Jaunimas generavo verslo idėjas

  • Teksto dydis:

Gamtą tausojančių pakuočių gamyba, uždaras riedutininkų parkas, restoranas-šiltnamis – tokias verslo idėjas norėtų įgyvendinti Kauno rajono moksleiviai. Tai paaiškėjo apžvelgus jaunimo konkurso "Idėjų generatorius" rezultatus.

Sveika gyvensena ir ekologija

Jonučių gimnazijos moksleivių Karolinos Pavlovaitės ir Deimantės Maskaliovaitės uždaro riedutininkų parko idėją komisija įvertino kaip brandžiausią ir realiausią. Merginos laimėjo pirmą vietą ir 150 eurų čekį. Raudondvario gimnazijos "Dominatorių" komanda (Daiva Trepkutė, Domantas Barkauskas, Matas Sabaitis, Tauras Gaulia ir Rokas Ražinskas) pristatė ledainės, kurioje būtų prekiaujama azotu šaldytais ledais, verslo planą. Trečią vietą pelniusios Karmėlavos Balio Buračo gimnazijos merginų komandos "Daigelis" (Karolinos Buckiūnaitės ir Ugnės Juteikaitės) svajonė – šviežio ekologiško maisto restoranas, kuris gyvuotų kartu su šalia veikiančiais šiltnamiais. Kitos komandos taip pat buvo neabejingos sveikai gyvensenai ir ekologijai. Garliaviškių komanda planuoja gaminti gamtą tausojančias pakuotes, Neveronių gimnazija – išmaniuosius oro gaiviklius, kurie naikintų blogą šiukšlių kvapą.

Siūlė studentiškus korepetitorius

Atskiroje grupėje savo verslo idėjas pristatė Aleksandro Stulginskio (ASU), Vytauto Didžiojo, Kauno technologijos universitetų bei Kauno kolegijos moksleiviai. Pirmos vietos laimėtojos pirmo kurso studentės Gabrielė Raupelytė ir Domantė Paulauskytė pristatė idėją "Sveikos ir gražios". Studentės siekia skatinti sveiką universiteto studentų gyvenseną, vartojant sveikus produktus. Antros vietos laimėtoja "Smartsticker" idėjos autorė Deimantė Simanavičiūtė, kuri sukūrė technologiją, kaip apsaugoti daržoves, uogas, vaisius nuo pelėsio naudojant aktyviąsias medžiagas. Trečią vietą laimėjo gausi studentų komanda: Liveta Budreckytė, Dėja Bubinaitė, Deimantė Jonušytė, Rytis Paulauskas, Milgintė Bereikaitė. Jie pristatė idėją "Tavo korepetitorius". Šios idėjos sumanytojai nusprendė studentams siūlyti mokytis kartu ir taip siekti aukštų rezultatų universitete.

Idėjas ne visada įgyvendina

Moksleivių idėjų vertinimo komisijai vadovavusi ASU Ekonomikos ir vadybos fakulteto prodekanė profesorė Asta Raupelienė pastebėjo, kad mokinių ir studentų verslo idėjos neretai nenusileidžia patyrusių verslininkų sumanymams. Deja, jaunimas ne visada savo idėjas geba įgyvendinti praktiškai. Atkreiptas dėmesys, kad sukurti sėkmingą verslą ir išsilaikyti rinkoje, neturint patirties ir žinių bagažo, nelengva.

Konkursą organizavo Kauno rajono turizmo ir verslo informacijos centras (TVIC) kartu su partneriais – Aleksandro Stulginskio universiteto Verslumo ugdymo centru, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmais bei Kauno rajono savivaldybe. Pasak Kauno rajono TVIC direktorės Aistės Plūkaitės, šiuo renginiu siekiama paskatinti studentus ir moksleivius kūrybinei veiklai, ugdyti jaunimo verslumą, inovatyvių įmonių kūrimąsi. Idėjų konkursui liko neabejingi pakaunės verslininkai: keli jų sutiko dalyvauti komisijų darbe arba įsteigė premijas geriausių idėjų autoriams.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių