Kačerginėje – ginčai dėl medžių

Kačerginėje dėl planuojamo dviračių tako vykstantys medžių kirtimo darbai sukėlė ginčą. Vieni kritikuoja, kad darbai vyksta chaotiškai, be jokios vizijos. Kiti džiaugiasi būsimu taku.

Nesąmoningi darbai

Į "Kauno dieną" paskambinęs kaunietis Algirdas piktinosi, kad Kačerginėje, Nemuno pakrantėje, chaotiškai retinami medžiai ir ruošiamasi naujojo dviračių tako tiesimo darbams.

"Problema ta, kad jie neturi jokio aiškaus projekto, ką ruošiasi daryti. Tai patvirtino ir gamtos inspektoriai. Ką darbininkai toliau darys, palikę kelmus? Dabar teritorija ties prieplauka atrodo klaikiai. Nupjovė medžius, paliko kelmus, o norint juos pašalinti, teks naudoti sunkiąją techniką, dar labiau gadinti natūralią dangą", – apie esamą Kačerginės situaciją kalbėjo Algirdas.

Anot vyro, Kačerginės gamta yra unikali tuo, kad turi arčiausiai Kauno dviračiu pasiekiamus natūralius gamtos plotus, o norint tokias zonas sutvarkyti, reikia turėti aiškią koncepciją, kurios šiuo metu trūksta.

"Jei kažką daro, turi būti rekultivacijos planas, kaip viską daryti. Todėl dabar Kačerginėje daromos nesąmonės ir tiesiog žalojama gamta. Aš nesakau, kad dirba blogi žmonės, bet jie neturi supratimo, kaip tvarkomos tokios teritorijos, todėl darbai atliekami neprofesionaliai", – kritikos negailėjo vyras.

Naikinama gamta

Anot Algirdo, Kačerginė pasižymėjo natūraliais gamtos kampeliais, kuriuose glaudėsi gyvūnai, vamzdžiai ir paukščiai. Iškirtus Nemuno pakrantėje medžius, vyras abejojo, kad čia ir toliau užsuks kiškiai, stirnos ar kurapkos.

"Iš esmės čia atvažiavus dviračiais būtų buvę galima apžiūrėti gamtą, pavažinėti miško takeliais, o dabar bus plyni plotai, nes kol kas ten yra kelmynai. Juk galima tiesiog surinkti besimėtančias padangas ir taip pagražinti teritoriją lankytojams. Reikia viską suderinti, kad tilptų ir žmogus, ir gyvūnai, ir augalai. Reikia jautriau į tai žiūrėti", – nuomonę išsakė Algirdas.

Reikia viską suderinti, kad tilptų ir žmogus, ir gyvūnai, ir augalai. Reikia jautriau į tai žiūrėti.

Jis tikino, kad jau dabar pjaunant medžius technika viską išmalė ir padarė dideles provėžas, palijus pro jas ypač sudėtinga praklampoti. Prieiti prie Nemuno trukdo ir nupjautos šakos.

"Normaliam žmogui tokie dalykai atrodo labai keistai. Man neatrodo keistai, kai keičia medžius naujais, kaip buvo Kaune, nes reikia atnaujinti, bet ką Kačerginėje daro – jokio aiškumo nėra. Toks vaizdas, kad čia, Lietuvoje, nori padaryti plastikinę gamtą", – tvarkoma Nemuno pakrante Kačerginėje toliau stebėjosi pašnekovas.

Priešinga nuomonė

Kačerginėje sutikta biologijos mokytoja kaip tik džiaugėsi, kad tvarkoma Nemuno pakrantė. Anot jos, naujojo dviračių tako vietoje stypsojo patys išaugę gluosniai, buvo daug krūmokšnių, tad juos išpjovus, kaip tik atsiveria vaizdas į upę.

"Buvo supuvę, beveik nuvirtę gluosniai. Per krūmus žmonės net prie upės nepriėjo, nes vien erkynas ir šabakštynas buvo. Dabar kaip tik bus galima pakrante pasivaikščioti, o dviratininkai galės prie upės nueiti", – išsakytus priekaištus atrėmė moteris.

Sveiki medžiai liks

Kačerginės laikinoji seniūnė Loreta Ūsienė dienraščiui "Kauno diena" sakė, kad pakrantė tvarkoma tinkamai, stengiantis padaryti kuo mažiau žalos gamtai, o dviračių tako, kuris drieksis iki Zapyškio, teisimo darbai prasidės jau balandžio pradžioje.

"Ten, kur eis dviračių takas, kirtimai padaryti pagal projektą. Tačiau šiai dienai, pagal mūsų Aplinkos skyriaus leidimus, šalinamos išvartos ir menkaverčiai savaiminiai krūmai. Nemuno pakrantėje kertami ir invaziniai medžiai – uosialapiai klevai, kuriems nereikia atskiro leidimo, o kiti medžiai paliekami. Žmonės neturėtų jaudintis, nes sveiki medžiai tikrai išliks.

Paties tako darbai jau galėtų prasidėti, tačiau kol kas jų pradėti neleidžia gamtinės sąlygos, todėl dabar planuojame balandžio pradžioje pradėti tuos žemės darbus, jų metu išsilygins ir dabar padarytos provėžos", – komentavo L.Ūsienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

To Kazimieras

To Kazimieras portretas
Jei mokat barskinti kompiuterio klavisais, tai pagooglinkite apie upiu pakranciu augmenija. Tai suzinosit kodel pakrantese neauga nei azuolai, nei klevai. Dviraciu takas turetu buti daromas, kad zmones atvaziuotu paziureti naturalios gamtos, o ne iskirstos plynes. Kirtimai ir retinimai turi buti minimalus ir del pakrantese gyvenanciu pauksciu geroves.

KaImieras. Kačerginietis

KaImieras. Kačerginietis portretas
Pagaliau pradejo tvarkyti savaiminius isaugusius medzius, retinti medžius. Medžiai supuve ir niekam tinkami. Mano valia būtu as visa pakrante ispjauciau ir apsodinciau azuolais arba klevais vietoj tu menkaverciu medžių ir krūmų. Pagaliau pakrantė bus sutvarkyta ir graži. O tas kuris kišasi arba tie kurie nežino kas ir del ko vyksta tegu nesikiša ten kur nereikia. Kai pradejo tvarkyti visiem užkliuvo o kaip buvo apleista ir netvarkingas šiukšlynas tai niekam nereikėjo. Matyt pasiuto kad iš Kauno atvyke prie upes negales pasikavot krumynuose.

ALGIS

ALGIS portretas
Šios valdžios prioritetas - viską , ką galima GRIAUTI ; LIGONINES , MOKYKLAS , MIŠKUS NAIKINTI NES SODINTI TARYBINIAIS LAIKAIS , KAIMUS ,ruošia plotus musulmonams .
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių