Kam atstovauja A. Garbaravičius?

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kauno miesto tarybos nariai Arvydas Garbaravičius ir Artūras Tepelys užsėdo dvi kėdes – prieš pusmetį puolė į Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) glėbį, bet iki šiol priklauso Liberalų ir centro sąjungos (liberalcentristų) frakcijai. Ar įmanoma ir etiška atstovauti dviem skirtingoms ideologijoms tuo pat metu?

Kauno miesto tarybos nariai Arvydas Garbaravičius ir Artūras Tepelys užsėdo dvi kėdes – prieš pusmetį puolė į Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) glėbį, bet iki šiol priklauso Liberalų ir centro sąjungos (liberalcentristų) frakcijai. Ar įmanoma ir etiška atstovauti dviem skirtingoms ideologijoms tuo pat metu?

Pakeitė tik partiją

Praėjusių metų rudenį A.Garbaravičius metė Liberalų ir centro sąjungą ir kartu su A.Tepeliu įsiliejo į socialdemokratų gretas. Mundurus pasikeitę kolegos prisiekinėja ištikimybę naujiems bendražygiams, tačiau ir toliau veikia kaip tarybos liberalcentristų frakcijos nariai. Keisčiausia tai, kad iš trijų politikų suburtoje Liberalų ir centro sąjungos frakcijoje nebeliko nė vieno liberalcentristo. Šiuo metu ją sudaro du socialdemokratai ir vienas nepartinis – Tautvydas Barštys. Dalis Kauno tarybos narių ėmė piktintis, kad nebeaišku, kokiai politinei jėgai atstovauja keistais pagrindais sudarytos frakcijos nariai.

"Neįsivaizduoju, koks darbas gali vykti liberalcentristų frakcijoje, kai joje nėra nė vieno tos partijos nario? Tai kokios partijos interesams atstovauja ši frakcija?", – susidariusia padėtimi stebėjosi Kauno miesto savivaldybės tarybos frakcijos "Tvarka ir teisingumas" seniūnė Aušra Ručienė. Jos nuomone, į šiuos klausimus turėtų atsakyti savivaldybės tarybai vadovaujantis meras Andrius Kupčinskas. Šis gūžčioja.

"Aš frakcijų neformuoju ir pavadinimų nedaliju. Manau, kad labiausiai ši padėtis turėtų kliūti Liberalų ir centro sąjungai, nes nepagrįstai naudojamas jos pavadinimas. Klausiau šios partijos pirmininko Artūro Meliano nuomonės, bet šis nieko neatsakė", – sakė meras.

Ginti vardo neketina

Liberalų ir centro sąjungos atsakingasis sekretorius Raimondas Lingys teigė nieko bloga nestandartinėje situacijoje neįžvelgiantis. Jis liberalcentristų frakcijos išlikimą vertina kaip reklamą partijai. "Mums netrukdo. Kuo vardas dažniau minimas, tuo partijai geriau", – aiškino politikas.

"Ką galime padaryti? Nėra teisinių būdų ko nors pakeisti. Numatyta, kad tarybų frakcijas privalo sudaryti bent trys asmenys, o kokį pavadinimą pasirenka yra visai nesvarbu, su politinėmis organizacijomis jo derinti nereikia. Žinoma, jei išgirstume, kad mūsų pavadinimą naudojančios frakcijos vardu priimami žalingi sprendimai, ką nors bandytume daryti, bet dabar tam nėra jokio reikalo. Tad manykite, kad šios frakcijos nariai yra mūsų agentai kitose partijose", – juokėsi Liberalų ir centro sąjungos Kauno miesto skyriaus pirmininkas Alvydas Banevičius.

Priežastis – T.Barštys?

Politiniai A.Garbaravičiaus oponentai aiškina, kad prieš pusmetį "iškeptų" socialdemokratų veiksmuose trūksta ne tik politinės logikos, bet ir atsakomybės prieš rinkėjus.
"Už tam tikrą kandidatą balsuojantys rinkėjai tikisi, kad jis laikysis pažadų, ideologijos", – samprotavo A.Kupčinskas.

"Rinkėjams visi politiniai ėjimai ir frakcijos yra dzin. Jų akyse tarybos nariai – chebrytės, besipjaustančios pyragą", – dėl rinkėjų nuomonės galvos nesuko A.Garbaravičius. Jis teigė, kad būti vienos partijos nariu, o dirbti kitoje frakcijoje – nieko bloga.

"Darbo taryboje nuostatai to nedraudžia, o politinė svarba nuo to tik padidėjo – gauname daugiau politinių postų ir t.t. Iš šalies matyti, kad padėtis gal ir nestandartinė, bet ir Kauno miesto savivaldybės taryba – nestandartinė", – kalbėjo A.Garbaravičius. Jo ir A.Tepelio virsmas socialdemokratais Kauno miesto savivaldybės tarybos darbo neišbalansavo, nes ir socialdemokratų, ir liberalcentristų frakcijos sudaro miestą valdančią koaliciją. Padėtis galbūt galėtų pasikeiti, jei su socialdemokratais nesutiktų susidėti T.Barštys. Jis yra gavęs kvietimą prisijungti, tačiau vis dar lūkuriuoja.

"Vienintelė priežastis, kodėl dar neperėjome – T.Barštys. Jis su A.Garbaravičiumi kartu dirbo gal 10-12 metų. Negi dabar žmogų vieną paliksi?", – kalbėjo A.Tepelys.

Nežinomybė kelia įtampą

Kauno miesto savivaldybės tarybos socialdemokratų frakcijos lyderiu laikomas Židrūnas Garšva tikino, kad durys į frakciją atviros visiems liberalcentristų frakcijos nariams, jie jau dalyvauja socialdemokratų frakcijos veikloje.

"Jie formaliai lieka kitoje frakcijoje, tačiau tai tėra laiko klausimas, nes buvimas kitoje frakcijoje prieštarauja mūsų partijos statutui", – aiškino Ž.Garšva.

Dienraščio žiniomis, socialdemokratai A.Garbaravičiaus ir A.Tepelio klausimą bandys spręsti kuo greičiau, nes neapibrėžta situacija jau ima kelti erzelį partijos viduje. LSDP statute aiškiai parašyta:"LSDP narys, išrinktas į Seimą arba į savivaldybės tarybą, privalo dalyvauti socialdemokratų partijos frakcijos veikloje."

"Taip, statute tai numatyta, bet nedetalizuota, ką daryti su tais, kurie per rinkimus buvo kitų partijų sąrašuose", – kitaip statuto tiesas aiškino LSDP Kauno miesto skyriaus pirmininkė Orinta Leiputė.

Būtinas kraujo perpylimas

LSDP Kauno miesto skyriui priklausantis Antanas Navakauskas sakė manantis, kad tokius klausimus derėtų svarstyti ne tik Kaune, bet ir partijos vadovybės posėdžiuose.

"Manau, kad padėtis nenormali – socialdemokratų kitose frakcijose neturėtų būti, tačiau kiekvienas atvejis gali būti kitoks, todėl lemiamą žodį turėtų tarti partijos vadovybė", – svarstė A.Navakauskas.

"Kauno dienos" žiniomis, kai kurie LSDP vadovai susidariusia situacija nepatenkinti, tačiau jokių sankcijų nesiimta, viešų pareiškimų nebūta.

"Aišku, kad mūsų partijai priklausantys žmonės turėtų būti mūsų frakcijos nariais, bet partijos vadovybė šio klausimo niekada nesvarstė", – tikino vienas iš socialdemokratų lyderių Gediminas Kirkilas.

Nauji nariai socialdemokratų frakcijoje laukiami išskėstomis rankomis, nes jai būtinas kraujo perpylimas. Prieš trejus metus į miesto tarybą buvo išrinkti šeši socialdemokratai, tačiau vidiniai Kauno socialdemokratų nesutarimai suskaldė frakciją, kurią šiuo metu tesudaro keturi nariai, pusė jų – Kęstutis Kriščiūnas ir Valys Venslovas – narystę partijoje sustabdė, nes turi problemų su teisėsauga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pilypukas

pilypukas portretas
ko jus isterikuojat?ar yra politiku dirbanciu miestui ir neieskanciu sau naudos?nebent esamas meras dar miesta gelbeja...nuo tvarkos ir duobiu gatvese...

eina jis nakum

eina jis nakum portretas
iš gabalavičiaus toks meras kaip iš šūdo plaustas, seniai tas asilas tik ir žiūri kur ką nupyzdinti

nekreipkit demesio

nekreipkit demesio portretas
Nekreipkit demesio, mere A. Garbaraviciau, komentatoriai yra komentatoriai, o uzsakomieji straipsniai yra uzsakomieji. Protingas supras, o kvailam reik duoti kelia.
VISI KOMENTARAI 36

Galerijos

Daugiau straipsnių