Istorinis karilionas laukia atlikėjų

  • Teksto dydis:

Kauno menininkų namai kviečia teikti paraiškas į karilionininkų parinkimo ir koncertinių programų konkursą.

Konkurso laimėtojas atliks koncertines programas Vytauto Didžiojo karo muziejaus varpų bokšto karilionu 2018 m. sausio–gruodžio mėnesiais. Atrankoje kviečiami dalyvauti visų Lietuvos miestų karilionininkai.

Kauno karilionas – tai specifinis, iš 35 chromatiškai suderintų varpų susidedantis muzikos instrumentas, kurio pagrindinė paskirtis – varpų muzikos koncertai šiltuoju metu laiku ir specialioms progoms pažymėti.

Kauno karilionas – tai specifinis, iš 35 chromatiškai suderintų varpų susidedantis muzikos instrumentas, kurio pagrindinė paskirtis – varpų muzikos koncertai šiltuoju metu laiku ir specialioms progoms pažymėti. Tai antras pagal svorį muzikos instrumentas pasaulyje, rekordinis kariliono svoris gali siekti net iki 100 tonų. Karilionas dažniausiai talpinamas pagrindinėse miestų bažnyčiose ar rotušėse. Unikalaus instrumento istorija siekia 500 metų, praeityje karilionu buvo ne tik kviečiama į pamaldas, bet ir informuojama apie stichines nelaimes, karus. Šiandien tai vienas sudėtingiausių muzikos instrumentų pasaulyje, juo grojamų muzikinių kompozicijų įmantrumas tiesiogiai priklauso nuo karilionininkų patirties ir profesionalumo.

Kauno karilionas Vytauto Didžiojo karo muziejaus bokšte buvo įkurtas 1937 m. gen. Vlado Nagevičiaus ir kompozitoriaus Juozo Tallat-Kelpšos iniciatyva. Kauno kariliono varpai buvo išlieti Belgijoje, o viso instrumento svoris net 12 tonų. Reguliarūs koncertai Kauno karilionu prasidėjo 1956 m., pirmieji karilionininkai – Viktoras ir Giedrius Kuprevičiai. 2006 m. Kauno karilionas buvo papildytas keturiolika varpų.

Kauno menininkų namų inicijuojamas konkursas vykdomas vadovaujantis 2016 m. koncertų Vytauto Didžiojo karo muziejaus varpų bokšto karilionu rengimo ir karilionininkų bei koncertinių programų parinkimo nuostatais.

Norintieji dalyvauti konkurse paraiškas ir reikalingus dokumentus turi pristatyti iki 2017 m. gruodžio 31 d. (imtinai) adresu: Kauno menininkų namai, V.Putvinskio g. 56, Kaunas arba e.paštu kmn@kmn.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Laukinis

Laukinis portretas
Kodėl konkursas skelbiamas skambinti tik 35 varpais, kai karilione yra 49 varpai (Wikipedija)? Kuo susieti apribojimai? Ir koks kvailys eis skambinti instrumentu, kai miesto valdžia pati nustato, kiek koncertų ir kiek pinigų visai tai veiklai reikia? Ir koks Kuprevičius dalyvaus konkurse, kai apeliacinis teismas kaltino jį jaunų menininkų saviraiškos varžymu? Treti metai kai niekas nevaržo!

...

... portretas
"Istorinis karilionas laukia atlikėjų" - o gal tiksliau: "Istorinis karilionas laukia pirkėjų" ? (nors krabas gali ir 'šnai' kaip ir medžiams padaryt).

Kaune pastaruoju metu viskas

Kaune pastaruoju metu viskas portretas
kazkaip kreivai atrodo. Kaip ir si kariliono nuotrauka.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių