Kaip atrodo būstas neįgaliesiems?

Minint Tarptautinę neįgalių žmonių dieną Rotušės aikštėje vyko iniciatyva "Aš ir Tu – tai Mes". Žmonės sustojo ant aikštės grindinio nupiešto trafareto, kuriame išryškėjo asmuo ir šalia esantis ženklas "Neįgalusis". Judėjimo negalią turintį vaiką į renginį atvežę suaugusieji atlaidžiai šyptelėjo: "Vis dar jaučiame neįgaliųjų integracijos trūkumus."

Pritaikyti patogumui

Lietuva jau ne vieną dešimtmetį stengiasi sudaryti kuo palankesnes sąlygas neįgaliesiems. Nueitas ne vienas žingsnis nuo pradžios, kai judėjimo negalią turintys žmonės prie Socialinės rūpybos skyriaus pastato demonstravo vieno laiptelio kliūtį. Laiptelio, kurio sveikieji nė nefiksuoja ir nejunta, o neįgaliajam – tolygų kalnui.

Tam, kad neįgalieji galėtų turėti tokias pat galimybes – savarankiškai gyventi, mokytis, dalyvauti visuomeninėje veikloje, darbinėje, sporto ir laisvalaikio programose – kuriamas neįgaliųjų poreikius tenkinantis paslaugų tinklas. Vienas iš tokių rūpesčių yra pritaikyti būstą, atitinkantį konkretaus neįgaliojo poreikius.

Kauno miesto savivaldybė šiemet užsibrėžė tikslą – pritaikyti 27 butus, kuriuose gyvena vienokią ar kitokią negalią turintys žmonės, pagal jų poreikius. Ši užduotis teko savivaldybės kontroliuojamai bendrovei – UAB Kauno būtų ūkis.

"Kauno miesto savivaldybei UAB Kauno butų ūkis pateikė pasiūlymą dėl būsto pritaikymo neįgaliesiems darbų, buvo gautas Viešųjų pirkimų tarnybos pritarimas ir pasirašyta sutartis", – proceso pradžią prisiminė UAB Kauno butų ūkis generalinis direktorius Marijus Zaborskas.

Pasak generalinio direktoriaus, pagrindiniai būsto pritaikymo neįgaliesiems darbai įgyvendinami taip, kad neįgalus žmogus be papildomų trukdžių galėtų naudotis savo namais, laisvai judėti, patekti į balkoną, į vonią, išvažiuoti į lauką. Svarbiausia, kad neįgaliam žmogui būtų kuo patogiau gyventi.

Prašė ir gavo

Irena Žilevičienė šypsodamasi atvėrė namų duris. Moteris nuoširdžiai džiaugėsi pokyčiais, kurie prasideda jau namo laiptinėje. I.Žilevičienė su judėjimo negalią turinčia 20-mete dukra Simona gyvena pirmame aukšte. UAB Kauno butų ūkis pastangomis laiptinėje įrengtas keltuvas.

Tai ne vienintelis patogumas sunkios lemties paliestai šeimai. Paplatintos ir buto durys, kad keltuvu neįgaliojo vežimėlyje pirmuosius laiptus įveikusi Simona galėtų be vargo patekti į namus.

I.Žilevičienė mielai aprodė savo namus: anksčiau įėjimas į vonios kambarį buvo iš koridoriaus pusės. Dabar į šią patalpą patenkama pro specialiai paplatintas duris tiesiai iš kambario. Vietoj vonios įrengtas dušas ir speciali dušo kėdė.

"Jau išbandėme. Žymiai patogiau ir paprasčiau nei iki šiol. Labai džiaugiamės", – atviravo I.Žilevičienė. Prieš metus moteris kreipėsi į Kauno savivaldybės socialinės rūpybos skyrių, parašė prašymą ir štai prieš šv.Kalėdas darbai jau buvo baigti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Monika

Monika portretas
Kur jie ce valgos invalidus galima tik gazdinti kad ismes is buto,jei skola yra ir gauni 102 e,jiems nesvarbu kaip susimokesi,jei remontas nepadarytas vel gasdinimas,ispejimas is buto ismes,svaros nesilaikai ale is buto ismes,o kur meto pro langus tai svaruoliai,parasa isgaut apgaules budu o paskui darasyt piktumas ima kas ka nori ta daro laisvoj lietuvoj

lena

lena portretas
turinti negale man buta pasiule5 aukšte socialinis busta o ar istatuose nera numatyta kad tik 3 iki aukšto gali siulyti jei nera lifto

Tiesa

Tiesa portretas
Pensijinio amžiaus žmogus,tapes invalidų bedirbdamas ir t.t...,tai buves darbingas žmogus,mokėjas mokesčius ir ištikus nelaimei,suėjus pensijiniam amžiui,tokius žmones reikia gerbti ir rūpintis jais manau daugiau ,negu tais, kurie nuo vaikystės buvo našta tėvam,kurie dauguma negalėjo dirbti ir užsidirbti senatvei.Nejaugi tai nesupranta, arba bijo pasakyti skaudžią tiesą į akis.Nereikia bijoti sakyti tiesą į akis,nes tai juk tiesa ir tegul supranta tie ,kurie galvoja apie savo kailį, visai kitaip.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių