Išvilioję jaunimą į gamtą, skautai įskiepija vertybes

Atplėšti jaunimą nuo kompiuterių, televizorių, mobiliųjų telefonų – įmanoma, tereikia jiems pateikti alternatyvą. Skautų vadovai tiki, kad buvimas drauge gamtoje padeda jaunimui atsiskleisti ir augti.

Pusantro šimto skautų organizacijos vadovų iš visos Lietuvos šeštadienį susirinko į tradicinį suvažiavimą, kuris šį kartą surengtas Kaune. Pagrindinė suvažiavimo tema – lyderystė.

„Lyderiai, tai ne tie, kurie yra viršesni už kitus, o tie, kurie sugeba būti atsakingais už kitus“, – paaiškino Lietuvos skautijos vadovas, 24 metų Tomas Rakovas.

Jis pats skautauti pradėjo būdamas 10 metų. Baigęs psichologijos studijas, profesines žinias jis puikiai pritaiko dirbdamas su jaunais žmonėmis.

Šiuo metu Lietuvos skautijos organizacijai priklauso daugiau kaip 2,5 tūkst. vaikų ir jaunuolių. Skautą pažinsi ne pagal uniformą, o pagal jo gerus poelgius, norą padėti. Skautiškos vertybės, įsitikinę organizacijos atstovai, geriausiai ugdomos stovyklaujant gamtoje.

2013 metais Žemaitijoje žada surengti masinę 10 dienų skautų stovyklą, kurioje vienu metu dalyvaus keli tūkstančiai žmonių. Organizacija ieško suaugusiųjų, kurie norėtų būti vaikų vadovais. Tiesa, šis darbas – savanoriškas, už jį atlygis nemokamas.

Lietuvos skautija taip pat siekia išplėsti savo gretas, priimamas bet kuris norą išreiškęs vaikas nuo 6 metų. T.Rakovas pripažino, kad dažniausiai į skautų judėjimą įtraukia draugai, tėvai, pažįstami.

„Svarbiausia – gera kompanija. Tada tikrai nebereikia kompiuterio“, – juokėsi vyriausiasis skautininkas.

Padedant suaugusiems, stiprinama jaunų žmonių atsakomybė, vaikai mokomi vadovauti sau ir kitiems. Teigiama, kad taip ugdomas jauno žmogaus charakteris. Organizacijos nariai skatinami įgyti pasitikėjimo savimi ir pelnyti kitų pasitikėjimą, sugebėti bendradarbiauti.  Skautai dalyvauja vienetų sueigose, šventėse, iškylose, žygiuose, stovyklose, seminaruose, mokymuose, vietinės bendruomenės, nacionaliniuose ir tarptautiniuose projektuose.

Veikloje taikomi įvairūs metodai: pasižadėjimas ir priesakai, mokymasis veikiant, savęs išbandymas, mažų grupių sistema, mokymasis sekant pavyzdžiu.

Lietuvos skautija yra Pasaulio skautų judėjimo organizacijos nacionalinė narė. Pasaulyje yra daugiau nei 28 milijonai skautų ir skaučių, jaunimo bei suaugusių. Tai didžiausias jaunimo judėjimas pasaulyje, kuris susikūrė daugiau kaip prieš 100 metų. Lietuvoje skautai įsisteigė maždaug prieš 90 metų.


Šiame straipsnyje: skautai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Brikas

Brikas portretas
Tam yra mobilus telefonas, kad juo nadotumeis netgi miške (jei yra ryšio skvarba). O miško su sakų aromatais ir samanų paklotu tai jau joks kompas nepakeis.

novus ordum kosmopolitanus

novus ordum kosmopolitanus portretas
globalists meet again

Tomai

Tomai portretas
Ar tikrai be atlygio visa stovykla dirbs?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių