Kada surinks pavojingas atliekas?

Ekstremali situacija Eigirgaloje paskelbta prieš mėnesį, tačiau į aplinką patekusios pavojingosios atliekos dar nepradėtos rinkti. Kaltos privalomos procedūros?

Ekstremali situacija Eigirgaloje paskelbta prieš mėnesį, tačiau į aplinką patekusios pavojingosios atliekos dar nepradėtos rinkti. Kaltos privalomos procedūros?

Oro tarša sumažėjo

Rugpjūčio pradžioje dviejuose pakaunės kaimuose – Eigirgaloje ir Voškonyse – paskelbus ekstremalią situaciją dėl į aplinką patekusių pavojingųjų medžiagų, čia pakartotinai atliekami oro taršos tyrimai. Neseniai paaiškėjo, kad evakuoti gyventojų iš Eigirgalos ir Voškonių kaimų nereikės: pavojingųjų cheminių medžiagų koncentracija ore ženkliai sumažėjo. "Jei liepos pradžioje metilmerkaptano koncentracija ore siekė 1,5 mg/kub. m, tai šiuo metu ji yra 0,8 arba mažesnė. Tiesa, leistina šios medžiagos koncentracija ore yra tik 0,000009 mg/kub. Tačiau mažesnės nei 0,8 mg/kub. m koncentracijos Aplinkos apsaugos agentūros prietaisai nefiksuoja. Tai yra paradoksas, jų su cheminėmis medžiagomis yra ir daugiau", – pripažino Kauno visuomenės sveikatos centro vyriausiasis specialistas Robertas Jakimonis. Pasak pašnekovo, net ir mažesnė nei 0,8 koncentracija yra kenksminga žmogaus sveikatai: gali atsirasti galvos skausmas, svaigimas, pykinimas, vėmimas, bendras silpnumas, akių, nosies gleivinių dirginimas, kosulys.

Nesant tikslių prietaisų, aplinkosaugos ir sveikatos specialistams tenka kliautis uosle. "Buvom Eigirgaloj – jokio kvapo nebuvo. O kai metilmerkaptano koncentracija ore viršija leistinas normas, juntamas kvapas. Taigi, galima daryti prielaidą, kad higienos norma neviršijama. Tačiau tai – tik prielaida. Be to, visuomenės sveikatos centras neturi duomenų, kad dėl simptomų, kuriuos gali sukelti metilmerkaptanas, buvo hospitalizuota vietos gyventojų", – užsiminė R.Jakimonis.

Oro taršos tyrimus Eigirgaloje atlikusios Aplinkos apsaugos agentūros direktoriaus pavaduotoja Aldona Margerienė problemos nesureikšmino. "Šiuo metu yra sugedęs mūsų turimas prietaisas dujų chromotografas, kuriuo metilmerkaptano ir kitų dujų, jų sudedamųjų dalių koncentraciją galima nustatyti daug tiksliau – iki 0,004 mg/ kub. m. Dėl to Kauno rajone oro tarša buvo matuojama kitu būdu. Tačiau mes turime abejonių dėl nustatytos metilmerkaptano ribinės vertės. Manome, kad ji turėtų būti peržiūrėta", – sakė A.Margerienė.

Nerekomenduoja būti lauke

Kol bus pašalintas taršos židinys – surinktos ir išvežtos utilizuoti pavojingosios atliekos – visuomenės sveikatos specialistai vietos gyventojams rekomenduoja sekti vėjo kryptį. "Jei vėjas pučia nuo taršos objekto gyvenamosios teritorijos link, rekomenduojame neiti į lauką, net nevėdinti gyvenamųjų patalpų", – sakė R.Jakimonis. Didžiausią žalą ore esančios kenksmingos medžiagos gali padaryti vaikų sveikatai.

Eigirgalos vaikų darželio direktorė Vitalija Petrylienė tikino, kad po vasaros atostogų visi mažyliai susirinko sveiki: "Rugpjūčio mėnesį darželis nedirbo – atostogavome. Rugsėjį vaikai susirinko su gydytojų pažymom – sveiki. Mes informavom tėvus apie taršą, leidom pasirinkti – leisti vaikus į darželį ar ne. Tiems, kurie neleistų, kol neatšaukta ekstremali situacija, už darželį mokėti nereikėtų. Tačiau tokių neatsirado." Pasak V.Petrylienės, darželis yra gana toli nuo taršos židinio – beveik kilometro atstumu. Remiantis visuomenės sveikatos centro rekomendacijomis, vaikai praėjusią savaitę į lauką nebuvo vedami. Ar darželinukai galės žaisti lauke šią savaitę, bus sprendžiama gavus naujausius taršos tyrimus.

Laukia  rezultatų

Neaišku, kada pavojingosios atliekos bus surinktos ir išvežtos iš Eigirgalos – darbai dar net neprasidėję. "Esame paskelbę ekstremalios situacijos padarinių likvidavimo viešąjį pirkimą, savaitės pradžioje turėtų paaiškėti, kas šiuos darbus atliks. Tai yra privalomos procedūros, net ir esant ekstremaliai situacijai jų negalime išvengti", – sakė Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Ričardas Pudževelis. Jis nesiėmė prognozuoti, kada pavojingosios atliekos bus pradėtos vežti ir tinkamai utilizuoti. "Prieš pradedant jas vežti, reikės nustatyti, kokios medžiagos kiekvienoje talpoje yra. Tai taip pat užims laiko", – sakė jis.

Praėjusią savaitę Kauno rajono savivaldybė kreipėsi į Vyriausybę, prašydama skirti finansavimą taršos šaltiniui – pavojingosioms atliekoms – sutvarkyti. "Prašydami skirti finansavimą, konkrečios sumos nenurodėme, nes mes jos nežinome. Ją įvardys darbus atliksianti įmonė. Nurodėme tik atliekų kiekį taršos židinyje – 300–400 t. pavojingų ir nepavojingų atliekų – tiek, kiek įvardija aplinkosaugininkai", – aiškino R.Pudževelis.

Įmonei "Jukneda" priklausantį nelegalų sandėlį Eigirgaloje, kur laikyti didžiuliai kiekiai tepalų, ėsdinimo rūgščių ir kitų pavojingųjų ir nepavojingųjų medžiagų, aplinkosaugininkai aptiko dar balandžio mėnesį. Pavojingos cheminės medžiagos buvo patekusios į aplinką, užteršė dirvožemį, orą. Nustatyta, jog aplinkos užterštumas kai kuriais sunkiaisiais metalais leistinas normas tuo metu viršijo beveik 100 kartų. Kauno apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimai neteisėtos bendrovės "Jukneda" veikos netinkamai tvarkant pavojingąsias atliekas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Nesamone

Nesamone portretas
Ar tik nepersistenge aplinkosaugininkai ir ar nereiketu atleisti tu biurokratu, o ypac Vyto Rimo, jei veikla sandelyje nevykdoma, o uzterstumas ziauriai sumazejo :D:D:D. Juokinga, ekstremali situacija, bet nieko nedaro... Ir kam zmones gazdinti ir skleisti melaginga informacija, beje salia mesos fabrikas, o kiek jie tersia? O metilmerkaptanas, tai liaudiskai tariant yra bezdalai :D:D, kokie debilai aplinkosaugoje dirba ir gazdina zmones, jei jau butu tikrai blogai, viskas butu sutvarkyta, o dabar nesamones tiria, ziauru....

močiutė

močiutė portretas
Mano anūkėlė gyvena Voškonyse,lanko darželį.Rugpjūčio mėn.paskutinėmis dienomis mergaitė svečiavosi pas mane Marijampolėje.Mergaitės mama su rūbeliais atvežė purškiamų vaistų nuo slogos,mikstūros nuo kosulio.Mergaitei iš nosytės bėgo pūlingos išskyros,ji kosėjo,akytės traiškanojo.Jau keli metai kai mergaitė kartais naktį atsibunda ,atsisėda-sako,kad jai sunku kvėpuoti.Manau,kad tie visi negalavimai nuo chemikalų poveikio

Lietus

Lietus portretas
nuplaus visus pėdsakus. Susigers į gruntą.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių