Kaip galime padėti benamiam gyvūnui?

Dešimtmečiais nerimsta konfliktai tarp daugiabučių namų gyventojų dėl kiemuose besiglaudžiančių benamių gyvūnų priežiūros, šėrimo. Taip esti todėl, kad žmonės, deja, nežino ar nepaiso mieste galiojančių gyvūnų globos ir priežiūros taisyklių.

Sena, bet neteisinga

Sunku pakeisti daugiabučių namų (ir ne tik) gyventojų nuostatą, kad žmonės, šeriantys benamius gyvūnus, turi būti baudžiami. Todėl ne viena moteris, mėginanti padėti badaujantiems gyvūnams, stengiasi tai daryti slapčia, bijodama užsitraukti daugumos gyventojų neapykantą.

"Nešertum, greičiau išstiptų", – šią frazę yra girdėjusi ne viena jautrios širdies gyventoja. Iš kur tas žiaurumas benamiui gyvūnui ir padėti jam norinčiam žmogui? Bet šis rašinys skirtas ne atsakymų į šį klausimą paieškai. Tai dar vienas mėginimas šviesti tą visuomenės dalį, kuri nieko nežino apie gyvūnų globą ir jų teises ginančius įstatymus, taisykles.

Apie šėrimą ir populiaciją

Visų pirma nėra draudžiama šerti benamius gyvūnus lauke, daugiabučių kiemuose. Gyvūnų laikymo taisyklės Kauno mieste neleidžia to daryti tik bendro naudojimo patalpose (laiptinėse, koridoriuose, sandėliuose, palėpėse, rūsiuose ar pusrūsiuose ir pan.), arti namo. Be to, benamiai gyvūnai turi būti šeriami nuolatinėje, tvarkingai prižiūrimoje vietoje, kuri neturi kelti nepatogumų namo gyventojams. Svarbu nepamiršti, kad reikia pagalvoti ir apie tokių gyvūnų populiacijos mažinimą.

"Ši problema – benamių kačių populiacijos mažinimas –  yra daug rimtesnė, nei gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, – tvirtina Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė. – Benamių gyvūnų gausa, nekontroliuojamas jų dauginimasis ne tik trukdo aplinkinių namų gyventojams, teršia aplinką, kelia pykčius tarp nelaimėlius globojančių ir jų nekenčiančių žmonių, bet ir kenkia patiems gyvūnams. Pavyzdžiui, daugelis benamių kačių mažylių suserga, užkrečia kitus gaujos narius. Tada kenčia dauguma šių gyvūnų, galinčių užkrėsti ir žmones. Tad reikia imtis ryžtingų priemonių."

Reikia atsakingo asmens

Yra manančiųjų, kad benamius gyvūnus reikia naikinti, tačiau tai, visų pirma, nehumaniška ir gresia didžiulėmis baudomis, o antra, jokiu būdu neišsprendžia benamių gyvūnų problemos, nes toje teritorijoje netrukus apsigyvens kitos benamės ir beglobės katės, kurios dauginasi stulbinančia progresija. Katė drauge su savo palikuonimis per septynerius metus atsiveda tūkstančius kačiukų. Tai ką daryti?

"Efektyviausia, ką gali padaryti gyventojai, kurių kiemuose gyvena benamės katės, yra pranešti apie jas organizacijoms, kurios turi teisę  organizuoti ir vykdyti benamių kačių populiacijos mažinimo priemones pagal programą "Pagauk – sterilizuok – paleisk". Šią programą Kaune pagal sutartį su miesto savivaldybe šiemet įgyvendina "Penkta koja". Būtent į šią gyvūnų globos organizaciją gali kreiptis daugiabučio namo gyventojas, kuris prižiūrėjo benames kates ir nori būti atsakingas už jas ateityje", – aiškino Kauno miesto savivaldybės Gyvūnų globos ir priežiūros tarybos vadovas Domas Sirgedas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Stanaicia

Stanaicia portretas
Kokia sodu bendrija stanaiciuose,gal bijunas? O ka daryti,nugi skambinkit 5 kojai,kuri vykdo sterilizacijos akcija,kad padetu stertilizuot. Juk cia visu musu problema,jei zmones lauks,kol kitas kazkas padarys,taip ir nesulauks. As savo miestely kiek buvo benamiu,susigaudziau pati ir sterilizavau pasinaudojus panasiom akcijom.reikia tik ieskoti info,ideti ir patiems pastangu.o ne gargaliuoti kaip poniai irenai

Irena

Irena portretas
tęsinys. Šunų name yra apie 10. Jie vedžiojami namo teritorijoje, šūdų atsiprašant, kiek nori, vieną metą pavasarį, vienas namo gyventojas neapsikentęs surinko 10 didelių kibirų. Valdžia tai žino, nes ne kartą buvo kreiptasi ir nieko nedaro. Name gyvena seniūno pavaduotojas, viską mato, viską žino, pats turi katę ir matyt tokia tvarka jam naudinga. Pabandžius kreiptis į valdžią pagalbos, kai po kreipimosi, gyvūnų tarnyba išvežė apie 35 kates laikomas kieme, gyvūnų gerbėjai surengė per laikraštį viešą pasmerkimą skundikams ir dar anoniminiu laišku pagrasino išspardyt vakare užpakalį. Tad pateikiau faktą, kuris rodo, kad šiais laikais gyvūnas yra svarbiau žmogaus sveikatos ir tai yra nenuginčijamas egzistuojantis faktas. Taisyklės, įstatymai yra sukurti tik dėl pasirodymo. Mano įsitikinimu, kad jei ir toliau tie nesveiki gyvūnai platins ligas, turėsime dar didesnes pasekmes, apie kurias gal prabils medikai ir kt. sveikatos priežiūros specialistai. Ačiū už dėmesį, malonaus skaitymo.

Irena

Irena portretas
Išmestos katės konteineriuose dar labiau dvokia, nes konteineriai šalia namo. Katės eina ir dirba į vaikų smėliadėžes, namo teritorijos darželius, kuriuos kai valau, nes esu namo gyventoja reikia dujokaukės ir gerų pirštinių, nes vien išmatos. Tai kaip reikia ravėti tada tuos darželius... mws šiandien gražiai kalbame apie žmogaus sveikatą higieną... ir vis tai įrodo, kad tai tik statistiniai žodžiai, juk mažas vaikas vaikščiodamas tokioje teritorijoje visu šimtu procentų užsikrės, ligomis. viena mama man parodė, kad tame sklype, šalia kačių būdos, vasarą kai sužaliuoja žolė prisiveisė daug blusų, kurios sušoka ant žmonių, kai vaikštai, jau nekalbant ant vaikų, kurie žaidžia toje žolėje, o pasui grįžta į namus. Vaikai liečia tas negaliuojančias kates... Visos katės tiek gyvenančios kituose butuose, kurių dar turi apie 10 savininkų, laisvai bendrauja su laukinėmis, tad tikėtina, kad blusos pareina į jų namus, taip pat į bendro naudojimo patalpas. Tad, valdžios žmonės, kur ta higiena?
VISI KOMENTARAI 25

Galerijos

Daugiau straipsnių