Miesto gėlynams – 300 tūkst. eurų

Įsibėgėjant šiltajam sezonui, viešosios Kauno erdvės pradėtos puošti žydinčiomis gėlėmis. Savivaldybės prieigose ir Laivės al. sodinami tradiciniai serenčiai, begonijos, pelargonijos.

Dviračio neišradinėja

Penktadienį nuo ankstyvo ryto Laisvės al. grindiniu dardėjo vežimėliai su gėlių sodinukais. Valanda kita ir įprastose Laisvės al. vietose po liepomis jau pūpsojo spalvingi gėlių žiedai. Savivaldybė šiemet neišradinėjo dviračio. Sodinamos vienmetės gėlės: žydrūnai, gumbinės begonijos, visadžydės begonijos, liaudiškai vadinamos ledinukais, krūminės pelargonijos, gvazdikiniai serenčiai, margeniai, žilės, salvijos, verbenos, šlamučiai.

Pernai buvo mėginta vengti nuobodaus užsodinimo ir derintos kelių rūšių gėlių kompozicijos. Panašūs planai ir šiemet. "Šiemet daugelis vienmečių gėlynų bus apsodinti derinant kelių rūšių kompozicijas, atsiras naujų ornamentikos formų", – portalui kauno.diena.lt sakė savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Laima Griauslytė.

Gėlėmis pražys ne tik Laisvės al. Vienmečiai gėlynai bus pasodinti Ramybės parke, Santakos parke, Ąžuolyne, Sporto g., Steigiamojo Seimo aikštėje.

Ateities planai

Kitų Lietuvos miestų savivaldybės, taupydamos lėšas, jau kelerius metus miesto gėlynus renkasi želdinti daugiamečiais augalais, kuriuos vėliau tenka tik prižiūrėti. "Šiuo keliu nuo šių metų einame ir mes. Tiesa, Laisvės al. dėl rekonstrukcijos kol kas liekame prie vienmečių gėlių, nes rekonstravus šią gatvę projekte yra numatytas daugiamečių augalų sodinimas", – patikslino L.Griauslytė.

Grožio puoselėtojai ryžosi nedideliam eksperimentui. Šiais metais planuojama atnaujinti teritorijas miesto centre prie Savivaldybės, Kęstučio g. ir Vytauto pr. sankirtoje, prie Kauno pilies aikštelės ir dar keliose, įrengiant daugiamečius horizontalius gėlynus.

Daugiamečiuose gėlynuose bus sodinamos ne tik gėlės, bet ir dekoratyviniai krūmai bei medeliai, tokie kaip kadagiai, tujos, kukmedžiai, lanksvos, raugerškiai, rododendrai ir kt.

Pasak Aplinkos apsaugos skyriaus specialistės, per ateinančius trejus metus, pagal seniūnijų pateiktą poreikį, kompleksiškai bus tvarkoma 30 teritorijų, skverų, kuriuose taip pat atsiras nauji daugiamečiai gėlynai, apželdinti dekoratyviniais augalais. Taip pat daugiamečiai gėlynai bus įrengiami ir miesto žiedinėse sankryžose.

Dukart daugiau

Miesto gėlynų grožis nebus atiduotas mėgėjui, kolektyviniuose soduose žaidžiančiam apželdintoją.

"Pagal sutartį prekių ir paslaugų teikėjas Kauno miesto savivaldybės administracijai pateiks po tris kiekvieno gėlyno vizualizacijas, iš kurių, atsižvelgiant į kraštovaizdžio architekto ir kitų specialistų nuomonę, bus atrinktas tinkamiausias variantas", – miesto gražinimo planus dėstė L.Griauslytė.

2016 m. gėlių ir dekoratyvinių augalų sodinukams įsigyti, gėlynams įrengti, apželdinimo ir priežiūros paslaugoms skirta 300 tūkst. eurų. Pernai ši suma buvo dvigubai mažesnė. Po viešojo pirkimo buvo pasirašyta prekių ir paslaugų sutartis už mažesnę sumą – 248 tūkst. eurų metams. Beje, sutartyje nėra įsipareigojimo išnaudoti visą sumą, todėl, kiek tiksliai Kaunas išleido gėlėms, paaiškės tik metų pabaigoje.


Šiame straipsnyje: gėlynaigėlėskaunas

NAUJAUSI KOMENTARAI

gėlėms nurašyti lengviausia?

gėlėms nurašyti lengviausia? portretas
ateis žiema, nebepatikrinsi, o kitais metais vėl iš naujo?

Rugile

Rugile portretas
Daukanto gatveje tvarkosi istaigu savininkai neprasydami nei cento...Gal reiketu imti pavyzdi is ju?

ww

ww portretas
Nijolei. Senamiestyje pernai vasara maciau dauguma balkonu buvo au gelemis. Zinoma,grazu. Tikiuosi,kad ir siais metais bus tas pats. O tam "kaunieciui",verkianciam del duobiu,siulyciau isitaisyti akinius,nes mieste tvarkomos gatves ir duobiu vis maziau ir maziau. O del metaliniu suoliuku,tai cia ne parkas,kur zmones sedi valandomis,o atsisesti,kas nepastovi,kol atvaziuos autobusas. O mediniai budavo islauzomi ir supjaustomi, metalo su peiliu nesupjaustysi. Taip,kad nustokite cia verkti, amzinai nepatenkintas bambekli.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių