Įspėjimas kauniečiams – neplatinti paukščių gripo

Šiandien Kauno savivaldybėje sušauktas Ekstremalių situacijų komisijos posėdis siekiant užkirsti kelią paukščių gripo plitimui. Miestiečiai raginami elgtis atsakingai.

Nereikėtų lesinti

"Situacija nėra ekstremali, bet norime įspėti žmones ir paraginti neplatinti paukščių gripo užkrato", – sakė savivaldybės Miesto civilinės saugos skyriaus vedėjas Gediminas Jankus.

Anot jo, žmonėms šis paukščių gripo virusas pavojaus nekelia, tačiau neapdairus elgesys gali padėti užkratui tik dar labiau išplisti tarp paukščių, tad atsargumo priemonių imtis būtina.

"Ypač tie kauniečiai, kurie mėgsta prie Nemuno maitinti gulbes ir kitus paukščius, turėtų pagalvoti apie atsakomybę: nevaikščioti upės pakrante, kur gausu paukščių išmatų, o jeigu jau lankosi tokiose vietose, turėtų dezinfekuoti ir pasikeisti avalynę, nes būtent per paukščių išmatas, kurios prilimpa prie žmogaus batų, šis virusas gali išplisti dar labiau", – aiškino G.Jankus. Nebešerti laukinių vandens paukščių dėl galimo viruso pernešimo ragina ir Lietuvos ornitologų draugija (LOD), juolab kad paukščiai jau gali išgyventi be žmogaus pagalbos.

Nustatė pirmą kartą

Vasario 27 d. Nacionaliniame maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institute šešioms Kaune prie Nemuno rastoms nugaišusioms gulbėms nebylėms patvirtintas labai patogeniškas paukščių gripo virusas H5N8. Tai pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Tokio tipo virusas Lietuvos istorijoje nustatytas pirmą kartą. Apie pastebėtą leisgyvę gulbę Nemuno pakrantėje pranešė ten vaikščiojęs pilietis. Šioje vietovėje gausiai būriuojasi vandens paukščiai, gyventojai lesina gulbes. Veterinarijos specialistams atvykus į nurodytą vietą, šalia kritusios gulbės rastos dar penkios gulbių gaišenos.

Grėsmė, kad atšilus orams virusas gali būti perneštas su migruojančiais paukščiais, labai didelė, todėl VMVT tiria visus rastus nugaišusius vandens paukščius. Atlikus tyrimus, visiems šešiems į laboratoriją pristatytiems paukščiams patvirtintas paukščių gripas.

Ypač tie kauniečiai, kurie mėgsta prie Nemuno maitinti gulbes ir kitus paukščius, turėtų pagalvoti apie atsakomybę: nevaikščioti upės pakrante, kur gausu paukščių išmatų, o jeigu jau lankosi tokiose vietose, turėtų dezinfekuoti ir pasikeisti avalynę, nes būtent per paukščių išmatas, kurios prilimpa prie žmogaus batų, šis virusas gali išplisti dar labiau.

Atsargumo priemonės būtinos

Pasak G.Jankaus, paukščių gripo virusą nustačius uždarose patalpose, pavyzdžiui, paukščių fermose, situaciją kontroliuoti gerokai lengviau.

"Vieta, kur rastos dėl paukščių gripo nugaišusios gulbės, atvira, ten ir žmonės vaikšto, ir įvairūs paukščiai būriuojasi, juolab kad dabar jau intensyvėja paukščių migracija, tad rizika virusui išplisti yra didelė. Statysime prie Nemuno įspėjamąsias lenteles, kad dėl paukščių gripo pavojaus vaikščioti nerekomenduojama ir kad būtina laikytis tam tikrų atsargumo priemonių", – paaiškino Miesto civilinės saugos skyriaus vedėjas.

Anot G.Jankaus, į Ekstremalių situacijų komisijos posėdį kviečiami ir balandžių augintojai bei Lietuvos zoologijos sodo atstovai. "Norime atkreipti ir jų dėmesį. Zoologijos sode gyvena daug paukščių, tad ir jie turi būti budrūs. Balandžių augintojams ši situacija taip pat kelia nerimą", – įsitikinęs pašnekovas.

G.Jankaus duomenimis, daugiau paukščių gripo atvejų Kaune kol kas nenustatyta, tačiau situaciją stebi ir savivaldybės Miesto civilinės saugos skyriaus specialistai, ir VMVT. "Pasikeitus situacijai, informuotume visuomenę", – žadėjo savivaldybės atstovas.

VMVT specialistai prognozuoja, kad jeigu paukščių gripas patektų į bet kurį paukštyną ar nedidelį paukščių ūkį, trečiosios šalys galėtų uždrausti lietuviškos paukštienos eksportą, o pagal ES reikalavimus aplink užkrėstą paukštyną būtų nustatyta 10 km buferinė zona ir iš jos nebūtų galima eksportuoti paukštienos į ES šalis. Tokia sistema veikia ir dėl afrikinio kiaulių maro.


Šiame straipsnyje: paukščių gripas

NAUJAUSI KOMENTARAI

keista

keista portretas
o žemiau rašoma, kad .....Kinijos pietiniuose ir vidurio regionuose uždaromi gyvų paukščių turgūs, nes šalį apėmė didžiausias per ilgus metus paukščių gripo protrūkis, nusinešęs mažiausiai 87 žmonių gyvybes. ....''H7N9 laikoma mažiau užkrečiama atmaina negu H5N1, kurią Pasaulio sveikatos organizacija sieja su šimtais mirčių visame pasaulyje per pastarąjį dešimtmetį. Manoma, kad H7N9 atmaina neperduodama vieno žmogaus kitam – ji veikiau plinta tarp paukščių, o nuo jų užsikrečia žmonės.'' ------------------tai kur meluojam?

PAGALIAU...

PAGALIAU... portretas
-jau nebegiedami ditirambai lesintojams. Gal ir baidarininkai bus reabilituoti uz tas kelias nebepaskrendancias, nesiorientuojancias ,atsitrenkusias i ladus be kordinacijos gulbes. Kurios jau sirgo maru ir nebegalejo normaliai skristi :(

n...

n... portretas
nraišku, ar ten iš tikro tas gripas yra?...
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių