Kalėdų sostinė kuria naujas tradicijas

  • Teksto dydis:

Kauno mero Visvaldo Matijošaičio kabinete įprastą kasdienį pasitarimą šįryt nutraukė trimitų garsai ir garsus netikėto svečio sveikinimas. Kalėdų Senelio pirmtakas ir Kauno globėjas šventasis Mikalojus didžiųjų metų švenčių laukimą pradėjo susitikimu su miesto vadovu.

„Sveikinu tikrąją Kalėdų sostinę. Kaunas – tikras Kalėdų miestas, nes apie tai liudija čia vykstantys geri darbai, papuoštos gatvės, sklindanti prieššventinė nuotaika ir daug kitų iškalbingų sutapimų. Pažvelkite į istorinę miesto valdžios vėliavą. Čia parašyta „Mylėkime teisumą“, o M raidė ir trys apskritimai reiškia ne ką kitą, kaip Mikalojų, o gal net ir Matijošaitį su Mačiuliu, į Kauną atkeliaujančias ministerijas ar „Mokslo salos“ statybas“, – pusiau juokais pareiškė svečias.

Į Kauno miesto savivaldybę jis užsuko su negausia delegacija. Svečią atlydėjo sesuo vienuolė ir istorinis herojus – vienas turtingiausių XVI a. pirklių bei miesto burmistrų Bernardas Bitneris.

Šv. Mikalojus šįkart kiek pakeitė kasmetinę tradiciją perimti miesto raktus. Esą puikiai Kaune šeimininkaujantys vadovai turėtų tęsti darbus ir šventiniu laikotarpiu: „Žmonės jau dabar džiaugiasi tuo, kas vyksta mieste, tad ir toliau auginkite tą jausmą.“

Miesto globėjas pranešė surinkęs visas į senosios vaško krosnies ekspoziciją Rotušės aikštėje turistų ir pačių kauniečių sumestas monetas. Rasta skirtingų pinigų net iš 27 pasaulio šalių – viso beveik 450 eurų. Visa tai bus perduota nepriteklių patiriantiems žmonėms.

„Vis dar atsiranda manančių, kad meras yra tarsi Kalėdų senelis. Tikrai ne. Stebuklų nebūna. Miestą kuriame visi kartu, kad kiekvienam čia būtų gera. Kalėdos – tas metas, kai gerus darbus daryti dar maloniau. Kviečiu visus apie tai pagalvoti“, – sakė Kauno meras V. Matijošaitis.

Graikų kolonijoje Pataros mieste (dabartinėje Turkijos teritorijoje) gimęs Mikalojus augo pasiturinčioje krikščionių šeimoje, o anksti mirus tėvams, paveldėjo jų turtus ir paskyrė juos labdarai. Pasak legendos, jis išgirdo neturtingo vyriškio maldas ir padėjo ištekinti tris jo dukras.

Neturtingoje šeimoje kraičio neturinčioms merginoms grėsė likti netekėjusioms, tačiau Mikalojus sudėjo savo auksines monetas į maišelį ir Kūčių vakarą užlipęs ant stogo įmetė pro kaminą vidun. Pataikė į vyriausios sesers kojinę, pakabintą džiūti prie židinio. Šeima apsidžiaugė ir netrukus vyriausia duktė ištekėjo, o kitąmet tokia pati sėkmė aplankė ir viduriniąją. Galiausiai šeimos tėvas panoro sužinoti, kas tas geradaris. Patykojęs jis pamatė, kad nepasiturintiems gelbsti ir dovanas slapčia neša būtent šv. Mikalojus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

silvija

silvija portretas
Džiaugiuos ir didžiuojus ,kad Kaunas turi tokį merą. nes tik Jo dėka ,Kaunas vėl tampa Kaunu .

gal visi kauniečiai tapo rakštimi?

gal visi kauniečiai tapo rakštimi? portretas
juk trukdo viską užcementuoti ir parduoti?

Bernardas

Bernardas portretas
Baigiasi senieji, metai iš metų buvo tradicija pagerbti bendruomenių centrus, padekoti jiems už darbus miesto labui. Jur dingi ši tradicija gerb Mere. Staipsnis viska pasako, Meras kuria naują trėadicija nepadekoti ir nebendrauti su bendruomenemis, nes jos tapo rakkstimi Merui.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių