Juditos sodyboje – ekologinio ūkio vaivorykštė

Kaunietė Judita Ramonaitienė, su vyru įsigijusi sodybą Jonavos rajone, jau beveik 10 metų ūkininkauja mišriame ekologiniame ūkyje, kuriame įkūrė paukštyną, augina avių bandą ir triušius. Dabar, jau galvodama apie pavasarinę sėją, nė už ką neatsisakytų darbo ūkyje.

Yra ką veikti

Teko ilgokai patrypčioti Juditos sodybos kieme – šeimininkė užtruko prie avies, atsivedusios du mažylius. Reikėjo įkurdinti šeimynėlę kuo šiltesnėje ir ramesnėje patalpoje, kad suaugusios keturkojės tetos nesužalotų dar netvirtai trypinėjančių ėriukų.

„Ūkyje visuomet yra ką veikti, – prisipažino Judita, grįžusi iš tvartelio, kuriame gyvena  avys. – Juk auginame apie 170 vištų, 16 ėriavedžių, 20 ėriukų, 60 triušių, kelias ožkas ir ožkytes – visi šeriami ekologiniais, savame ūkyje užaugintais pašarais, o daržus tręšiame kompostu, savo auginamų paukščių ir gyvulių mėšlu – sintetinių trąšų nenaudojame. Mūsų ūkyje kiaušiniai – tik ekologiški, ekologiškai auginame avis, tokiu pačiu būdu – daržoves, vaisius, uogas. Tik triušius prižiūrime kitaip, nes šie lepūs gyvūnai ir taip kelia daug rūpesčių“, – pasakojo Judita, perėmusi iš anūkės Medutės vežimėlį su spurdančiu jame septynių mėnesių anūkėliu Ridu.

Ir uogos – ekologiškos

Ūkyje išaugintas ekologiškas daržoves mielai valgo visa šeima. Norėtų užauginti jų daugiau, kad užtektų ir parduoti, tačiau ne visada tai pavyksta – derlius priklauso nuo gamtos kaprizų. Judita džiaugiasi, kad Medutei patinka ekologiškos uogos – ketverių anūkėlė puikiai žino, kur sode galima pasmaguriauti šilauogėmis, žemuogėmis, braškėmis. Ūkininkė planuoja šiemet pasodinti daugiau šilauogių sodinukų, kad ateityje būtų ką pasiūlyti ir pirkėjams.

„Gaila, kad į ūkį atvažiavote tokį ankstyvą pavasarį. Čia labai gražu, kai nubunda gamta, žydi sodai. Smagu ir vasarą, kai ganykloje ramiai ganosi avys su jau ūgtelėjusiais ėriukais, linksmai straksi ožiukai ir ožkytės. Anūkėlei labai patinka kvapnus ir labai skanus ožkos pienas“, – tvirtino Judita.

Atostogauja kaime

Ūkininkė nesupranta, kam vasarą belstis į kažkokius kurortus – ūkyje yra visko, ko reikia aktyviam poilsiui. Juditos vyras į tvenkinį prileido žuvų – tad galima ne tik maudytis, bet ir žuvauti, išsivirti ant laužo žuvienės. Smagu ūkyje ir rudenį, kai pilni aruodai įvairiausių gėrybių, kurių dalį galima parduoti. Toks jau gyvenimas ūkyje, kuriame darbas nėra vien pragyvenimo šaltinis, bet ir teikia malonumą ir sveikatą.

Judita tik žiemą pailsi nuo sunkių žemės ūkio darbų – randa laiko mokytis, lankyti seminarus, kursus, apgalvoti visus darbus, planus. Ūkininkė turi elektros inžinerijos aukštąjį išsilavinimą, tačiau to nepakanka norint dirbti ekologiniame ūkyje. Anot ūkininkės, reikalingos įvairiausios žinios, nes ekologiniam ūkiui keliami itin griežti reikalavimai, labai dažnai atvažiuoja įvairių tikrintojų.

 

Judita kasdien važinėja iš miesto į ūkį, nes kaime dar neįsikūrė taip, kad čia būtų patogu gyventi kiaurus metus. Tačiau naktimis paukščiai ir gyvuliai nepaliekami vieni – yra kas juos prižiūri tokiu paros metu. Be to, ūkyje dirbti padeda ir dukros šeima.

0LT unikalumas

„Man čia labai patinka“, – tikino Juditos anūkėlė Medutė, glostydama mažą ožkiuką. Netrukus mergaitė nuskuodė į vištų aptvarą lauke, nesupratingiems svečiams aiškindama prie žemės prigulusio pastatėlio didžiuliame voljere paskirtį: „Čia juk vištų namelis, kur jos slepiasi nuo lietučio ar saulutės.“ Didžiulis pulkas vištų kutinėjosi erdvioje teritorijoje, aptvertoje metalinio tinklo tvora. Vištos į aptvarą lauke patenka tiesiai iš šiltos vištidės, į kurią susirenka sutemus. Keliasi vištos vis anksčiau – kai prašvinta. Ūkininkė nenaudoja vištidėje jokio papildomo apšvietimo – šie naminiai paukščiai gyvena natūraliu ritmu.

Ekologiniame paukštyne labai sunku planuoti kiaušinių skaičių, nes vištų dėslumas priklauso net ir nuo oro sąlygų. „Tiekiame kiaušinius į ekologiškų produktų parduotuves Kaune, kur kiekvienas mūsų kiaušinis turi savo pirkėją, nes šio ekologiško produkto vertė yra didžiulė. Mūsų itin maistingi ir skanūs kiaušiniai perkami vaikams, ligoniams ir, kas itin svarbu, juos gali valgyti net ir alergiški kiaušiniams žmonės“, – tvirtino Judita.

Verta įsidėmėti, kad Lietuvoje tėra keturi ekologiškų kiaušinių ūkiai. Tokius kiaušinius galima atpažinti pagal ženklinimo kodo pradžią: 0LT (0 – šis skaičius liudija produkto ekologiškumą, o LT – pagaminimo šalį).

Receptas Velykoms

„Per Velykas kiaušinius dažome visa šeima: kas lakuoja, kas drožinėja ar gražina vašku. Aš margučių dažymą patikiu puodui su svogūnų lukštais, kad daugiau laiko liktų patiekalams ruošti.

Siūlau šventiniam stalui taip ruošiamus kiaušinius: išvirti kiaušinių, juos nulupti, perpjauti išilgai, išimti trynius, juos sutrinti ir pakepinti su išmirkytais ir susmulkintais džiovintais baravykais, šviežiais krapais ir svogūnais. Mišinį pagal skonį paskaninti druska ir pipirais, sudėti į kiaušinių baltymų puseles. Prie taip paruoštų kiaušinių tiks įvairūs žalumynai ir salotos“, – tikino Judita.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Dana

Dana portretas
Labai saunu, kad zmonms sekasi.Linkiu sekmes,istvermes ir....pinigu uz vargeli.

123

123 portretas
nu pzd ukininke...mieste gyvena ...tai tegul savo ukyje suda mezia,krosnis kurena o ne miste ant visko gero

2amMilda

2amMilda portretas
O savo vardo ir neisdrysai parasyt, tik moteri apdrebt purvais sugebejai. Juditai tik sekmes ir stiprybes. Gal tas komentatorius nezino ka reiskia zeme dirbt, gyvulius augint. O valgyt valgo.
VISI KOMENTARAI 7
  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

Daugiau straipsnių