Kaimynystė, padedanti kovoti su nusikaltėliais

  • Teksto dydis:

Kauno rajone jau veikia beveik 86 saugios kaimynystės grupės, padedančios kovoti su nusikalstamumu.

Kauno rajone jau veikia beveik 86 saugios kaimynystės grupės, padedančios kovoti su nusikalstamumu.

„Saugumui užtikrinti vien policijos pastangų neužtenka, nusikaltimams turime būti nepakantūs visi“, – tvirtino Kauno rajono meras Valerijus Makūnas susitikime su rajono policijos vadovais.

Į renginį atvyko bendruomenių vadovai, seniūnai, seniūnaičiai. Pareigūnai iš pirmų lūpų norėjo sužinoti apie skaudžiausias problemas. „Jei žmonės kreipiasi į policiją ir prašo dažniau patruliuoti kurioje nors vietoje, mes tai ir darome, tačiau turime žinoti kur ir kodėl“, – kalbėjo Kauno rajono policijos komisariato viršininkas Aleksejus Chraminas.

Judėjimo „Stabdyk nusikalstamumą“ Kauno regiono pirmininkas Darius Joneikis pastebėjo, kad policininkai į skubius iškvietimus gali atvykti maždaug per 12 minučių, o kaimynas į pagalbą gali ateiti nedelsiant.

Daugiausia saugios kaimynystės grupių veikia Garliavoje, Ringauduose ir Ežerėlyje. Kaimynystės grupių kūrimas ypač suaktyvėjo Vilkijoje – per šešis mėnesius atsirado net dešimt.

Puikią saugumo sistemą skandinavų pavyzdžiu sukūrė „Medeinos“ kvartalo bendruomenė.

Kiekvieną parą Kauno rajone dirba po 4-8 policijos ekipažus. Šiandien rajono komisariate tiriama apie 2 tūkst. nusikalstamų veikų. Įprastai išaiškinama pusė nusikaltimų. Policijos pareigūnai tikisi, jog padidėjus visuomenės aktyvumui ir bendradarbiavimui su pareigūnais, nusikaltimų sumažės bent dešimtadaliu.

Vykdant prevencinę programą „Saugus Kauno rajonas“ išskirtos keturios didžiausią nerimą problemos: eismo saugumas; narkotikų prekyba ir vartojimas; vagystės iš gyvenamųjų būstų; girtavimas.

Padaugėjo nelaimingų atsitikimų keliuose skaičius. Pernai per 10 mėnesių žuvo 9 žmonės, šiemet – 16. Seniūnai piktinosi neatsakingais pėsčiaisiais, kurie nesilaiko saugaus eismo taisyklių, nesegi atšvaitų tamsiu paros metu.

Gyventojų įtraukimas į saugios aplinkos kūrimą, prašant informuoti policiją apie susirūpinimą keliančius reiškinius, o vėliau - bendros prevencinės priemonės vyks nuolat.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių