nuostoliai sumažinti tūkstančiais kub. m. Tokių mažų vandens praradimų niekada nėra buvę", – gyrėsi "Kauno vandenų" generalinis direktorius.


Kauniečiams – vidutinis mokestis

Kauniečių mokamas geriamojo vandens apskaitos prietaiso tarifas šiuo metu sudaro 3,49 lito per metus. Mažiausiai už apskaitos prietaisą Lietuvoje moka Pakruojo gyventojai – 2,22 lito per mėnesį, o didžiausią tarifą vartotojams pateikia "Likėnų vandenys" – 5,27 lito per mėnesį. "Vilniaus vandenyse" šis mokestis siekia 2,7 lito per mėnesį (Vilniaus savivaldybės taryba kainos dar nepatvirtino), "Klaipėdos vanduo" – 4,02 lito.

Apskaitos prietaisų patikra

Geriamojo vandens apskaitos prietaisų priežiūrą ir patikrinimą atlieka vandens tiekimo įmonės. Tokie patikrinimai vykdomi kas ketvirtį, tačiau pas vartotojus, kurie nedeklaruoja arba deklaruoja ir nemoka už teikiamas paslaugas, įmonės darbuotojai patikrą atlieka dažniau. Geriamojo vandens apskaitos prietaisų patikros terminus nustato Lietuvos metrologijos tarnyba, kontrolę atlieka metrologijos inspekcija. Vandens tiekimo įmonės atsiskaitomųjų geriamojo vandens apskaitos prietaisų butuose metrologinė patikra vykdoma kas 6 metus, o esant būtinybei – gali būti atliekama ir pagal vartotojo iškvietimą. Gyventojams už metrologinę patikrą atskirai mokėti nereikia (išskyrus atvejus, kai gyventojas abejoja skaitiklio rodmenimis, atliekama papildoma patikra ir vartotojo įtarimas nepasitvirtina, t. y. apskaitos prietaisas rodo teisingus duomenis), nes šios sąnaudos yra įskaičiuotos į pardavimo kainą, kurią gyventojai moka kiekvieną mėnesį.

Šaltinis: VKEKK



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antanas Jucys

Antanas Jucys portretas
Mūsų daugiabutyje "vajus"-keičiami šalto vandens skaitliukai. Keičia į senus (su rodmenimis 800-1400 kūbinių metrų), mano skaitliukas-40 k/m3. Kur paslaptis? Ar privalo "keitėjai" pateikti skaitliuko metrologinę patikrą? Ar "Kauno vandenys taip "pareguliavo" skaitliukus, kad rodytų tiek kie jiems reikia? Ar galiu nesutikti gauti seną skaitliuka?

Monika

Monika portretas
Keitė elektros skaitykli ,su senu žiemą 120,vasarą 80 kW sunaudojau,su nauju 380,400kw ar žiemą ar vasarą,karšto skaityklos nekeista kokį 20 metu,šalto pakeitė sakė po 4 metų,nu nepraėjo 4 metai gal 2 m pakeitė,dar dujų keice nu suprantu ir 20 metu kai statytas,bet kai pastato tai daugiau prisuka,kažkam nauda

ipiuyjtgrfedsa

ipiuyjtgrfedsa portretas
pasmane nuo 2011 metu skaitiklis idetas karsto vandens ir niekas nieko nedaro o skaitiklis letai sukasi o salto mainita 2013 ir sukasi greiciau cia butu pasvalys
VISI KOMENTARAI 32

Galerijos

Daugiau straipsnių