Jaunajai kartai Kauno rajone kuriamos naujos erdvės

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Vyresnių klasių moksleivių Kauno rajone mažėja, o pradinukų ir darželinukų skaičius auga. Šie pokyčiai skatina rajono vadovus pritaikyti mokyklas darželinukams, gerinti mokymosi aplinkas, bendradarbiauti su privačiu verslu.

Daug pokyčių Garliavoje

Rugsėjo 1 d. į Kauno rajono mokyklas sugužės per 9 tūkst. moksleivių. Tai – maždaug 100 moksleivių mažiau nei pernai. Tačiau pradinukų ir darželinukų šiemet rajone bus daugiau nei 2013 m. "Džiaugiamės, kad moksleivių skaičius rajone išlieka stabilus. Jaunėja moksleiviai, atsiranda daugiau ikimokyklinio amžiaus vaikų – tai verčia mus atitinkamai pertvarkyti mokyklų tinklą, priimti kitus sprendimus", – sakė Kauno rajono meras Valerijus Makūnas, anksčiau vadovavęs rajono švietimo sistemai.

Praėjusią savaitę jis lankėsi Garliavoje, domėjosi, kaip vyksta darbai čia veikiančiose švietimo ir ugdymo įstaigose. 13 tūkst. gyventojų turinčiame miestelyje šiemet vyko didžiausi mokyklų tinklo pertvarkos darbai. Čia veikianti J.Lukšos gimnazija baigė išsigryninti, tapo vienintele gimnazija Kauno rajone, komplektuojančia tik 9–12 klases. Buvusioje Jonučių vidurinėje mokykloje nuo rugsėjo po vienu stogu glausis dvi įstaigos: gimnazija ir progimnazija. Adomo Mitkaus vidurinė pertvarkoma į pagrindinę mokyklą su darželio grupėmis, prie jos prijungiant Mastaičių pagrindinę mokyklą.

A.Mitkaus mokyklos pastatuose Garliavoje prieš keletą dienų tebevirė darbas: buvo dažomi kabinetai, kabinamos lubos, vyko fasado šiltinimo darbai. Vandentiekis ir kanalizacija, iki šiol buvę vietiniai, baigiami prijungti prie centralizuotų tinklų. Iki rugsėjo 1 d. rangovai turi priduoti aštuonis pradinių klasių kabinetus, sanitarines patalpas. Šiuo metu pastatas rekonstruojamas – dalis jo pritaikoma darželinukams.

"Pradinukai keliasi į erdvesnes klases iš buvusių atskiro korpuso patalpų, kurios užleidžiamos darželio grupėms. Reikėjo šias patalpas tinkamai sutvarkyti – būtų neteisinga, jei vaikai iš mokyklos ir bendruomenės lėšomis suremontuotų buvusių klasių keltųsi į prastesnes", – sakė meras.

Iki spalio mėnesio ketinama įrengti ir darželinukų korpusą – tada čia pradės veikti keturios darželio grupės, į kurias susirinks beveik 100 mažylių.

Muzikai švęs jubiliejų

Kaip ir A.Mitkaus vidurinė, toje pačioje Vytauto g. įsikūrusi Garliavos meno mokykla. Nuo balandžio mėnesio čia taip pat vyksta intensyvūs statybos darbai: senajam mokyklos pastatui pastatytas trečias aukštas, šalia iškilo priestatas, kurį pastačius mokyklos patalpos išaugo tris kartus. "Galima sakyti, kad mes ne rekonstruojame, o statome naują pastatą Garliavos meno mokyklai", – pastebėjo meras. Ankstesnis pastatas buvo mažutis, vaikai grūsdavosi kelių kvadratinių metrų klasėse. Naujajame pastate jie turės erdvias skirtingiems instrumentams, dailės užsiėmimams skirtas specializuotas klases, 150 vietų koncertų salę.

Garliavos meno mokykloje muzikos ir dailės mokosi 740 vaikų. Mokyklos bendruomenė seniai laukia naujo pastato. Prieš ekonomikos krizę mokyklai rekonstruoti iš Valstybės investicijų programos buvo skirta 1 mln litų. Įstaigą pradėta rekonstruoti, tačiau, negavus tolesnio finansavimo, darbai įšalo. Finansinius įsipareigojimus perėmė ir mokyklą toliau savo lėšomis rekonstruoja Kauno rajono savivaldybė. Skaičiuojama, kad mokyklos rekonstrukcija, priestato statyba ir įrengimas kainuos apie 5,5 mln. litų.

Grindys galėjo įlūžti

Baigiamame rekonstruoti pastate mažylius netrukus priims Garliavos lopšelis-darželis "Eglutė". Tai – vienas seniausių ir didžiausių vaikų darželių Kauno rajone. Čia veikia 12 grupių, jas lanko 235 vaikai. Pasak darželio direktorės Neringos Okunienės, 1968 m. statytą darželio pastatą verkiant reikėjo remontuoti: "Anksčiau pastatas kapitališkai remontuotas nebuvo. Kai darbininkai pradėjo darbus, supratome, kaip viskas čia buvo suirę – grindys bet kurią akimirką galėjo įlūžti, sėdėjome tarsi ant bombos. Dabar pastatas bus apšiltintas, pakeistas stogas, vietoj senų sukiužusių statomi nauji išorės laiptai, pakeistas vamzdynas, elektros instaliacijos, atnaujinta salė, įrengta moderni virtuvė, kompiuterių klasė priešmokyklinukams."

Vienas darželio korpusas jau atnaujintas, kitame dar vyksta darbai. "Atnaujinimo darbai užsitęsė – darbininkams pritrūko geros savaitės. Situacija keičiasi kiekvieną dieną, negaliu pasakyti, ar visus vaikus galėsime priimti nuo rugsėjo 1 d. Ne iš karto galėsime įeiti į visas grupes – teks padirbėti susispaudus", – pastebėjo direktorė.

Daugėja darželinukų

Kauno rajonas pirmauja Respublikoje pagal išduodamų statybos leidimų skaičių. Čia vyksta sparti gyvenamųjų kvartalų plėtra, keliasi gyventi jaunos šeimos su mažais vaikais – ilgėja eilės norinčiųjų patekti į vaikų darželius. Šiuo metu į rajono darželius nepatenka apie 1200 mažylių. "Nuo rudens Kauno rajone sudarytos sąlygos priimti 400 daugiau darželinukų nei pernai. Suvokiame, kad tai problemos neišspręs. Galvodami, kaip sumažinti eiles į vaikų darželius rajone, bendradarbiaujame su privačiu verslu. Šią problemą taip pat sprendžiame steigdami priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo grupes mokyklose, kurdami daugiafunkcius centrus", – tikino meras.

Šį rudenį keliskart daugiau darželinukų atsiras Kačerginėje: iki šiol čia veikusiame vaikų darželyje buvo viena grupė. Nuo rugsėjo darželį po savo stogu priglaus steigiamas Kačerginės daugiafunkcis centras – čia formuojamos keturios ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupės. "Šiandien eilės patekti į darželį Kačerginėje nėra – patenkinome visus gautus prašymus, priėmėme ne tik mūsų seniūnijos vaikus, bet ir iš Ežerėlio, Zapyškio, Ringaudų, Noreikiškių pusės", – sakė reorganizuojamo Kačerginės darželio direktorė Vanda Žiūkienė.

Ringaudų ir Akademijos seniūnijos – vienos labiausiai augančių gyventojų skaičiumi. Metų pradžioje savivaldybė ėmėsi iniciatyvos steigti darželio grupes A.Stulginskio universiteto bendrabučio patalpose Akademijoje. Deja, patalpų perėmimas iš universiteto užsitęsė. "Sprendimą dėl patalpų perdavimo savivaldybei turėtų priimti Vyriausybė. Tokio sprendimo labai laukiame. Bendrabutyje galėtume atidaryti keturias darželio grupes. Tai sutrumpintų eiles į darželį Ringauduose ir Akademijoje", – įsitikinęs meras.

Parems mažylių tėvus

Ketvirtadienį Kauno rajono savivaldybės taryba svarstys siūlymą privatiems rajono vaikų darželiams iš dalies finansuoti keturių valandų darbo dieną iš savivaldybės biudžeto – lėšos būtų skirtos pedagogų darbo užmokesčiui, kvalifikacijai kelti, edukacinei aplinkai kurti. Tarybai priėmus sprendimą, tokia tvarka įsigaliotų nuo sausio 1 d. Panašią kompensavimo tvarką Vilniaus savivaldybei jau seniai siūlo patvirtinti sostinės mažylių tėvai, tačiau Vilniuje tam nerandama lėšų.
Sprendimo projektas tarybai parengtas bendradarbiaujant su privačių įstaigų vadovais. Priėmus tokį sprendimą, privačių darželių paslaugos atpigtų vidutiniškai 250 litų vaikui. "Tokiu būdu norime paremti rajone besikuriančias jaunas šeimas, – V.Makūno teigimu, ir toliau bus ieškoma įvairių bendradarbiavimo su privačiomis ikimokyklinio ugdymo įstaigomis formų. – Tam tikimės gauti lėšų iš 2014–2020 m. LEADER programos – bendradarbiaujant su savivaldybe būtų ugdomas verslumas, kuriamos darbo vietos, gerinama socialinė aplinka."

Šį rudenį Kauno rajone veiks keturi privatūs vaikų darželiai, juos lankys per 140 vaikų.

"Stengsimės ir toliau mokyklas panaudoti ikimokykliniam, priešmokykliniam ugdymui. Pavyzdys galėtų būti Čekiškės P.Dovydaičio gimnazija – čia jau parengtas techninis projektas priestatui ikimokyklinei įstaigai statyti. Šia kryptimi ateityje bus dirbama ir Vandžiogaloje, Piliuonoje", – tvirtino meras.

Ilgos norinčiųjų patekti į darželį eilės rikiuojasi ne visuose pakaunės darželiuose: rajono pakraščiuose į juos dažnai patenka visi norintieji. Kai kur vaikų mažėja: dėl gerokai sumažėjusio vaikų skaičiaus šiemet uždarytas Saulėtekių vaikų darželis.

Beveik neliko vidurinių

Mažėjant vyresnių klasių moksleivių skaičiui, Kauno rajone toliau vyksta mokyklų tinklo pertvarka. Iš aštuonių buvusių vidurinių mokyklų, nuo rugsėjo 1 d. rajone liks tik viena – Piliuonos vidurinė. Keturiose buvusiose vidurinėse mokyklose (Čekiškės P.Dovydaičio, Vandžiogalos, Neveronių ir Garliavos Jonučių) šiais metais naujai akredituotos vidurinio ugdymo programos, ir šios įstaigos tapo gimnazijomis. Ežerėlio ir Kulautuvos vidurinės mokyklos pertvarkytos į pagrindines mokyklas su jose veikiančiais artimiausių gimnazijų (Akademijos U.Karvelis ir Raudondvario) vidurinio ugdymo skyriais. Toks pertvarkymas leido šioms mokykloms ir toliau komplektuoti 11–12 klases.

"Džiaugiamės, kad Vyriausybė ir Seimas priėmė sprendimą, palankų kaimiškiems rajonams, leidžiantį labiausiai atitolusios kaimiškos mokyklos, kurių 11–12 klasėse nesusidaro du paralelinių klasių komplektai, toliau vykdyti viduriniojo ugdymo programą ir akredituotis ilgosiomis gimnazijomis, – sakė V.Makūnas. – Tokiu pagrindu Čekiškės, Vandžiogalos ir Neveronių moksleiviai išsaugojo galimybę įgyti vidurinį išsilavinimą vietoje, nevažiuodami toli nuo namų. Mokytojams tai leidžia išsaugoti darbo krūvį, savivaldybei – taupyti transporto išlaidas, nes nereikia mokėti už moksleivių pavėžėjimą."

Pradinukus mokys plaukti

Pastaraisiais metais rajone intensyviai atnaujinama mokyklų sporto bazė: modernizuojami aikštynai, atnaujinamos sporto salės. Didžiausia investicija pasiekė Akademijos Ugnės Karvelis gimnaziją: čia baigiama sporto aikštyno rekonstrukcija. Atlikus darbus, kurių sąmatinė vertė beveik 2 mln. litų, bus iš esmės atnaujintas stadionas, krepšinio aikštelė, įrengtos lauko teniso, paplūdimio tinklinio ir kitos erdvės sportui. Šiemet baigiama rekonstruoti Batniavos pagrindinės mokyklos sporto salė, Zapyškyje ir Šlienavoje bus renovuoti stadionai.

2014–2020 m. ES finansinės paramos laikotarpiu prie Garliavos A.Mitkaus pagrindinės mokyklos ruošiamasi įrengti šiuolaikišką stadioną ir sporto aikštyną, kuriais galės naudotis ir vietos bendruomenė.

Vyriausybėje šiuo metu ruošiamas sprendimas Kauno rajono savivaldybei perduoti Mastaičių plaukimo baseiną. "Jį perėmę, rajone pradėsime vykdyti visuotinio pradinių klasių moksleivių mokymo plaukti programą. Baseine taip pat bus rengiami aukšto sportinio meistriškumo vaikai, teikiamos sveikatinimo paslaugos bendruomenei", – žadėjo meras. Planuojama, kad perėmus ir suremontavus baseiną jis veiktų ištisus metus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

lilė

lilė portretas
O kur Vijūkų vaikiukus padėti? Nieks nerašo. Vesim ir paliksim Kauno r. merui.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių