Kada prabils senieji vargonai?

Penkerius metus tylintys Kauno šv.Apaštalų Petro ir Povilo arkikatedros bazilikos vargonai dar šiemet galėtų vėl prabilti. Finansinės paramos užsitęsusiai vertingo instrumento restauracijai baigti prašoma iš savivaldybės.

Vertina ne tik tikintieji

Antradienį Kauno miesto taryba spręs, kurioms savivaldybės paveldotvarkos programos paraiškoms bus atseikėta lėšų iš savivaldybės biudžeto. Paraišką skirti lėšų vargonams restauruoti šiai programai pateikė ir Arkikatedros bazilikos atstovai.

Dėl lėšų stokos užsitęsusiai vargonų restauracijai baigti trūksta beveik 100 tūkst. eurų. "Pusę trūkstamos sumos tikimės surinkti patys, pusės (49 tūkst. eurų) prašome iš savivaldybės, – sakė Arkikatedros bazilikos administratorius kunigas Evaldas Vitulskis. – Savivaldybė pagal savo programas skiria finansavimą kultūros objektams, mes kaip lygiateisiai kultūros objekto turėtojai prašome savivaldybės skirti finansavimą vargonams restauruoti."

Arkikatedros vargonai – kultūros paveldo objektas. 63 registrų, apie 3 tūkst. vamzdžių turinčius vargonus XIX a. pabaigoje sukūrė žymiausias Lietuvos vargonų meistras Juozapas Radavičius. Tai vertingiausi ir didžiausi istoriniai vargonai Lietuvoje.

"Vargonai tarnauja ne tik tikintiesiems per pamaldas – vyksta ir sakralinės muzikos koncertai, atvažiuoja užsienio vargonininkų, kurie džiaugiasi išsaugotu tokio lygio instrumentu, užsuka turistai. Garsiname Kauno miesto vardą", – sakė E.Vitulskis.

Komisija paraiškai pritarė

Ketvirtadienį posėdžiavusi savivaldybės paveldotvarkos programos lėšas skirstanti komisija, vadovaujama vicemero Simono Kairio, paraiškai pritarė. "Galutinis sprendimas bus priimtas miesto taryboje. Komisija, vertinusi visas programai pateiktas paraiškas, šiai paraiškai pritarė. Norisi, kad lėšos būtų panaudotos ir būtų galutinis rezultatas, kad kitais metais vėl nereikėtų grįžti prie šio klausimo", – sakė vicemeras. Jis atkreipė dėmesį, kad pirmiausia turi būti atlikti darbai, šiuo atveju – restauruoti vargonai, pateikti sąmatą pagrindžiantys dokumentai, tik tada pervedamos lėšos.

Visai paveldotvarkos programai iš miesto biudžeto šiemet numatyta skirti 400 tūkst. eurų. Dalyvauti šioje programoje buvo pateiktos 29 paraiškos. Pasak komisijos nario, savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjo Sauliaus Rimo, keturios paraiškos dėl dokumentų trūkumo buvo atmestos jau pradiniame etape. Likusiomis 25 paraiškomis prašyta finansuoti darbus miesto kultūros paveldo objektuose už daugiau kaip 1 mln. eurų.

"Darbo grupė įvertino objektus ir paskirstė po tam tikrą lėšų dalį. Tik dviem objektams buvo palikta visa prašyta lėšų suma. Tai Laisvės al. 25 namas ir Arkikatedros bazilikos vargonai. Didžioji dalis sąmatų buvo įvertintos kaip nepagrįstai didelės. Dalies jų buvo nuspręsta netenkinti kaip neatitinkančių miesto prioritetų šiandien", – pasak S.Rimo, šia programa miesto savivaldybė stengiasi patenkinti viešąjį interesą, kad naudą pajustų visas miestas, ne tik objekto savininkai. – Dėl to atsisakyta tenkinti paraiškas, kur buvo prašoma finansuoti, pavyzdžiui, tik stogo tvarkybos arba patalpų vidaus remonto darbus."

Atmetus kai kurias paraiškas, bendra per paveldotvarkos programą prašoma finansuoti suma siekia 290 tūkst. eurų. Pasak S.Rimo, tam, kad būtų panaudota likusi paveldotvarkos programai biudžete numatyta suma, greičiausiai bus skelbiamas naujas paraiškų teikimas.

Užsitęsusi restauracija kenkia

Kauno arkikatedros bazilikos vargonus restauruoja Marijampolėje įsikūrusi tikroji ūkinė bendrija "Sūduvos vargonų dirbtuvė". Bendrijos narys Gintautas Pilypaitis sakė, kad jis su kolegomis jau kuris laikas vargonus restauruoja nesulaukdamas užmokesčio. "Restauracija dėl to taip ir užsitęsė, kad nemažai laiko užėmė prastovos dėl pinigų", – sakė vargonų meistras.

Skaičiuojama, kad bendra vargonų restauracijos sąmata sieks 300 tūkst. eurų. Lėšų vertingam instrumentui restauruoti beveik lygiomis dalimis iki šiol skyrė Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos, savivaldybė ir bažnyčia. Dalį reikiamų lėšų surinko tikintieji.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Daiva

Daiva portretas
Sakyčiau, gerai, kad bent tiek skiria. O prabylančių vargonų arkikatedroj labai laukiam:)

trupiniai

trupiniai portretas
Iš tų paveldosaugai skirtų 400 tūkst. litų, bus restauruojami ir šie vargonai, ir remontuojami paveldosauginiai miesto namai. Namams matosi nieko daug neliks, tokiam miestui kaip Kaunui bus galima atremontuoti tiktai KELIS namus...tai tik trupiniai...iš didelio gyrimosi...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių