Išpeikė planus „Kauko“ kavinės vietoje statyti penkiaaukštį

Buvusios „Kauko“ kavinės vietoje turintį išdygti penkiaaukštį trečiadienį vykusiame posėdyje „nušvilpė“ Kauno architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba (KAUET).

Jiems buvo pristatyti detaliojo plano sprendiniai pastato, planuojamo statyti vietoje Kauko griuvėsių. Vienoje vaizdingiausių Kauno vietų planuojamas pastatas būtų matomas iš viso miesto centro.

Pristatytame projekte siūloma iš keturių sklypų sudaryti du, kurių viename būtų gyvenamosios, antrajame - Kauko griuvėsių vietoje - komercinės patalpos. Tačiau rekomendacijos dalį patalpų palikti viešajam naudojimui paisoma tik formaliai: pirmajame iš penkių aukštų siūloma įrengti kavinę, konferencijų salę, sporto klubą, likusią pastato dalį paliekant apartamentams.

Siūlomas statyti pastatas taip pat yra aukštesnis nei istorinio pastato likučiai: jis siektų 16 metrų.

„Kūno nėra, bet mes visi jį matome. Aš manau, kad konkursas yra vienas iš kelių, kuris galėtų leisti apsispręsti visiems rimtai. Pati didžiausia bėda - dviprasmybės: visi žinome, kad čia projektuojamas daugiabutis, tačiau tik pusė jo bus butai, kita - komercinės patalpos. Apie ką mes kalbame? Jeigu čia yra komercinė funkcija, ji turi būti išreikšta labai aiškiai. Jei kalbame apie daugiabutį, rodykime jį visame sklype,“ - posėdžio metu kalbėjo KAUET narys architektas Gintaras Prikockis.

Projektas taip pat kritikuotas dėl per didelio tūrio, neišraiškingo silueto. Architektai lygino jį su grėsmingu IX Kauno tvirtovės forto memorialu.

Pastatą ant vaizdingo Žaliakalnio šlaito 1923-iaisiais metais pastatė iškilus Kauno inžinierius-architektas Feliksas Vizbaras. Neeilinės architektūros pastatas vadintas Vizbaro pilaite. 1981-aisiais metais jis perstatytas ir čia įrengta „Kauko“ kavinė. Po jos uždarymo pastatas sunyko. Šiuo metu jis priklauso bendrovei „Liūtukas“, planuojantiems perstatyti jį į gyvenamąjį namą.

Pirmą kartą „Kauko“ kavinės griuvėsių likimas svarstytas birželio 13-ąją dieną.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kaimynai

kaimynai portretas
Tai tas penkiaaukštis su visais garažais, rūsiais ir šlaitu nučiuožtų nuo kalno į Žemaičių gatvę, nes šioje teritorijoje ant kalno yra vadinamasis "plavūnas", tuo teko įsitikinti kaimyniniuose sklypuose kasant pamatus bei įrenginėjant rūsius... O LIŪTUKO valdomas sklypas apleistas, pastatas griūva ar specialiai griaunamas, tvoros skylėtos. Gaila žiūrėt, baisiau už Šančių kareivines atrodo pačioje gražiausioje ir brangiausioje Kauno miesto vietoje kaip viskas be gailesčio plėšiama ir darkoma.

atstatykit

atstatykit portretas
Vizbaro pilaitę, tokią, kokia buvo. Įrenkit dailės ekspozicijų sales, įvairių menų salę. Visiems bus gerai.

premjeras

premjeras portretas
leiskit statyt ka nors musu gyvenvietej,nes geda, kai atvaziuoja uzsienieciai...nera ka parodyt! jeigu ne ''akropolis'', tai neturetumem kuo pasigirt....nebent sugriuvusiu senamiesciu ir duobetom gatvem...per tuos kiseninius architektus neturim nei dangoraiziu,nei kitokiu moderniu pastatu...
VISI KOMENTARAI 33

Galerijos

Daugiau straipsnių