Kaip filme – ir tragiška, ir džiugi naujiena

Kartais gyvenimas susiklosto panašiai kaip, pasak žiūrovų apklausos, geriausiame visų laikų britų filme "Ketverios vestuvės, vienos laidotuvės" ("Four Weddings and a Funeral"). Šįsyk du įvykiai – tragiškas ir džiugus – vienu metu nutiko Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Veterinarijos akademijos Stambiųjų gyvūnų klinikoje.

Pavojus tarsi negrėsė

Užsukę į LSMU Veterinarijos akademijos Stambiųjų gyvūnų kliniką, sužinojome dvi naujienas: vieną blogą, o kitą gerą. Blogoji – į amžinąsias ganyklas iškeliavo briedžio jauniklis, Mingės kaimo žvejų išgelbėtas iš ledų sangrūdos. Geroji – avis atsivedė penkis ėriukus.

Kaip sakė LSMU Stambiųjų gyvūnų klinikos vadovas dr. Arūnas Rutkauskas, iš pradžių atrodė, kad gyvūno gyvybei pavojus negresia.

Po atlikto rentgeno tyrimo paaiškėjo, kad yra išniręs užpakalinės kojos klubo sąnarys, tačiau klinikos specialistams pavyko jį atstatyti į vietą. Žinoma, aplinkiniai sąnario audiniai buvo pažeisti, bet tai nekėlė pavojaus gyvybei.

Jaunas briedis pamažu apsiprato su svetima jam aplinka, pradėjo ėsti. Jis buvo kelis kartus per parą keliamas specialiame įtvare 15-ai minučių ant kojų, tačiau jo galūnės žemės nelietė, nes išnarintajai reikėjo ramybės. Briedžiukas buvo keliamas tam, kad neatsirastų pragulų.

Atvežtas per vėlai

"Deja, nejudrumas ir papildomas stresas laukiniam gyvūnui dažnai tampa mirties nuosprendžiu, – palingavo galvą dr. A.Rutkauskas. – Pradeda gamintis pieno rūgštis, kuri apnuodija organizmą, ir gyvūnas žūsta."

"Siekiant identifikuoti tikslią gyvūno kritimo priežastį, buvo nuspręsta atlikti skrodimą LSMU Veterinarijos akademijos Patologijos centre. Manau, kad didelės neigiamos įtakos gyvūno sveikatai ir tokiai jo gyvenimo baigčiai turėjo tai, kad jis buvo per vėlai atvežtas į mūsų kliniką. Papildomą stresą jam sukėlė klinikos lankytojai. Visais panašiais atvejais reikėtų iškart gabenti susižalojusį gyvūną į kliniką. Trumpai tariant, skubioji veterinarijos pagalba briedžiukui buvo suteikta vėlokai – tokiais atvejais, o ypač žiemą, reikia skubėti tai daryti. Be to, mūsų klinikos stacionare negalima sudaryti specialių sąlygų, t.y. ramybės, nes čia pat gydomi ir kiti sunkūs pacientai", – kalbėjo A.Rutkauskas.

Daugiavaikė Baltakaklė

Bet yra ir geroji naujiena. Dr. A.Rutkauskas praskaidrino nuotaiką pranešęs, kad tą pačią minutę, kai į kliniką buvo atvežtas briedžiukas, į šį pasaulį toje pačioje klinikoje atkeliavo rekordinis Lietuvai ėriukų skaičius. Penkis mažylius atsivedė avis Baltakaklė. Apie ją jau rašė portalas kauno.diena.lt.

"Į mūsų kliniką ūkininkas iš Ringaudų atvežė nepaprasto stambumo avį, besilaukiančią ėriukų. Jos pilvo apimtis buvo tokia įspūdinga, kad ūkininkas nutarė nerizikuoti jos gyvybe ir atgabeno mažylių besilaukiančią avį į kliniką. Pas mus ji tapo Lietuvos rekordininke – atlikus cezario pjūvį, pasaulį išvydo net penki sveiki ėriukai", – pasakojo dr. A.Rutkauskas, vesdamas gardo su avimi ir ėriukais link. Ten šeimininkavo avį operavusi jauna veterinarijos gydytoja Jurgita Autukaitė, kurią šiomis dienomis kolegos juokais vadina daugiavaike mama.


Šiame straipsnyje: avisbriedžiukasGyvūnaiLSMU

NAUJAUSI KOMENTARAI

As

As portretas
O kaip patartumėte nustatyti narkozę sukeliančio preparato dozę strėlytėje briedžiui, nežinant jo svorio, organizmo būklės, plius kai gyvūną ne šiaip laukuose gaudo, o gan ekstramaliomis sąlygomis?

bloga naujiena

bloga naujiena  portretas
lietuvoje gyvunam sugauti vis dar nenaudojamos strelytes su narkoze,jie gaudomi kaip pas aburigenus , su tinklais ir graibstais,todel dazniausiai mirsta nuo skausmo ir streso !!!!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių