Įžūlios statybos Laisvės alėjoje: sandėliukas virs gyvenamuoju namu?

Pagrindinėje Kauno pėsčiųjų gatvėje vyksta įžūlūs statybos darbai, nors Valstybinė teritorijų planavimo ir statybų inspekcija (VTPSI) jokių leidimų neišdavė. Statytojas atkerta tik vykdantis ūkinio pastato rekonstrukciją.

Nelegalios statybos?

Pačioje Kauno širdyje – Laisvės alėjos pradžioje – dedasi keisti dalykai: senas sandėliukas spėriai virsta nauju statiniu. Naujas pastatas kyla ties Laisvės al. 15B namu, tačiau statybas nuo Laisvės alėjoje vaikštančių kauniečių akių pridengia kiti pastatai, o bendrame kieme savivalė akių nebado už statybas atsakingoms institucijoms.

Į dienraščio "Kauno diena" redakciją laišką parašęs kaunietis Mindaugas nurodė, kad prestižinėje vietoje visai neseniai pradėjo dygti pastatas, išlieti pamatai, dėliojami ir statybiniai blokeliai. Informaciją pateikęs vyras tikino, kad šios statybos yra nelegalios, nes tokiems darbams neišduoti jokie leidimai, kaip to reikalauja galiojantys teisės aktai. Panosėje ėmę triūsti statybininkai tapo akibrokštu ir kaimynams, nes apie statybas nebuvo informuoti aplinkinių namų gyventojai bei gretimų pastatų savininkai.

"Kauno dienos" žurnalistai tapo liudininkais, kaip sparčiai moka dirbti statybininkai – per savaitę Laisvės alėjos kieme neaiškus statinys virto kone namu.

Leidimų nėra

"Kauno dienai" ėmus domėtis, ar iš tiesų Laisvės alėjoje pastatų kieme vyksta nelegalios statybos, Kauno miesto savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus specialistai patvirtino, kad leidimų nėra. Tokią informaciją jiems suteikė VTPSI Kauno skyriaus atstovai.

"VTPSI Kauno miesto savivaldybę šių metų kovo 2 d. informavo apie nelegalias statybas minėtu adresu. Jokių prašymų išduoti statybas leidžiantį dokumentą Miesto planavimo ir architektūros skyriui pateikta nebuvo", – informavo Kauno miesto savivaldybės atstovė Aušra Partikienė.

Ji pridūrė, jog VTPSI rašte taip pat nurodė, kad pastato pamatai įrengti savavališkai, nes savivaldybė jokių leidimų neišdavė.

Vadina rekonstrukcija

Apie galbūt nelegalias statybas pranešęs kaunietis Mindaugas nurodė ir asmenį, kuris pačiame miesto centre ėmėsi statybų. Paskambinus jam telefonu, atsiliepė Šarūnu prisistatęs vyras. Jis gynėsi, kad visi dokumentai yra sutvarkyti, todėl jis esą nesuprantąs, kodėl yra puolamas.

Nors aiškiai matyti, kad nugriauto pastato vietoje jau išlieti nauji pamatai, statybas vykdantis vyras tikino, jog ten atliekama tik rekonstrukcija, o ne naujos statybos. Užklausus, kas bus naujai statomame pastate, vyras užmojų atskleisti nepanoro.

"Kaip suprasti, kas ten bus? Ten yra ūkinio pastato rekonstrukcija. Yra rekonstrukcijos projektas, tai pagal jį viskas ir daroma. Labai blogai informuota, nes yra visi leidimai, juk be leidimų niekas nestatytų, patys suprantate", – aiškino pastato statybomis besirūpinantis Šarūnas.

Bus gyvenamasis namas?

VTPSI atstovė spaudai Vida Aliukonienė informavo, kad žurnalistus sudominęs statybų atvejis Laisvės alėjoje tiriamas. Skundas buvo gautas VTPSI "Karštojoje linijoje".

"Vasario pabaigoje faktinius duomenis statybos vietoje patikrino VTPSI Kauno teritorijų planavimo ir statybos valstybinės priežiūros departamentas. Nustatyta, kad valstybinėje žemėje, nesuformuotame sklype Laisvės al. 15B, įrengti 10,5 m x 5,0 m dydžio ir 0,95 m aukščio monolitinio betono pamatai. Šią statybą leidžiančio dokumento, registruoto IS "Infostatyba", nėra. Kokios paskirties statomas statinys, nustatyti nėra galimybės", – komentavo inspekcijos atstovė.

V.Aliukonienė sakė, kad šioje vietoje statybos darbus vykdo bendrovė "Nidasa". Jos atstovai, sužinoję apie atliktą patikrinimą, inspekcijos Kauno departamentui pateikė Kauno miesto savivaldybės administracijos Miesto plėtros departamento Statybos leidimų ir infrastruktūros skyriaus prieš beveik vienuolika metų išduotą statybos leidimą. Taip pat buvo pridėtas projektas "Ūkio pastato rekonstrukcija įrengiant gyvenamąjį plotą".

Kaip suprasti, kas ten bus? Ten yra ūkinio pastato rekonstrukcija.

Pagal įrašus Nekilnojamojo turto registre nustatyta, kad 15 proc. statybos baigtumo rekonstruojamas statinys nuosavybės teise bendrovės "Nidasa" įregistruotas 2017 m. kovo 17 d.

"Šiuo metu Kauno departamento specialistai tikrina pateiktuose dokumentuose nurodytų ir faktinių duomenų atitiktį. Taip pat Kauno miesto savivaldybės administracijos prašoma pateikti turimus su šio statinio statyba susijusius dokumentus. Apie statybos teisėtumo tyrimo rezultatus ir tolesnius Kauno departamento veiksmus galėsime informuoti, kai tyrimas bus baigtas", – komentavo V.Aliukonienė.

VTPSI kviečia gyventojus prisidėti užkertant kelią esančių ir aiškinantis vykdomų naujų nelegalių statybų atvejus. Tai padaryti galima anonimiškai: paskambinus VTPSI "Karštąja linija" (8 5) 272 1072 arba užpildžius elektroninę formą Statybų inspekcijos interneto puslapyje vtpsi.lt.


Šiame straipsnyje: Laisvės alėjastatybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Tiesiog puikios naujienos: ant valstybines zemes statosi ir dar visi kiti sumokes jiems uz ta valstybine zeme

kazys

kazys portretas
Kokioj dar Laisvėj alėjoj ??? Kieme, kurio nuo Laisvė alėjos nesimato, perstato sandėliuką. Tegul perstatinėja, be to leidimą yra pateikę. Aišku, galimai ten gali ir butą padaryti.

Saulius

Saulius portretas
Kvailas straipsnis: rekia kad be leidimo statomas namas, o straipsnio gale paraso kas yra isduotas leidimas.....
VISI KOMENTARAI 17

Galerijos

Daugiau straipsnių