2016-ųjų Metų kauniete tapo D. Jatautaitė

Trečiadienio vakarą „Žalgirio“ arenoje nuskambėjo penktus metus organizuojamų „Metų kaunietės“ rinkimų finaliniai akordai.

Šventės metu, kurią vainikavo F.R.Davido, Lou Begos ir grupių „Opus" bei „Eruption“ koncertas, paskelbta: Metų kaunietės titulą iškovojo vargonininkė ir pedagogė Dalia Jatautaitė, kurios pastangomis buvo atgaivinta ir baigta įspūdingų didžiųjų Kauno arkikatedros bazilikos vargonų rekonstrukcija.

Plaukė sveikinimai ir dovanos

"Jeigu kultūra Kaune ir toliau bus taip mylima ir vertinama, tapsime ne tik Europos kultūros sostine, bet ir kitose srityse sulauksime didžiulės sėkmės. Nes kultūra yra esmių esmė", – sakė D.Jatautaitė.

Ji pridūrė, kad niekas nevyksta, jeigu kovos lauke esi vienas. "Atgaivinimo projekto sėkmės garantas – šalia manęs buvo žmonių, kuriems rūpėjo vargonai, kultūra nė kiek ne mažiau nei man“, – dėkojo bendražygiams D.Jatautaitė ir pabandė suskaičiuoti: pirmojo rekonstruotų vargonų akordo teko laukti labai ilgai – net 16 metų.

Ji dėkinga ne tik bendražygiams, bet ir visam miestui. „Kaunas man ypatingas tuo, kad yra palankiai ir labai draugiškai nusiteikęs. Sudaromos puikios sąlygos veiklai vystyti. To, manau, neturėčiau jokiame kitame Lietuvos mieste“, - dėstė moteris, kurios įkurtas ir vadovaujamas Kauno religinės muzikos centras vykdo įvairius klasikinės muzikos projektus Kaune ir Lietuvos regionuose.

Itin sudėtingos konstrukcijos vargonų su daugiau kaip 3,5 tūkst. vamzdžių rekonstrukciją stabdė lėšų trūkumas. Tad moteris savo iniciatyva ėmė burti bendražygius, organizuoti koncertus ir taip rinkti lėšas, kad istorinis instrumentas atgytų ir džiugintų kauniečius bei miesto svečius.

D.Jatautaitė teigė, kad Metų kaunietės titulas jai buvo labai netikėtas, bet malonus.

2016-ųjų Metų kaunietė apdovanota garsaus Lietuvos karikatūristo ir stiklo dizainerio Edmundo Unguraičio sukurta vardine statulėle bei įspūdinga floristo Marijaus Gvildžio sudėliota gėlių puokšte.

Kelionių organizatorius "Kidy Tour" nugalėtoją apdovanojo kelione ir atostogomis 5 žvaigždučių viešbutyje Turkijoje.

D.Jatautaitės ir kitų finalo dalyvių laukė projekto rėmėjos bendrovės "Žiedės" ir partnerio sveikatingumo ir poilsio komplekso "Grand SPA Lietuva" dovanos. Po unikalią vardinę E.Unguraičio statulėlę bei M.Gvildžio sukurtą nuostabią gėlių puokštę atiteko visoms šešioms finalo dalyvėms. Renginį vedė Vytautas Rumšas.

 

 

Finale – šešios išskirtinės moterys

Dienraštis „Kauno diena“, jau penktus metus organizuojantis šiuos rinkimus, džiaugiasi, kad mieste – tiek daug nuoširdžių, talentingų, atsidavusių ir energingų moterų bei jas palaikančiųjų.

Finalinį projekto dalyvių šešetuką be nugalėtojos dar pasiekė vaikų globėja Eugenija Žilinskienė, gaivinimo instruktorė, gydytoja anesteziologė-reanimatologė Asta Ališauskaitė-Krikščionaitienė, Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) nugalėtojų komandos "Hoptrans-Sirenos" vadovė ir žaidėja Rasa Žemantauskaitė-Matlašaitienė, sunkiai sergančių žmonių slaugymo centro įkūrėja Irena Danielienė, verslininkė, turizmo skatintoja Asta Kavaliauskaitė.

„Kauno dienos“ dienos redakcija dėkoja visiems siūliusiems pretendentes, už jas balsavusiems ir kitaip palaikiusiems projekto dalyves bei apskritai palaikantiems ir gerbiantiems visas kaunietes.

Dėmesį į "Metų kaunietės" rinkimus atkreipė ir Lietuvos Prezidentė. Ji renginį globoja jau kelerius metus.

"Veiklių ir kūrybingų moterų lyderystė keičia visą Lietuvą. Ji įkvepia ir padrąsina siekti, kurti, gyventi. Šiandien šių moterų balsas yra girdimas, o darbai – pripažinti, verti pagarbos ir dėkingumo. Jie – darbštumo ir atsakomybės pavyzdys bei mūsų visų stiprybė", – įsitikinusi Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Visuomenės dėmesys ir pritarimas svarbus visiems, įdedantiems daug pastangų ir bandantiems kurti klestintį, patogų, mielą ir saugų gyventi miestą, jį garsinantį savo talentais, gražiais poelgiais ar sunkiu kasdieniu, bet taip reikalingu darbu.

„Metų kaunietės“ projektas ir buvo inicijuotas tam, kad paragintume visuomenę suprasti, jog gerumo, iniciatyvumo, pilietiškumo ir patriotiškumo apraiškos nėra savaime suprantamas dalykas, kad jas reikia puoselėti, kad į jas būtina atkreipti dėmesį ir stengtis, kad šis virusas sklistų dar plačiau.

Nenusakomas jausmas

Į šventę susirinkę daugybė kauniečių ir miesto svečių turėjo galimybę su visomis šešiomis finalo dalyvėmis susipažinti iš arčiau. Apie jas, pristatytas ant scenos, dar buvo parodyti nufilmuoti siužetai.

Europos gaivinimo tarybos gaivinimo instruktorė, žmonių gyvybei gelbėti skirianti ne tik darbo laiką, bet ir laisvalaikį A.Ališauskaitė-Krikščionaitienė pasakojo, kad jeigu gali padėti, tai visada teikia didžiulį džiaugsmą. „Išgelbėti žmogų yra nenusakomas jausmas“, - neslėpė moteris.

Ji akcentavo, kad atgaivinti žmogų, išgelbėti jo gyvybę gali kiekvienas. Tam nereikia būti gydytoju. Jeigu moki teikti pirmąją medicinos pagalbą, nelaimės atveju gali suteikti gyvybei reikšmingą pagalbą. 

„Džiaugiuosi, kad situacija Lietuvoje keičiasi. Vis daugiau žmonių moka realiai suteikti pirmąją pagalbą ir vis daugiau žmonių atsitikus nelaimei imasi iniciatyvos padėti“, - sakė medikė. 

Iš dalies – tai ir jos nuopelnas. Ši Kauno klinikų gydytoja anesteziologė-reanimatologė per dešimt metų apmokė daugybę vaikų, taip pat dešimtis tūkstančių medicinos darbuotojų ir kitų profesijų žmonių teikti pirmąją ir skubią medicinos pagalbą ir padeda nuolat tobulinti gaivinimo ar kitus gyvybę gelbstinčius įgūdžius.

Skatina žvelgti globaliau

Dar viena finalo dalyvė - verslininkė, užmezgusi ryšius su Japonija ir tapusi savotiška neoficialia Lietuvos ambasadore Japonijoje, lino gaminiais, menininkų kūriniais pristatanti Lietuvą ir Kauną japonams. A.Kavaliauskaitė taip pat skatinanti turizmą Lietuvoje bei didelį dėmesį skiria ir vietos bendruomenėms ir į viską siūlo žvelgti globaliau.

Ji pasakojo, kad japonai lietuviams pavydi bendravimo laisvės, laisvės reikšti savo pažiūras, spontaniškumo.

Jų visuomenė, kaip pasakojo finalo dalyvė, yra kolektyvinė. Tad pamatę, kad Lietuvoje ir vienas žmogus gali nuversti kalnus, labai nustemba.

R.Žemantauskaitė-Matlašaitienė pasakojo, kad jai, tiek metų atidavusiai sportui, buvo itin svarbu tapti LMKL čempione. Vertinant palaikymą, kurio sulaukė šiuose rinkimuose, tai svarbu ir daugybei kauniečių.

Ji įsitikinusi, kad Kaunas ir Kauno rajonas nusipelnę turėti stiprią ne tik vyrų, bet ir moterų krepšinio komandą. "Kuo daugiau pergalių, tuo garsesnis tampa moterų krepšinis ir apskritai sportas", – svarstė kaunietė.

Paklausta, ar yra dalykų, kurių gailisi, kad nesiėmė, ji teigė, kad daug ko savo gyvenime nė už ką nekeistų. „Pagrindinis mano gyvenimo variklis visada buvo sportas ir konkrečiai krepšinis. Iš esmės esu patenkinta viskuo, ką šiai dienai turiu – gražią darnią mylinčią šeimą ir čempionės titulą“, - sakė sportininkė.

Pasiėmė ir nebepaleido

E.Žilinskienė - tai moteris, asmeniniu pavyzdžiu populiarinanti vaikų globos ir įsivaikinimo idėją, meile, švelnumu ir namų šiluma besidalijanti ne tik su jau išaugintais savo vaikais, bet ir šešiais dar mažais globotiniais.

Ji pasakojo, kad globoti vaikus apsisprendė greitai. Tai paskatino per visą Lietuvą nuskambėję keli tragiški įvykiai, susiję žiaurumu prieš vaikus.

Užaugus anūkams, kuriuos dukrai su žentu padėjo auginti, atsirado daugiau laisvo laiko, jį norėjo išnaudoti prasmingai veiklai. Tad kreipėsi dėl vaikų, kuriems reikalinga globa, rūpestis ir bekompromisinė meilė.

„Pasiėmėm ir nebepaleidom“, - kalbėjo kaunietė.

Kai kuriuos vaikus, kaip pasakojo E.Žilinskienė, ji faktiškai išplėšė iš mirties nagų. Pirmieji dvynukai jos glėbyje atsidūrė būdami dešimties mėnesių ir labai ligoti. Dalį negalavimų pavyko išgydyti, tačiau kai kurios ligos vaikus vargina iki šiol.

Svarbu padėkoti už viską, ką turi

Paliatyvios medicinos centro įkūrėja ir direktorė I.Danielienė, kartu su bendraminčiais padedanti sunkiai sergantiems žmonėms bei jų artimiesiems, neslėpė, kad ši praktiškai visuomeninė veikla pareikalauja daugybės ir psichologinių, ir fizinių jėgų.

„Apramina ir stiprybės suteikia geri darbai ir maldos žodžiai“, - aiškino moteris. Gal ji žino receptą, kaip išmokti džiaugtis gyvenimu, nes neretai sunkiai sergantys žmonės yra mažesni niurzgaliai nei sveikieji ir visko pertekę žmonės.

„Dėkingumo praktika. Dėkoti už viską, ką turi. Tą galime kiekvienas daryti ir ryte, ir vakare. Dėkoti už gerą orą, saulę, šalia esančius žmones“, - patarė I.Danielienė.

Daugiausiai emocijų jai sukelianti Kauno vieta ir senamiestis. „Jis, upių santaka yra vieta, kur visada nori ateiti. Jaunystėje - su draugais, dabar - su šeima“, - kalbėjo kaunietė.

Ji su bendraminčiais stengiasi, kad pacientai gyventų kuo produktyvesnį, aktyvesnį ir visavertį gyvenimą iki pat mirties. I.Danielienės vadovaujamas centras buria savo srities profesionalus, bet ir rengia savanorius, padedančius sergantiems žmonėms bei jų artimiesiems, įkūrėja.

Rinko kauniečiai

Dienraštis „Kauno diena“ iš pradžių visus kvietė siūlyti moterų kandidatūras, kurios, aplinkinių nuomone, vertos "Metų kaunietės" titulo.

Kiek vėliau laikraštyje ir portale kaunodiena.lt buvo pristatyta 30-ies moterų, sulaukusių didžiausio palaikymo, veikla.

Sekančiame etape balsuodami kauniečiai išrinko projekto dalyvių dešimtuką, o specialioji komisija iš jo atrinko labiausiai, jų manymu, finalo vertas šešias kandidates. Nugalėtoją lėmė kauniečių balsai, atiduoti balsuojant internete, užpildant specialius kuponus „Kauno dienos“ laikraštyje bei siunčiant SMS.

Metų kaunietės titulą jau yra pelniusios olimpinė čempionė Rūta Meilutytė, tekstilininkė Jolanta Šmidtienė, Kauno apskrities vyrų krizių centro viena iš steigėjų ir vadovė psichologė Dovilė Bubnienė, Kauno senamiesčio draugijos vadovė Aistė Grybauskienė.

Palaikydami moteris šiuose rinkimuose kauniečiai joms dėkoja už jų pastangas garsinti, gražinti Kauną, padėti gyventojams suprasti, kad jų miestas vertas pasididžiavimo ir meilės, kaip ir visi jo gyventojai.

Pro kauniečių akis nepraslydo ir nuoširdi konkursančių kasdienė veikla bei pagalba, moralinė parama visiems, kuriems jos reikia.

Organizatoriai – dienraštis „Kauno diena“ – už visokeriopą pagalbą dėkoja projekto mecenatui prekybos ir pramogų sostinei "Akropolis", pagrindiniams rėmėjams "Kauno tiltams", "Perlui", rėmėjams "Žiedei", "Peugeot", "Batų kalnui", taip pat partneriams "Kidy Tour", CLINIC|DPC dantų priežiūros centrui, "Grand SPA Lietuva".


Rinkimų „Metų kaunietė 2016” 30-tuko dalyvės:

01. ASTA ALIŠAUSKAITĖ-KRIKŠČIONAITIENĖ – Kauno klinikų gydytoja anesteziologė- reanimatologė, Europos gaivinimo tarybos gaivinimo instruktorė, žmonių gyvybėms gelbėti skirianti ne tik darbo laiką, bet ir laisvalaikį.

02. ASTA KAVALIAUSKAITĖ – verslininkė, užmezgusi ryšius su Japonija ir tapusi savotiška neoficialia Lietuvos ambasadore Japonijoje, lino gaminiais, menininkų kūriniais pristatanti Lietuvą ir Kauną japonams, skatinanti turizmą Lietuvoje.

03. BIRUTĖ DAUGĖLIENĖ – Kauno miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja, apgynusi kelių šimtų vaikų teises, suteikusi pagalbą jiems, tėvams, įtėviams bei globėjams.

04. DALIA JATAUTAITĖ – vargonų muzikos propaguotoja ir gaivintoja Kauno mieste. Jos įkurtas ir vadovaujamas "Kauno religinės muzikos centras" vykdo įvairius klasikinės muzikos projektus Kaune ir Lietuvos regionuose. Jos pastangomis suaktyvėjo didžiųjų Kauno arkikatedros vargonų rekonstrukcija, kuri buvo baigta pernai prieš pat Kalėdas.

05. DALIA VAIKŠNORIENĖ – gydytoja ir šokių mokytoja, profesionalų ir mėgėjų sportinių šokių teisėja, šokių klubo "Gintarėliai" vadovė, mokanti šokti ir skatinanti judėti ne tik vaikus, bet ir senjorus.

06. DANGUOLĖ BEINARYTĖ – vieno garsiausių Lietuvoje KTU akademinio choro "Jaunystė" meno vadovė ir dirigentė, A.Kačanausko muzikos mokyklos mokytoja metodininkė, užkrečianti aplinkinius meile muzikai ir dainavimui.

07. DONATA VIŠTARTAITĖ-KARALIENĖ – irkluotoja, 2016 m. Rio vasaros olimpinių žaidynių bronzos medalio laimėtoja.

08. EGLĖ ŠIDLAUSKAITĖ – sparčiai Europoje pripažinimo laiptais kylanti operos solistė, kuri randa laiko ir galimybių įtemptoje dienotvarkėje koncertuoti ir gimtajame Kaune.

9. EUGENIJA ŽILINSKIENĖ – moteris, asmeniniu pavyzdžiu populiarinanti vaikų globos ir įsivaikinimo idėją, meile, švelnumu ir namų šiluma besidalijanti ne tik su jau išaugintais savo vaikais, bet ir šešiais dar mažais globotiniais.

10. EVELINA ŠIMKUTĖ – studentė, paskatinusi kauniečius ieškoti po kojomis besimėtančių perlų – atsigręžti į nuvertintus mikrorajonus. Studijuodama Londone praėjusią vasarą inicijavo "Šilainių projektą" ir į jį įtraukė užsienio menininkus.

11. GIEDRĖ JAKŠTIENĖ – Kauno miesto apylinkės teisėja, mediacijos – nemokamos ir greitos ginčų sprendimo procedūros, kurios paskirtis – padėti šalims civilinėse bylose taikiai išspręsti ginčą tarpininkaujant vienam ar keliems mediatoriams, pradininkė Lietuvoje.

12. INGA LAUKYTĖ-BUDRIENĖ – pirmosios Lietuvoje neišnešiotukams ir jų tėveliams padedančios organizacijos "Padedu augti" vadovė, nuoširdžiai padedanti anksčiau laiko naujagimio susilaukusioms šeimoms įveikti sunkiausius jų gyvenime etapus, vykdo-vysto gyvybiškai svarbius projektus, padedančius gerinti neišnešiotukų priežiūros sąlygas Kauno klinikose.

13. INGRIDA JANULEVIČIENĖ – Europos glaukomos draugijos tarybos narė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorė, Kauno klinikų Akių ligų konsultacinio diagnostinio skyriaus vadovė, besirūpinanti ne tik kauniečių akių šviesa ir profesinę patirtį perduodanti jaunajai kartai.

14. IRENA DANIELIENĖ – Paliatyvios medicinos centro įkūrėja, kartu su bendraminčiais padedanti sunkiai sergantiems ir mirštantiems žmonėms bei jų artimiesiems ir besistengianti, kad pacientai gyventų kuo produktyvesnį, aktyvesnį ir visavertiškesnį gyvenimą iki pat mirties.

15. IRUTĖ DOVYDAITYTĖ – sesuo salezietė, pedagogė, dirbanti Palemono vaikų dienos centre su socialinės rizikos vaikais ir asmeniniu pavyzdžiu parodanti, kad tarpusavio bendravimas, paremtas pasitikėjimu, nuoširdumu, meile bei pagarba, daro stebuklus.

16. JURGITA ŠIUGŽDINIENĖ – Kauno technologijos universiteto studijų prorektorė, siekianti studijas kilstelėti į naują lygį, mokslininkus raginanti savo žinias, nuomonę atverti ir plačiajai visuomenei.

17. KARINA SKAMBINĖ – talentinga atlikėja, besiimanti vaidmenų profesionalioje Kauno valstybinio muzikinio teatro scenoje, dalyvaujanti kituose aukštojo meno projektuose.

18. KRISTINA LAUČKAITĖ – Kauno klinikų Neurologijos klinikos gydytoja neurologė, taip pat dėstanti studentams ir dirbanti mokslinį darbą. Pacientai ją vertina ne tik už profesines žinias, net ir už nuoširdumą bei ypatingą dėmesį.

19. LORETA KILIOTAITIENĖ – šančiškė savanorė, kasdien besirūpinanti Kaune žiemojančiomis gulbėmis.

20. LORETA LATVIENĖ – Kauno jėzuitų gimnazijos geografijos mokytoja, Kauno miesto geografijos mokytojų asociacijos pirmininkė, 2016 m. išrinkta šalies inovatyviausia socialinių dalykų mokytoja.

21. PAULĖ BOCULLAITĖ – geriausios scenografijos ir kostiumų dailės kategorijoje apdovanota Auksiniu scenos kryžium už scenografiją spektakliui "Hamletas", pastatytam Kauno valstybinio dramos teatro. Ji taip pat tapo, dirba kine, kuria reklamas ir dalyvauja meniniuose projektuose.

22. RASA TAMELIENĖ – Kauno klinikų Neonatologijos klinikos vadovė, profesorė, pirmojo Lietuvoje pernai Kauno klinikose atidaryto Donorinio motinos pieno banko iniciatorė.

23. RASA ŽEMANTAUSKAITĖ-MATLAŠAITIENĖ - Lietuvos moterų krepšinio lygos (LMKL) nugalėtojų komandos "Hoptrans-Sirenos" vadovė ir žaidėja.

24. RENATA MIKALAJŪNAITĖ – Istorinės prezidentūros vadovė, visada kupina idėjų, kaip mums svarbius istorinius dalykus pateikti naujai, žaismingai, įdomiai, ieškanti kitokių muziejininkystės formų.

25. RIGONDA SKORULSKIENĖ – Kauno jėzuitų gimnazijos fizikos mokytoja ekspertė, 2016 m. išrinkta šalies inovatyviausia fizikos mokytoja.

26. RIMA TAMAŠAUSKIENĖ - Kauno "Valdorfo" darželio "Šaltinėlis" auklėtoja, 2016 m išrinkta Kauno metų mokytoja.

27. RIMA ZIENIUVIENĖ – Kauno apskrities Kriminalinės policijos Ekonominių nusikaltimų tyrimo valdybos vadovė, pirmoji moteris, kandidatavusi į Kauno policijos vadovus.

28. RŪTA PETRAUSKAITĖ – lingvistė, habilituota humanitarinių mokslų daktarė, Vytauto Didžiojo universiteto profesorė, 2016 m. išrinkta vienos didžiausių mokslinių tyrimų infrastruktūrų bei didžiausios Europos humanitarinių ir socialinių mokslų srityje bendros kalbos išteklių ir technologijų tinklinės infrastruktūros CLARIN ERIC generalinės asamblėjos prezidente.

29. VAIDA KAMUNTAVIČIENĖ – Vytauto Didžiojo universiteto profesorė, Istorijos katedros vedėja, tyrinėjanti Kauno istoriją ir šia tema išleidusi ne vieną knygą.

30. VILIJA GRIGAITYTĖ – Nacionalinio Kauno dramos teatro aktorė, pelniusi Auksinį scenos kryžių ir "Fortūnos" apdovanojimą už antraplanį vaidmenį spektaklyje "Miškinis".



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaunas

kaunas portretas
kaip komisija galejo isrinkti, juk tai turti rinkti Kauno dienos skaitytojai, komisija visai saliskai išrenka moteri, o juk daugiausiai buvo susirinkusi visai ne ta kuria komisija išrinko, esu nusivylusi nes yra moteru kurios labiau buvo nusipelne šio titulo.

jonas

jonas portretas
i vargoninke pasiziuret kaip kaunas nusirito kad ner ka daugiau rinkti

Anonimas

Anonimas portretas
Saunuole Dale bet prie ko tie lanzbergiai atvaziavo i kauna
VISI KOMENTARAI 11

Galerijos

Daugiau straipsnių