Istoriko pramoga – tyrinėti miestą nuo geležinkelio bėgių

„Tai toks malonumas, kokio kitur nepatirsi“, – po kelionės savaeigiu geležinkelio vežimėliu sakė istorikas Jonas Palys. Jis su kelias draugais, susėdusiais į dreziną, pirmadienį 10 kilometrų nuvažiavo nebenaudojamais miesto geležinkelio bėgiais.

„Rinkomės nenaudojamą geležinkelio ruožą, nes kitaip būtų nesaugu, – suplukęs, bet trykšdamas emocijomis aiškino J. Palys. – Važiuojant drezina geležinkelio bėgiais pamatai tokius dalykus, kurių nematai važiuodamas keliu. Važiuoji palei pat namus, matai gyventojus, kaip jie tvarkosi kiemuose".

Tokios nors ir trumpos kelionės, anot jo, labiausiai žavi tuo, kad įžengiama į seniai apleistas teritorijas. Be to, neišdildomas ir jausmas, kad važiuoji ruožu, kuris po metų ar kelerių gali būti išardytas ir net išnyks iš žemėlapių.

„Tai nykstantis technikos paveldas. Geležinkelio bėgiai  nyksta, nes, pavyzdžiui, žlugus gamykloms šalia jų jie tampa nebereikalingi“, – apgailestavo pašnekovas.

Šį kartą jis pasirinko dar neišbandytą ruožą nuo „Itainos“ pro buvusį „Drobės“ fabriką iki apleistų anglių sandėlių Šaltinių gatvėje.

Drezinos ekipažą džiugino ne tik galimybė vėl neįprastai leisti laisvalaikį, bet ir sutiktųjų reakcija. „Iš tolo nykščiais mojavo, kad viskas liuks“, – sakė J.Palys.

Pasirinktą atstumą – apie penkis kilometrus pirmyn ir tiek pat atgal – drezina įveikė per 40 minučių.

„Didelio greičio pasiekti negali, nes yra daug pervažų. Turim stebėti, ar atvažiuoja automobilių. Jei taip, reikia reikia sustoti ir palaukti. Buvo vietų, kur mes, bet buvo, kad ir mus praleido“, – pasakojo J. Palys.

Nors vyrai darbavosi ir ne iš visų jėgų, bet grįžo suprakaitavę. Kai kurie išsirengė iki marškinėlių trumpomis rankovėmis.

J. Paliui ši kelionė – antroji. Vežimėlio savininkas Ūdrius Armalis turi kur kas daugiau tokios patirties. Jis, pasak J. Palio, dalyvauja drezinų ralyje Latvijoje, Estijoje.

Planus išbandyti geležinkelio ruožą Marcinkonys – Senovė – Baltarusijos siena vyrams greičiausiai gali tekti atidėti iki pavasario. Sunku suderinti laiką, kuris visiems tiktų, be to, neretai sutrukdo oro sąlygos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Babrys

Babrys portretas
Tai ko dar laukiame, paleiskime pramoginį maršrutą nuo Kauno geležinkelio stoties iki Švenčionių rampos Nemuno pakrantėje. Kadaise ta trasa ėjo Kauno geležinkelio tunelio apvaža.

JP

JP portretas
Ne Saltiniu, o Svencioniu g.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių