Istorinė akimirka: Kaune – masinė KTU studentų šaulių priesaika

Lietuvos šaulių sąjungos gretas papildė Kauno technologijos universiteto studentai. Pirmą kartą šauliais vienu metu tapo apie 40 studentų. Jiems teks pareigą Lietuvai derinti su mokslais.

Studentų gausa

Šeštadienį Karo muziejaus sodelyje šaulio priesaiką pasakė apie 40 KTU studentų. Lietuvos šaulių sąjungos, Kauno apskrities Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės atstovai džiaugėsi papildytomis gretomis ir tikino, kad ši šaulių grupė bus išskirtinė, nes viską reikės derinti su studijomis.

„Idėja pakvieti studentus tapti Šaulių sąjungos nariais kilo netikėtai, prie kavos puodelio, kai KTU Studentų departamento direktorius pasakė, kad yra daug norinčių tapti šauliais, tad šiandien idėja realizavosi“, - sakė Lietuvos šaulių sąjungos centro valdybos narys Audrius Skaistys.

Aš visada džiaugiuosi studentų pasirinkimu, veikla, iniciatyvomis, tačiau šiandien ne tik džiaugiuosi, bet kartu ir didžiuojuosi.

Rugsėjo 20-tą dieną bus 28 metai, kai atkurta Lietuvos šaulių sąjunga. Tad šventės išvakarėse studentų priesaika tapo svarbiu akcentu. Iki šiol šauliais tapdavo pavieniai studentai, todėl ši priesaika ypatinga – vienu metu šaulių būrį papildė apie 40 studentų.

„Tai ko gero pirmas toks atvejis Lietuvos istorijoje, kai studentai taip masiškai prisiektų tapti šauliais“, - džiaugėsi A.Skaistys.

„Šaulių sąjungos gretų didėjimas kartu parodo ir mūsų tautos vienybę bei suteikia mums galimybę prisidėti prie visuomenės pilietinio rengimo. Taip pat ištikus nelaimei, stiprinti valstybės gynybinį potencialą. Džiaugiamės, kad didelis būrys studentų prisijungia, nes iki šiol studentai buvo gan pasyvūs“, - šventės metu sakė Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės vadas Vytautas Žymančius.

Studentų priesaiką stebėjo ir KTU rektorius Petras Baršauskas. „Aš visada džiaugiuosi studentų pasirinkimu, veikla, iniciatyvomis, tačiau šiandien ne tik džiaugiuosi, bet kartu ir didžiuojuosi“, - sakė jis.

Atskiras padalinys

Lietuvos šaulių sąjunga yra aktyvi visuomeninė organizacija, kuri ne tik padeda koordinuoti įvairią mieste vystančią veiklą, bet taip pat dalyvauja ir kariniuose mokymuose. Paprastai šauliai Lietuvos gynybos klausimams skiria labai daug laiko, tačiau šiai studentų grupei teks didesnis iššūkis, nes pareigą Tėvynei reikės suderinti su mokslais.

„Pagrindinis jų tarnybos ypatumas, kad jie mokosi. Pagal Karo prievolės įstatymą, tarnyba atidėta, kol jie mokosi. Tačiau studentai, matydami, kas čia darosi, kokios kyla grėsmės, nori įgyti tam tikrų karybos žinių, todėl Šaulių sąjungos forma jiems yra priimtina, nes jie gali suderinti ir studijas, ir krašto gynybos žinių įgijimą. Taip sutampa jų norai ir mūsų galimybės“, - apie veiklos pobūdį kalbėjo A.Skaistys.

Jis tikino, kad naujai prisiekę studentai Šaulių sąjungos veikloje dalyvaus pagal atskirą programą. Bus sukurtas atskiras padalinys, turintis kitokį grafiką. Sesijos laikotarpiu karinės veiklos bus gerokai mažiau nei kitu metu.

„Studentai dalyvaus karinio parengimo, ideologiniuose užsiėmimuose. Veiklos tikrai bus. Šioje grupėje yra ir žygeivių, tad mes ir jiems duosime kurti įvairius projektus“, - kalbėjo Lietuvos šaulių sąjungos V.Putvinskio-Pūtvio klubo prezidentas Stasys Ignatavičius.

Pakylėta nuotaika

Tik šaulių priesaiką pasakę studentai neslėpė gerų emocijų. Kalbinti naujieji šauliai tikino, kad džiaugiasi įsilieję į naują ir didelės atsakomybės reikalaujančią veiklą.

„Visada jaučiau, kad Lietuvos situacija man yra labai svarbi. Nors gyvenau kurį laiką užsienyje, bet žinojau, kad čia tikrai sugrįšiu. Norėjau prisidėti prie bendros gerovės kūrimo, laisvės užtikrinimo. Po priesaikos užplūdo labai daug emocijų, net ašaros susikaupė, tikrai labai gera“, - susijaudinimo neslėpė KTU universiteto darbuotoja Agnė.

KTU Studentų atstovybės prezidentas Lukas Kijauskas taip pat tapo Lietuvos šaulių sąjungos nariu. Jis tikino, kad jauni žmonės turi prisidėti prie šalies gerovės.

„Mes esame suinteresuoti kokybiška Lietuvos ateitimi, tad galime atsiduoti šaliai visapusiškai. Prisijungdami prie Šaulių sąjungos, atliekame pilietinę pareigą. Iš tiesų studentai patys vieni kitus paragino čia susirinkti. Ištarus priesaikos žodžius, kol kas sudėtinga suprasti, kas įvyko. Žinoma, tai iškilminga, tačiau kol kas tai atrodo tik žodžiai, tad dabar reikia jiems suteikti kūną. Tada suvokimas užplūs iki galo“, - sakė jaunasis šaulys.


Šiame straipsnyje: KTUšaulių sąjungapriesaika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ir kodėl aš nejaučiu pakylėjimo?

Rusne

Rusne portretas
Šaunuoliai. Didžiuojuos!

wisai kaip durnyne ,is ryto...

wisai kaip durnyne ,is ryto... portretas
kas pirmas uzsideda balta chalata,tas siandien ,ir gydytojas...
VISI KOMENTARAI 21

Galerijos

Daugiau straipsnių