Išgirdo bendruomenės balsą: Lampėdžių biblioteka išliks

  • Teksto dydis:

Kauno miesto taryba atsižvelgė į Lampėdžių bendruomenės išreikštą norą išsaugoti tenykštę biblioteką. Nuspręsta, kad atokiau nuo miesto esančiame mikrorajone biblioteka gyvuos ir toliau.

„Lampėdžiai yra atskiras miesto satelitas, savotiškas kaimelis, kur tėra 600 gyventojų, o pusė jų yra skaitytojai. Atėmę iš jų biblioteką, verstume žmones ieškoti šios paslaugos kituose miesto rajonuose. Tai būtų neteisinga jų atžvilgiu. Jeigu bibliotekos sąlygos nėra labai patenkinamos, reikia galvoti, kaip jas pagerinti sutvarkant, renovuojant patalpas, o ne vien tik uždarant, iškeliant toliau nuo namų ir atimant iš žmonių šią funkciją“, – komentavo Kauno tarybos narys, architektas Jonas Audėjaitis.

Pasak pašnekovo, šiuolaikiniuose vakarietiškuose miestuose vyrauja tendencija, kad kiekvienas mikrorajonas turėtų savo mikrocentrus, būdingus mažesniems miesteliams. Biblioteka čia turėtų tapti vienu prioritetinių objektų.

J. Audėjaitis įsitikinęs, kad gyvenimo kokybė atskirose didmiesčių dalyse turi būti kuriama plečiant paslaugų spektrą ir gerinant jų kokybę: „Reikia išsaugoti miestelių centrams būdingas funkcijas, kad kiekvienas mikrorajonas turėtų ne tik biblioteką, bet ir parduotuvę, vaikų darželį bei kitus žmonėms reikalingus objektus. Vietos gyventojai turėtų čia pat rasti tai, kas jiems reikalinga, nevykdami toli į miesto centrą.“

Kauno Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos, kuriai priklauso Lampėdžių padalinys, direktorė Nomeda Domeikienė neslepia, kad mažuosiuose padaliniuose bibliotekų lankytojai – gana reti svečiai. Vis dėlto ji prognozuoja, kad lampėdiškių sujudimas paskatins gyventojus dažniau prisiminti knygą: „Miesto tarybos pritarimas Lampėdžių bendruomenės prašymui reiškia, kad Kaune sprendimai nepriimami aklai, bet vyksta dialogas tarp valdžios ir žmonių, o iš jo gimsta abipusiai naudingi sprendimai. Džiaugiuosi, kad biblioteka yra reikalinga, vertinama ir tokia svarbi vietos gyventojams. Galbūt šis sujudimas paskatins lampėdiškius dar dažniau joje lankytis.“

Reaguodami į Lampėdžių bendruomenės kreipimąsi, Kauno miesto tarybos Švietimo ir kultūros komiteto nariai patys nuvyko apžiūrėti vietos biblioteką. Nors šiandieninė įstaigos būklė yra kiek nutolusi nuo šiuolaikiškos bibliotekos poreikių, vis tik nuspręsta atsisakyti jos uždarymo ir ieškoti galimų alternatyvų.

„Lampėdžiuose nėra kultūros centro, mokyklos ar kitos įstaigos, kuri vietos bendruomenei atstotų kultūrinį židinį. Uždarius biblioteką, atokiau nuo miesto esanti teritorija liktų visiškai be nieko. Dabartinių bibliotekos patalpų padidinti neįmanoma, bet galima plėsti jos veiklos spektrą. Būtent tuo keliu ir eisime“, – pabrėžė Kauno miesto savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Albinas Vilčinskas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gyventoja

Gyventoja portretas
Itin dėkojame iniciatyviems naujosios savivaldybės atstovams - S. Kairiui bei S. Šliažui, kurie operatyviai sureagavo į Lampėdžių bendruomenės žmonių peticiją ir atvyko apžiūrėti bibliotekos realiai. Jie vieninteliai leidosi į atvirą dialogą su į posėdį bibliotekoje susirinkusiais Lampėdžių gyventojais. Labai džiaugiamės šiais naujais savivaldybės atstovais, kadangi jie grąžina prieš 8 metus prarastą viltį dėl buvusios Kauno valdžios, kad ir Lampėdžiai kaip seniau buvęs Kauno kurortas gali vėl būti gražūs.

senelė

senelė portretas
Be jokios abejonės Lampėdžių bendruomenės žmonės labai dėkingi ir E.Gudišauskienei, kuri laiku sureagavo į valdžios veikimą, ir savivaldybės atstovams S,Kairiui,S.Šležui bei Miesto Tarybos narei O.Balžekienei, kurie atvyko į vietą, patys pamatė ir girdėjo gausiai susirinkusių žmonių nuomones ir akivaizdžiai susipažino su padėtimi.Tolimesni Audėjaučio teiginiai posėdyje labai teisingi, tikėkimės, kad tai nebus laikina ir Lampėdžių biblioteka nebus laikoma taip vadinamoje "rizikos grupėje". Žmonėms svarbu žinoti ir tikėti, kad tas kultūros židinys, kuris pergyveno visas valdžių ir tvarkų kaitas nuo 1950 m., nebus tiesiog brutaliai išnaikintas.

x

x portretas
Jo ypac dau prisidejo Audejaitis :) juokas pro asaras. Ar jis bent zino kur ta biblioteka yra. Jei ne E. Gudisauskiene tai butu priimtas sprendimas naikinti ir niekas net nebutu suzinojes.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių