Jaunimo laisvalaikis – tvarkant senolių namus

Paaugliai ir jaunimas, atrodytų, nėra tie žmonės, kuriems tvarka namuose, indų plovimas, kilimų ir langų valymas yra gyvybiškai svarbi dienotvarkės dalis. Tačiau yra nemažai tokių, kurie ne tik savo buitį blizgina, bet ir tą daryti padeda pagyvenusiems žmonėms, turintiems sveikatos problemų.

„Kaip gražu, kad dar yra tokių jautrių jaunų žmonių“, - dėkojo už pagalbą bei smagiai praleistą popietę žurnalistė Janina Semaškaitė. Šią pensininkę sąnarių ligos yra beveik prikaustę prie vežimėlio. Atlikti sunkesnių buities darbų jai neleidžia ir širdies bėdos.

J.Semaškaitė iš jaunimo tikėjosi sulaukti realios pagalbos, bet apsilankiusiųjų kruopštumas ją kaip reikiant nustebino. „Ir kilimą išnešė į lauką, dulkino, ir viryklę išvalė, kas yra vienas sunkiausių darbų. Ir langą pavalė“, - vardijo moteris.

Ji labai gyrė ir savo socialinę darbuotoją Iloną Tubutienę, kuris užsuka padėti bent porą kartų per savaitę.

Tarptautinės katalikiškos organizacijos „Caritas“ Pagalbos namuose tarnybos jau 8 metus rengiama Praktinio gerumo diena ir šiemet sulaukė daugybės naujų savanorių, tarp kurių daugiausiai moksleiviai ir studentai, dėmesio.

160 jaunų žmonių per dieną aplankė ir šventėms ruoštis praktiškai padėjo apie 50-čiai asmenų. Buvo aplankyti ir Šančių parapijos senelių namai bei Kauno miesto slaugos ligoninė. Akcijoje kartu dalyvavo ir Kauno m. Socialinių paslaugų centro darbuotojai.

Kauno „Saulės“ gimnazijos abiturientė Ugnė Balčiūnaitė savanoriauti pradėjo prieš metus. „Myliu ir vaikus bei gyvūnus, bet pasirinkau padėti pagyvenusiems žmonėms, nes jie turi sukaupę didžiulę gyvenimo patirtį, su jais bendraudama išgirstu daugybę įdomių istorijų“, - pasakojo aštuoniolikmetė, planuojanti rinktis biochemijos mokslus.

„Carito“ Pagalbos namuose tarnybos darbuotojai ir savanoriai nuolat padeda senyvo amžiaus, neįgaliems ir vienišiems asmenims palengvinti jų bėdas, patiriamas dėl ligos arba senatvės - teikia visas būtinas paslaugas, kurios gali kiti tenkinant esminius žmogaus poreikius namuose arba dienos socialinės priežiūros centre.

„Per metus į organizaciją „Caritas“ Kaune vidutiniškai kreipiasi apie 100 - 120 žmonių, kuriems patiems arba sunkiai sergantiems jų artimiesiems reikalinga slaugos ir sielovados pagalba namuose. Konsultavimo, informavimo, socialinių paslaugų pagalba per metus suteikiama beveik 200 ligonių ir jų artimųjų“, - pasakojo Lietuvos „Caritas“ Slaugos ir globos namuose skyriaus vadovė Jūratė Matikovienė.

Tarnybos darbuotojai ir savanoriai lanko senyvo amžiaus, neįgalius ar vienišus žmones jų namuose, padeda susitvarkyti, apsirūpinti vaistais ir būtiniausiais maisto produktais, patekti pas medikus, apsilankyti bažnyčioje ar pasikviesti kunigą į namus. Tai, kokios pagalbos reikia, nusprendžiama kartu su žmogumi arba jo namiškiais, atsižvelgiant į individualią situaciją.

„Iki tol talkos padedant žmonėms susitvarkyti namuose buvo organizuojamos tik organizacijos viduje, remiantis jau esančių savanorių pagalba“, - pasakojo J.Matikovienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Prasalietis

Prasalietis portretas
Tik gaila kad viskas didmiesciuose. Gyvenu rajone, daug kartu siuliausi i savanoriavima visose siose bendrovese bet iki siol jokio atsakymo, tylu is ju kaip grabe.

Nuostabu

Nuostabu portretas
kad yra tokio puikaus jaunimo, kurie užsiima tokia prasminga veikla.Darydami gera kitiems daugiausia apdovanoji save.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių