Ką Kaunui politikai parvežė iš komandiruočių?

Praėjusiais metais Kauno politikai už miestiečių pinigus pamatė dalį pasaulio. Komandiruočių metu vicemerai vyko net į tolimąją Japoniją. Kokios naudos kelionės davė miestui?

Kelionių statistika

Komandiruočių metu Kauno vadovai ir keli tarybos nariai pernai dažniausiai lankėsi Europos šalyse, tačiau pasitaikė kelionių net į Japoniją ir Jungtines Amerikos Valstijas. Iš viso užfiksuota 40 kelionių.

Tarybos narys, "Vieningo Kauno" frakcijos atstovas prof. Jonas Audėjaitis į komandiruotes pernai buvo išsiųstas penkis kartus. Jis aplankė Sankt Peterburgą Rusijoje, Charkovo miestą Ukrainoje, Maltos sostinę Valetą ir JAV esantį Filadelfijos miestą. Nurodoma, kad šių komandiruočių tikslas buvo dalyvauti renginiuose ir aptarti "Mokslo salos" projektą. Kelionėje į JAV J.Audėjaitis dalyvavo renginyje, skirtame Amerikos žydų bendruomenės direktorių valdybos ir Holokausto memorialinio paminklo Kaune pristatymui.

Kitas visuomeninio komiteto narys Mantas Jurgutis aštuonis kartus už miesto pinigus vyko į užsienio šalis. Šis politikas aplankė Norvegijos, Danijos, Vokietijos, Italijos, Jungtinės Karalystės, Rumunijos, Švedijos ir Lenkijos miestus. Pažymėta, kad daugiausia M.Jurgučio komandiruočių tikslai buvo dalyvauti konferencijose ir posėdžiuose, kuriuose aptarti Baltijos miestų sąjungos reikalai.

Kitas tarybos narys Visvaldas Viržinskas taip pat galėjo akies krašteliu susipažinti su Europos miestais. Jis kelis kartus dalyvavo Briuselyje (Belgija), Roterdame (Nyderlandai) ir Helsinkyje (Suomija) vykusiuose urbanistikos renginiuose. Taip pat kartą vyko į Italiją ir dalyvavo Europos parlamento žiedinės ekonomikos politikos formavimo komiteto ekspertų darbo grupės posėdžiuose.

Po vienąkart į kelionę užsienin vyko ir kiti Kauno tarybos nariai. Liberalas Rimantas Mikaitis pernai Bydgoščiaus mieste Lenkijoje gilino žinias apie paraiškų teikimą organizuojant Europos lengvosios atletikos čempionatą. "Vieningo Kauno" narė Ina Pukelytė Prancūzijoje, Grenoblyje, kartu su kolegomis pristatė Kauno tarpukario architektūros fotografijų parodą. Socialdemokratas Darius Razmislevičius vyko į Lucko (Ukraina) miesto šventę. Tarybos ir mero sekretoriato specialistė Irena Segalovičienė Vokietijos Lipės mieste dalyvavo stažuotėje, kurioje aptarti socialinių paslaugų teikimo klausimai.

Tik būtinos kelionės

Pats Kauno meras Visvaldas Matijošaitis praėjusiais metais į užsienį vyko keturis kartus. Dalyvauti renginiuose ir susitikimuose miesto vadovas vyko į Italiją, Jungtinę Karalystę, Lenkiją, vienos kelionės metu aplankė Maltą ir Daniją. Susitikimų metu su užsienio valstybių atstovais aptarti ne tik "Mokslo salos" klausimai, bet ir tolesnio bendradarbiavimo galimybės. Anot Kauno mero, visos komandiruotės buvo būtinos.

"Ankstesniame savo darbe prisiskraidžiau tiek, kad nebeturiu jokio noro kur nors važiuoti iš Kauno. Aišku, dirbant meru kažkiek tai daryti privalau, bet važiuoju tik ten, kur tikrai būtina. Pradėję darbus savivaldybėje sugriežtinome visus dalykus, susijusius su komandiruotėmis. Savivaldybė nėra turizmo agentūra. Visi darbuotojai dabar žino, kad kažkur važiuoti galima tik tada, kai tai tikrai būtina", – "Kauno dienai" teigė V.Matijošaitis.

Kauno miesto savivaldybė per 2017 m. komandiruotės išleido 78 tūkst. eurų. Anksčiau komandiruotėms Kaunas išleisdavo daugiau. Pvz., 2014 m. kelionėms skirta suma siekė 115 tūkst. eurų.

Kauno miesto savivaldybės archyvo nuotr.

Skirtingi kelionių tikslai

Vicemerė Rasa Šnapštienė 2017 m. vyko į tris komandiruotes – į Rygą, Kava de Tirenio (Italija) miestą ir Japonijoje esantį Hiracuką. Mero pavaduotoja tikino, kad visų kelionių tikslai buvo skirtingi, todėl ir skirtinga komandiruotėse įgyta patirtis.

"Visos buvo svarbios. Rygoje pasirašėme Sveikų miestų susitarimą, bendradarbiaujame su Kava de Tirenio miestu, tad kelionės metu aptarėme Italijos dienų Kaune programą. Į Japoniją vykome kartu su Kauno miesto mokytojais ir stebėjome jų švietimo sistemos aspektus bei socialinius klausimus", – kalbėjo R.Šnapštienė.

Ji tikino, kad Japonijoje delegacija stebėjo, kaip sprendžiamos neįgaliųjų integracijos problemos, vyko susitikimas su Hiracukos miesto vadovais. Kadangi Kaunas sprendžia darželinukų maitinimo klausimus, todėl, anot mero pavaduotojos, buvo svarbu pažiūrėti, kaip sveikos mitybos mokomi Japonijos vaikai.

"Atkreipėme dėmesį, kaip vaikai mokomi rūšiuoti maisto atliekas ir tarą. Jie sulanksto tarą, kad užimtų mažiau vietos. Pvz., pieno pakelis yra ne šiaip išmetamas, o tam tikra tvarka  sulankstomas. Be to, ten virtuvės yra atskirtos stiklu, tad vaikai gali stebėti, kaip ruošiamas maistas. Vaikai skatinami daugiau naudoti daržovių, tad net indai papuošti daržovių piešiniais. Tai buvo aktualu, nes ir mes siekiame vaikus sveikai maitinti", – komandiruočių metu pamatytus dalykus prisiminė vicemerė.

Daugumą kvietimų į įvairias šalis dedu į stalčių, bet yra tikrai svarbių vizitų, kur reikia važiuoti.

Ji teigė, kad ir kartu vykę mokytojai užfiksavo, jog Japonijoje vaikams duodama daug įvairios projektinės veiklos. Ten vyksta integruotos gamtos pažinimo pamokos – vaikai eina į lauką su tinkleliu, gaudo žiogus ar drugelius, vėliau juos apžiūri, išnagrinėja, piešia, apie juos kalba.

"Mes patys skatiname mokytojus, kad būtų kuo daugiau projektinės veiklos ir natūralaus, nepompastiško pasaulio pažinimo", – sakė R.Šnapštienė.

Kitas mero pavaduotojas Povilas Mačiulis 2017-aisiais kelionėmis per daug negali pasigirti. Vicemeras dėl "Mokslo salos" vyko į Kopenhagą ir į Rygą, kur susipažino su Nacionaliniu Latvijos muziejumi.

"Įgyvendinant "Mokslo salos" projektą būtina susipažinti su kitų šalių mokslo populiarinimo centrais. Labai produktyvūs vizitai buvo į Maltos ir Kopenhagos mokslo centrus, kuriuose jų administracija pristatė, kaip kūrė naujus eksponatus ir atnaujino senas ekspozicijas įvairiomis tematikomis", – sakė P.Mačiulis.

Didžiausias keliautojas

Daugiausia keliauti pernai teko vicemerui Simonui Kairiui, kuruojančiam kultūros sritį. Mero pavaduotojas 2017 m. vyko į  šešias keliones: į parodas, seminarus posėdžius, susitikimus ir  kitus renginius Japonijoje, Prancūzijoje, Lenkijoje, Suomijoje bei Latvijoje.

"Daugumą kvietimų į įvairias šalis dedu į stalčių, bet yra tikrai svarbių vizitų, į kuriuos reikia važiuoti, nes po to matyti darbo rezultatai. Manau, kad mano komandiruotės ir buvo būtent su aiškiais tikslais. Man tenka didžiausia atsakomybė komandiruotėse dėl kuruojamos srities", – teigė mero pavaduotojas.

Grenoblyje liberalui S.Kairiui teko pažymėti Kauno ir šio miesto 20 metų bendradarbiavimo sukaktį ir aptarti klausimus dėl Kauno įtraukimo į UNESCO pasaulio paveldo sąrašus. Apie turimus paveldo lobius pasakoti padėjo ir pristatyta architekto Gintaro Balčyčio paroda "Kauno tarpukario architektūra".

"Teko duoti interviu ir Prancūzijos nacionalinei televizijai, tad tai svarbus vizitas, kurio metu tikrai skamba Kauno vardas. Krokuvoje dalyvavau UNESCO kultūros paveldo komiteto sesijoje, kur buvo ne tik labai sveika matyti, kaip vyksta diskusijos, kaip vieni objektai įtraukiami į sąrašus ir pan. Ir šioje komandiruotėje paveldo ekspertams pristatyta paroda, atskleidžianti mūsų tarpukario modernizmo perlus", – apie kelionių tikslus kalbėjo vicemeras.

Susitikime su Tamperės miesto ir Suomijos oro uosto atstovais S.Kairys kalbėjosi apie skrydžių krypčių plėtrą iš Kauno. Anksčiau kauniečiai galėjo laisvai nuskristi iki Tamperės miesto, tad svarstoma, kad būtų galima atgaivinti šią skrydžių kryptį.

Svarstant "Nemuno salos" projekto ir Rotušės atvėrimo visuomenei peripetijas, mero pavaduotojui teko vykti į Rygą ir susipažinti su geraisiais muziejų pavyzdžiais, kaip ten tokie objektai pritaikomi visuomenės poreikiams, tačiau išlaikomos paveldo tvarkymo taisyklės.

Jis tikino, kad kelionė į Japoniją buvo apmokėta ne Kauno miesto savivaldybės lėšomis – už kvietimą sumokėjo Japonijos užsienio reikalų ministerija. Vizitas buvo skirtas ne tik  geriems santykiams su šia šalimi palaikyti, bet ir Sugiharos savaitės Kaune renginių programai aptarti. Anot S.Kairio, vienas iš tokios komandiruotės rezultatų – Japonijos premjero vizitas Kaune.

"Diplomatinę dirvą tikrai reikia ruošti, kad įvyktų vienas ar kitas projektas. Tikrai reikėjo nemažai pastangų, kad gerai pavyktų Sugiharos savaitė, būtų sutvarkyti Sugiharos namai ir Kaune sulauktume kuo daugiau japonų turistų. Pastangas vainikavo Japonijos premjero vizitas, nes tai buvo galimybė pasaulį šiek tiek daugiau supažindinti su Kaunu", – pridūrė jis.

Šiais metais Kauno miesto atstovai jau vyko į keturias keliones. S.Kairys aplankė Maltos sostinę Valetą, kurioje dalyvavo Europos kultūros sostinės renginiuose. Kartu į komandiruotę Maltoje vyko Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas. Vicemeras S.Kairys ir tarybos narys M.Jurgutis šiemet jau aplankė ir Airijoje esantį Korko miestą. Jame aptartos bendradarbiavimo galimybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

minde

minde portretas
viska padarys robotai pagal naujus verslnk o jusu vaikus gerbm verslnk po 20m jusu vaikus droz musulmomai tada jie dirbs jiem nes baltu zmn cia neliks.negalvokit kad europos laukia gera ateitis.

P.Morkūnas

P.Morkūnas portretas
Kuris iš jų parvežė užsienio patirtį kaip išspręsti parkavimą automobiliių prie daugiabučių? Nei vienas...o jei būtų nuvažiavę į Tauragę, butų pamatę - ten savivaldybė už savo pinigus projektuoja ir stato aikšteles prie daugiabučių...

Miau

Miau portretas
Ir iki siol nesuprantu... Kodel jie nevaziuoja uz savo pinigus???? Kodel nesikelia kvalifikaciju uz savo pinigus???? Kodel nesiprenumeruoja laikrasciu ir zurnalu uz savo pinigus? Kaip imanoma pvz taisyt skalbimo masinas imoneje, kuri uzsiima tik oro kondicionieriais???? Siulyciau zurnalistams pasidomet Kauno miesto biudzeto islaidomis :)))))
VISI KOMENTARAI 18

Galerijos

Daugiau straipsnių