Kaip rengtis Tautinio kostiumo dieną?

Šiemet liepos 6–ąją lietuviai kviečiami puoštis tautiniais kostiumais. Taip Dainų šventės rengėjai siekia įvesti naują tradiciją ir mūsų tautinius apdarus prikelti naujam gyvenimui. Per pirmą kartą rengiamą Tautinio kostiumo dieną tikimasi šalies gatvėse išvysti lietuviškų sijonų ir juostų mirgesį.

Šiemet liepos 6–ąją lietuviai kviečiami puoštis tautiniais kostiumais. Taip Dainų šventės rengėjai siekia įvesti naują tradiciją ir mūsų tautinius apdarus prikelti naujam gyvenimui. Per pirmą kartą rengiamą Tautinio kostiumo dieną tikimasi šalies gatvėse išvysti lietuviškų sijonų ir juostų mirgesį. Bet sumanymas puoštis tautiniu kostiumu patuštins piniginę.

"Norint įsigyti kokybišką tradicinį lietuvišką apdarą, reikia turėti apie 2000 litų“, – sakė Kaune veikiančios įmonės "Tautinio kostiumo studija" direktorė Asta Vandytė. Ji pridūrė, kad tiek kainuosiantis kostiumas bus kokybiškas, bet ne pats įmantriausias.

Studijos "Rūta Žalioji" vadovė Danutė Tamošaitienė teigė, kad renkantis sintetines, paprastas medžiagas kostiumą galima pasisiūti ir už 800 litų, o kaina priklauso ir nuo kostiumo detalių skaičiaus. Moters aprangą sudaro sijonas, apatinis sijonas, juosta, prijuostė, liemenė, marškiniai, galvos apdangalas. Netekėjusioms merginoms galvos apdangalas nėra būtinas, galima susipinti kasas arba vietoje karūnos užsidėti vainikėlį. Visą vyrišką kostiumą sudaro sermėga arba surdutas, marškiniai, kelnės, auliniai batai, skrybėlė, kaklaskarė, juosta arba diržas. Norint sutaupyti galima siūtis ir paprastesnį variantą, kurį sudaro tik liemenė, kelnės ir marškiniai.

Visi, norintys liepos 6–ąją pasipuošti tradiciniu kostiumu, turi žinoti keletą svarbių taisyklių.

"Prie tautinio kostiumo nedera avėti basutes, aukštakulnius. Moterims geriausiai tinka klasikiniai bateliai neaukštu kulnu, gali būti ir su dirželiu arba suvarstomi priekyje. Vyrai turėtų vengti sportinės avalynės, geriausiai tinka klasikiniai batai. Taip pat moterys turėtų vengti netinkamo, pernelyg ryškaus makiažo. Papuošalai taip pat turėtų atitikti laikmetį ir kostiumą“, – patarimais dalijosi tautinio kostiumo konsultantė Zita Baniulaitytė. Ji tikino, jog tradiciniai drabužiai nesunkiai pritaikomi bet kokiai figūrai: galima paįvairinti kostiumo detales bei sukirpimą.

Tinkamai dėvimas tautinis kostiumas yra laikomas nesenstančia klasika ir gero skonio ženklu. Įvaizdžio konsultantė-trenerė Alvyda Jasilionytė pabrėžė, kad tradiciniai tautiniai rūbai yra prilyginami vakarinei aprangai. Juos ypač tinka dėvėti valstybinių švenčių proga. "Visi norime pasipuošti, o tautinis kostiumas – puikus pasirinkimas“, – teigė etiketo žinovė. Tradiciniais lietuviškais drabužiais puošiasi ir garsios šalies moterys: Prezidentė Dalia Grybauskaitė, politikės Rasa Juknevičienė, Agnė Bilotaitė.

"Tautinis kostiumas yra toks puošnus, kad jis papuošia ne tik žmogų, bet ir miestą“, – mano etnologė Z.Baniulaitytė. Jos manymu, labai svarbu, kaip žmogus elgiasi vilkėdamas tautinius rūbus. "Tokia apranga įpareigoja, jais vilkėdami žmonės jaučiasi pakiliai. Jei dar pats įdėjai darbo į kostiumo gamybą, pasipuošti tautiniais rūbais – didžiulė šventė“, – kalbėjo tautinio kostiumo žinovė.

Jei medžiagos yra paruoštos, tautinio kostiumo siuvimas gali užtrukti apie savaitę. Norintieji pasipuošti Tautinio kostiumo dieną, bet vis dar neturintys tautinių rūbų, turi galimybę juos nuomotis iš Lietuvos liaudies kultūros centro (nuoma atsieis apie 300 litų). Paprastesnį tautinį kostiumą galima išsinuomoti ir Kaune esančioje karnavalinių dabužių parduotuvėje "Burtė" (nuomos kaina – 50 litų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių