Išmanieji miestai – fantastinė realybė jau čia pat

  • Teksto dydis:

Sėkmingas mokslo ir verslo bendradarbiavimas sudaro galimybę inovacijas diegti tiek versle, tiek kasdieniame gyvenime. Inovacijų taikymas leidžia kurti ir šiuolaikinius išmaniuosius miestus.

Patogesniam gyvenimui

Kauno technologijos universiteto profesorius, Realaus laiko kompiuterių sistemų centro direktorius Egidijus Kazanavičius aiškino, kad daiktai išmaniaisiais laikomi tada, kai jie sugeba remdamiesi mūsų pojūčiais, veiksmais ir aplinkos pokyčiais patys priimti sprendimus. „Kitaip sakant, tai yra tokie daiktai, kurių programinė įranga gali pati save keisti. Pavyzdžiui, Lietuvoje vadinamosios išmaniosios šildymo ar elektros apskaitos sistemos dažnai vis dar nėra išmanios – jos veikia pagal tvarkaraštį ir šildo priklausomai nuo aplinkos temperatūros ar paros laiko. O tikrai išmanusis šildymas turėtų reaguoti į mūsų įpročius. Kartą padidinus šilumą esant atitinkamai temperatūrai, sistema kitą kartą jau pati reguliuos šilumą pagal individualius poreikius“, – kalbėjo mokslininkas.

Kai jutikliai bus sumontuoti įvairiausiose miesto vietose, greitai paaiškės, kur būtina mažinti taršą, kuriems pastatams būtina renovacija. Į išmaniuosius telefonus galėsime gauti pranešimus apie galimas spūstis ir kaip dėl jų reikėtų keisti dienotvarkę, kiek užtruks nuvykti, tarkime, į susirinkimą arba programa galės informuoti kitus posėdžio dalyvius, kuriam laikui dėl iškilusių miesto transporto sistemos keblumų reikėtų perkelti susitikimą ir panašiai.

Kaunas įsilieja į išmaniąją šeimą

„Kaunas dalyvauja tarptautiniame projekte, kuris jungia kelias šalis ir kuriuo daiktų interneto technologijos įgyvendinamos realybėje. Šiuo metu esame sumontavę jutiklius Nemune, Panemunės pušyne. Jie belaidžiu internetu perduoda duomenis apie vandens temperatūrą, oro švarumą. Šios technologijos ateityje galės atlikti daugybę funkcijų ir prisidėti prie racionalaus energijos vartojimo“, – įsitikinęs E.Kazanavičius.

Realaus laiko kompiuterių sistemų centre jau nuo 2000 m. atliekami išmaniųjų namų tyrimai, kuriami metodai ir technologijos. Tarp įgyvendintų projektų – integruota sveikatinimo sistema „Gudris“, išmaniosios virtuvės sistema „Fėja“, e.šaldytuvo prototipas bei inovatyvios būsto išmaniosios aplinkos technologijos ir paslaugos, savarankiškai priimančios sprendimus pagal žmogaus įpročius.

KTU Architektūros ir urbanistikos katedros profesorius Kęstutis Zaleckis pabrėžė, kad tikram išmaniajam miestui neužtenka vien įdiegtų skaitmeninių technologijų. „Internetas, su juo susietos programos yra labai svarbios kuriant išmanųjį miestą, bet daug svarbiau, kaip tos technologijos panaudojamos, ar jos padeda kurti miesto darną, dalyvauti kuo didesnei visuomenės daliai planuojant savo miestą, jo plėtroje, įgyvendinant naujus projektus. Skaitmeninis miestas gimsta daugiau iš apačios, stichiškai, pritaikant naujas technologijas kasdienybėje, o kuriant išmanųjį miestą jau reikia dirbti valstybiniu lygiu“, – mano mokslininkas.

Dėmesys išmaniesiems miestams

Skiriant dėmesį išmaniojo miesto idėjos populiarinimui, šiemet spalį buvo surengtas tradicinis Ūkio ministerijos renginių ciklas „Inovacijų savaitė 2017“.

Renginio metu vyko paskaitos, pokalbiai apie išmaniuosius miestus, išmaniąsias kultūros ir sporto srities technologijas, robotikos užsiėmimai, apskritojo stalo diskusijos. Net septyniuose šalies miestuose – Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Alytuje ir Marijampolėje – įgyvendintas projektas subūrė Lietuvos verslo, mokslo, viešojo sektoriaus atstovus ir jaunimą dalytis mintimis apie išmaniąją ateitį.

Renginių metu buvo išgrynintos septynios esminės idėjos, kuo pasižymi išmanieji miestai: naujomis iniciatyvomis, inovatyviomis verslo idėjomis, kūrybišku požiūriu, sveika ir sąmoninga visuomene, verslo, mokslo ir viešojo sektoriaus partneryste, originaliu įvaizdžiu, inovacijų taikymu miesto poreikiams.

Taip pat pabrėžta, kad kiekviena savivaldybė, bendradarbiaudama su verslu ir vietos bendruomene, turi išsigryninti prioritetus ir sukurti aiškią miesto viziją, kuri neabejotinai turi būti paremta ir išmanumo idėja.

Daugiau informacijos apie Ūkio ministerijos iniciatyvas ir inovacijų skatinimo priemones rasite tinklalapyje ukmin.lrv.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių