Kaip pasiruošti „Naujametiniam Ąžuolyno bėgimui“?

  • Teksto dydis:

Bėgimas – ne tik mechanika ar fizinio aktyvumo forma, tai masinis visuomenės judėjimas, įtraukiantis tūkstančius žmonių aktyvesniam laisvalaikio praleidimui.

Žiemos metu nemažiau už sportinį azartą ir enutuziazmą svarbu yra apranga. Dažnai kyla klausimas, ką vilkėti, kad nesušaltume, o gal atvirkščiai – neperkaistume. Kaip tinkamai pasiruošti "Naujametiniam Ąžuolyno bėgimui" patarimais dalinasi "Hiatus" aktyvaus laisvalaikio aprangos parduotuvių tinklo atstovas Ignas Valeika.

- Ką reikia vilkėti, kad treniruotės ar bėgimas gryname ore žiemos metu suteiktu ne mažesnį malonumą nei šiltuoju metų laiku?

- Visų pirma turime įsivertinti oro sąlygas bei veiklos pobūdį, kad pasirinktumėm patogią judesių nevaržančią aprangą. Tiek patys, tiek "Hiatus" klientams rekomenduojame rinktis tinkamą "trijų sluoksnių" aprangą. Kas tai?

Visų pirma – termo drabužis, dar vadinamas antrąja oda, kuris palaiko kūno šilumą, garina drėgmę. Svarbu nepamiršti, kad ne itin aktyviai veiklai rekomenduojama rinktis merino vilnos termo drabužius, kiek aktyvesnei, sintetinius ar su šilumą atspindinčia medžiaga. Antrasis sluoksnis – flisinis džemperis, kurio storumą taip pat rinkitės atsižvelgdami į aktyvumą bei oro temperatūrą. Trečiajam sluoksniui puikiai tiks membraninė striukė, kuri apsaugotų nuo vėjo, lietaus bei išgarintų prakaitą.

Jei rinktumėtės kelnes, taip pat rinkitės neperpučiamas ir neperšlampančias, tačiau su kvėpavimo funkcija. Priklausomai nuo veiklos ir šilumos galite apsvarstyti galimybę po apačia vilkėti termo kelnes.

Kartu su "Hiatus" darbuotojais esame išbandę daugybę drabužių bei rengimosi variacijų. Tad norime priminti, kad užsiimant aktyvia veikla pagreitėja kraujotaka ir gali pasidaryti karšta, pasirinkti drabužiai gali būti plonesni, tačiau privalo turėti kvėpavimo funkciją. Tai ypač svarbu, nes drėgmė prie nedidelės temperatūros šąla. Dėl šios priežasties rekomenduojame vengti medvilninių drabužių, nes, kaip žinia, medvilnė greitai sugeria drėgmę, tačiau labai sunkiai ją išgarina, o tai gali būti šalimo priežastis.

- Kokia avalynė yra tinkamiausia bėgiojimui, vaikščiojimui ar išvykoms šaltuoju metų sezonu lauke?

- Avalynę reikia rinktis pagal veiklą ir dangą. Jeigu planuojate išvyką į kalnus tai turėtų būti batai su aulu ir kietesniu padu. Jei paprasti pasivaikščiojimai mieste, gali būti ir žemaauliai batai.

Iki "Naujametinio Ąžuolyno bėgimo" liko nepilnas mėnuo. Per tą laiką siūlyčiau išbandyti batus ir iš anksto įsitikinti, kad batai nespaudžia, netrina ir nesukelia nepatogumo ar diskomforto jausmo. Didesnį dėmesį reikia atkreipti į batų protektorių ir iš ko pagaminti batai. Kiekviena danga turi savo "charakterį" dėl šios priežasties gaminami skirtingų raštų ir kietumų protektoriai, kad garantuotų geriausią sukibimą su danga. Rinkdamiesi batus įsitikinkite, kad padas pritaikytas temperatūrų pokyčiams, svarbu, kad esant šaltiems orams padas "netrauktų" šalčio ir nekietėtų. Svarbu, kad batuose pėda jaustųsi komfortabiliai, atkreipkite dėmesį, kad batai turėtų ir kvėpavimo funkciją.

Pastaba: kojinės, kurios naudojamos kartu su neperšlampančia avalyne, turėtų būti merino vilnos arba sintetinės. Jų kvėpavimo savybės yra kur kas geresnės ir kojos nebus šlapios. Medvilninės kojinės sunkiai džiūsta ir dėl to galite jausti diskomfortą, šaltį.

- Kaip taisyklingai apsaugoti rankas ir galvą aktyviai sportuojant lauke?

- Sportuojant ar aktyviai leidžiant laisvalaikį lauke šaltuoju metų laiku labai svarbu apsaugoti ausis nuo galimo perpūtimo, kad tai neišsivystytų į tolimesnį uždegimą. Kai šalta, kraujotaka sukoncentruojama ties gyvybiškai svarbiais organais, todėl mažesnis dėmesys skiriamas rankoms ir pėdoms, ir jos gali nušalti. Kepurė ar galvos juosta, kuri uždengia ausis – svarbus akcentas norint apsisaugoti ne tik nuo šalčio, bet ir nuo įvairių ligų. Šilta neperpučiama kepurė, kuri maloniai priglunda ir nekrenta ant akių yra puikiausias pasirinkimas. Kaklui apsaugoti rinkitės specialias movas, kurios apsaugo nuo vėjo ir tuo pačiu šildo. Sportuojant movos yra šiek tiek praktiškesnis ir patogesnis pasirinkimas, nes movos negali "išsitaršyti".

Pirštinės – nepamainomas akcentas šaltuoju metų laiku. Siūlome rinktis neperpučiamas su neslidžia delno danga, kad būtų patogu pagriebti ir laikyti daiktus ar daryti pratimus. Jeigu lauke šalta, rekomenduojame užsidėti antras kumštines pirštines, kurios suteiks papildomos šilumos. Užuot ieškoję priežasčių, kaip išvengti treniruočių lauke, geriau pasirūpinkite tinkama apranga.

"Naujametinį Ąžuolyno bėgimą" organizuojančo S.Dariaus ir S.Girėno sporto centro direktorius Giedrius Bielskus pastebi, kad ne mažiau svarbu ir geros emocijos bei nuotaika. Bėgimas vyks tarpušvenčio metu ir dar labiau papuoš ir suaktyvins miestą, padės kauniečiams bei miesto svečiams įsitraukti į šventinį šurmulį ir dar kartą parodys, kad Kaunas yra didelė sportą mylinčių žmonių bendruomenė.

Naujametinis Ąžuolyno bėgimas vyks gruodžio 30 d.

Jūsų laukia net 4 trasos:

6 km "Hummel", 3 km "Hiatus", "Fun run" 800 m "Kauno diena" ir mažiausiųjų laukia 100 m "Nykštukų Viči" bėgimas. Dalyviai bus apdovanoti medaliais (išskyrus "Fun run" bėgikus) ir rėmėjų įsteigtais prizais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Super

Jonas

Jonas portretas
Super! :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių